AXID, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Axid, comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Nizatidina este un inhibitor competitiv, reversibil al histaminei la nivelul receptorilor histaminici H2, in special a celor care se gasesc in celulele gastrice parietale. nizatidina inhiba semnificativ secretia gastrica nocturna pentru o perioada de pana la 12 ore cand este administrata oral, pentru pana la 24 de ore daca este administrata sub forma unei perfuzii continue si pentru 5 ore dupa o injectie i.v. Inhiba, de asemenea, in mod semnificativ secretia de acid gastric stimulata de alimente, cafeina, betazol si pentagastrina.

Axid este indicat pentru tratamentululcerului duodenal activ, pentru o perioada de pana la 8 saptamani. La majoritatea pacientilor, ulcerul se vindeca in 4 saptamani. Axid este indicat in doze reduse, de 150 mg/zi in terapia de intretinere la pacientii cu ulcer duodenal cronic, dupa vindecarea ulcerului duodenal activ. Nu se cunosc consecintele continuarii terapiei cu nizatidina mai mult de un an. Axid este indicata pentru o perioada de 8 saptamani si in tratamentululcerului gastricbenignactiv. Inainte de administrarea tratamentului trebuie exclusa posibilitatea ulceratiilor gastricemaligne. Axid este indicata pentru o perioada de 12 saptamani in tratamentulesofagitei diagnosticate endoscopic, inclusiv a esofagitei erozive si ulcerative si asociata cu pirozis datorat refluxului gastroesofagian. Pirozis-ul prezent la pacientii cu reflux gastroesofagian a fost diminuat chiar dupa prima zi de tratament. Axid injectabil este indicat, ca o alternativa de scurta durata, pentru pacientii spitalizati aflati in imposibilitate de a primi medicatie pe cale orala.

Mod de administrare

Pacientii cu insuficienta renala moderata si severa.
Ajustarea dozajului oral: Ulcer duodenal activ si ulcer gastric benign activ sau reflux gastro-esofagian:

Clearance la creatinina

Doza

20-50 ml/min

150 mg/zi

< 20 ml/min

150 mg o data la doua zile

Pacienti cu reflux gastro-esofagian, pentru care sunt necesare doze mai mari:

Clearance la creatinina

Doza

20-50 ml/min

150 mg de 2 ori pe zi

< 20 ml/min

150 mg/zi

Terapie de intretinere:

Clearance la creatinina

Doza

20-50 ml/min

150 mg o data la 2 zile

< 20 ml/min

150 mg la 3 zile


Ajustarea dozei intravenoase: Ulcer duodenal activ sau gastric benign activ

Clearance la creatinina

Doza

20-50 ml/min

120-150 mg/zi

< 20 ml/min

75 mg/zi

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la nizatidina sau alti antagonisti de receptori histaminici H2.

Precautii

Raspunsul simptomatic la terapia cu nizatidina nu exclude existenta unei formatiuni gastrice maligne. Cum nizatidina este partial metabolizata de ficat si in cea mai mare parte excretata de rinichi, pacientii cu insuficienta renala sau hepatica trebuie tratati cu multa grija. (Vezi Posologie si mod de administrare).

Sarcina si alaptarea

Categoria B1. Nu s-a stabilit siguranta utilizarii acestui produs in timpul sarcinii la femei. Evaluarea studiilor experimentale realizate pe animale nu indica nici un efect nociv, fie el direct sau indirect, in ceea ce priveste dezvoltarea embrionului sau a fatului, a cursului dezvoltarii lui peri- si postnatale. Nizatidina nu trebuie administrata femeilor gravide sau celor care vor sa ramana gravide decat daca este absoluta nevoie. Nizatidina este secretata in laptele uman. in cazul puilor de sobolani in lactatie, carora li s-a administrat nizatidina, s-a observat o stopare a procesului de crestere; din aceasta cauza nizatidina trebuie administrata mamelor in perioada de alaptare numai daca este absolut necesar.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Axid nu afecteaza abilitatile de conducere sau de utilizare a unor masini.

Reactii adverse posibile

Rar au fost raportate episoade de reactii de hipersensibilitate sau de soc anafilactic. Au fost raportate: cazuri rare de leziuni hepatice colestatice sau atat colestatice cat si la nivel hepatocelular, fenomene reversibile odata cu incetarea tratamentului cu nizatidina. Ocazional au fost raportate anemie, urticarie, dureri de cap, ameteala si transpiratii.

Informatii suplimentare

Compozitie

Nizatidina, USP, este un antagonist de receptor histaminic H2. Nizatidina are formula empirica (C12H21N5O2S2) reprezentand greutatea moleculara de 331,45. Nizatidina pulvis este o substanta solida, cristalina, de culoare alb-galbui, pana la galben deschis, solubila in apa. Are un gust amar si un usor miros sulfurat. Fiecare capsula contine, pe langa substanta activa pentru administrare orala, si alti ingredienti: gelatina, amidon pregelatinizat, silicon, amidon, bioxid de titan, oxid galben de fier, magneziu stearat (capsule de 150 mg), carboximetil celuloza sodiu, povidon, oxid rosu de fier si talc (capsule de 300 mg).
Nizatidina injectabila este un lichid clar, incolor pana la galbui, cu usoara tendinta spre galben inchis. pH-ul solutiei este de 6,0-8,0. Formula contine si 0,5% fenol ca stabilizator.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa