BILEM, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Actiune terapeutica
tamoxifen este un agent antiestrogenic nesteroidian. Efectul antiestrogenic pare sa fie legat de capacitatea tamoxifenului de a intra in competitie cu estradiolul in legarea de receptorii citoplasmatici estrogenici.

Indicatii
tamoxifen este folosit in mod curent ca medicament de electie in tratamentul cancerului de san si in fazele avansate ale carcinomului de endometru.
Mod de administrare
Administrare orala: 10 sau 20 mg, de 2 ori pe zi.

Contraindicatii
Este contraindicat la femeile gravide si la mamele care alapteaza. Inainte de inceperea tratamentului cu Tamoxifen, la femeile in perioada de premenopauza, trebuie exclusa eventualitatea unei sarcini.

Precautii
Tamoxifen trebuie administrat numai sub supravegherea medicului cu experienta in utilizarea chimioterapicelor oncologice. tratamentul cu tamoxifen poate determina neregularitati ale ciclului menstrual. Efectele adverse severe pot fi, uneori, controlate prin scaderea dozelor.

Reactii adverse
Efectele adverse dupa tratamentul cu Tamoxifen, apar mult mai rar, dar si de intensitate mai mica, comparativ cu cele care apar dupa tratamentul cu estrogeni sau androgeni. Reactiile cele mai frecvente sunt greata, voma, bufeuri, scaderea temporara a numarului de trombocite, dar fara sa apara accidente hemoragice, leucopenie tranzitorie. Au mai fost raportate, dar cu frecventa mai mica, sangerari sau scurgeri vaginale, neregularitati ale ciclului menstrual si eruptii cutanate. Alte efecte adverse, mentionate insa extrem de rar, au fost hipercalcemie, edeme periferice, anorexie, prurit vulvar, fotofobie, cefalee, ameteli, dureri la nivelul tumorii. La administrarea de doze foarte mari pot sa apara tulburari de vedere, scaderea acuitatii vizuale, opacitati corneene si retinopatie.

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica 5 simptome comune ce pot ascunde afectiuni nebanuite De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Colica biliara - simptome si tratament Complicatiile litiazei biliare