Consumul de cofeina la gravide nu are efecte negative asupra duratei gestatiei si greutatii fatului

Publicat: 29 Ianuarie 2007


Potrivit unui studiu recent publicat in editia online a BMJ, nu exista dovezi care sa demonstreze ca un consum moderat de cofeina pe perioada sarcinii determina cresterea riscului de nasteri premature sau nasterea unor copii cu greutate mica, in ciuda atentionarilor venite din partea institutiilor de sanatate publica.
Studiile anterioare au reusit doar sa nedumereasca autoritatile de sanatate publica. In timp ce unele studii sugerau faptul ca aportul crescut de cofeina poate duce la nasterea de copii cu greutate mica si cresterea declansarii premature a nasterii, altele nu au reusit sa gaseasca nici o legatura intre cofeina si problemele de dezvoltare fetala.
Cercetatorii danezi au incercat sa rezolve aceasta neconcordanta prin monitorizarea unui numar de 1207 gravide sanatoase, cu varsta gestationala mai mica de 20 de saptamani, care au consumat mai mult de 3 cesti de cafea zilnic (aport crescut de cofeina).
Grupul de garvide a fost impartit la intamplare in 2 grupuri egale, unul care a primit cafea cu cofeina si celalalt care a primit cafea decofeinizata. Fiecare gravida a fost examinata periodic pentru a monitoriza aportul de cofeina, inclusiv cel provenit din alte bauturi ca de exemplu ceai si cola.
Rezultatele finale au aratat ca nu exista nici o diferenta intre cele doua grupuri atat in ceea ce priveste durata sarcinii cat si in privinta greutatii la nastere.Femeile din grupul care a consumat cafea cu cofeina au nascut copii cu greutatea medie la nastere de 3539g in timp ce femeile din grupul care a consumat cafea decofeinzata au nascut copii cu greutatea medie de 3519g, intre cele 2 grupuri fiind o diferenta de doar 20g, care nu este importanta din punct de vedere statistic.
Nu exista alte diferente importante intre cele doua grupuri. In grupul care a consumat cafea cofeinizata, 4,2% dintre copii s-au nascut pprematur si 4,5 % au avut greutate mica pentru varsta gestationala, comparativ cu 5,2% nasteri premature si 4,7% copii cu greutate mica la nastere in grupul femeilor care au consumat cafea decofeinizanta.
Concluziile studiului au fost ca un aport scazut de cofeina in ultimul trimestru de sarcina nu are nici un efect general asupra greutatii la nastere si varstei gestationale.


Citeste si despre:

Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii Fumatul si efectele sale asupra longevitatii Efectele cafelei asupra inimii Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii Efectele divortului asupra copiilor Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Dr. Ioana Muresan, cardiolog: ”Hipertensiunea poate fi si asimptomatica, fapt care scade complianta pacientilor la tratament Efectele negative ale poluarii asupra organismului 7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive Efectele cafelei asupra pielii: Cofeina este buna pentru pielea ta? Menta are efecte uimitoare pentru sanatate Efectele alcoolului asupra inimii