AMOXYCILLIN (RIMOXALLIN), pulbere suspensie

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Amoxycillin (Rimoxallin) si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilina, cu urmatoarele localizari: bronsita acuta, bronsita cronica acutizata, pneumopatii acute (pneumonie bacteriana), infectii ORL (otita medie acuta, angina, sinuzita), infectii stomatologice, infectii digestive si biliare, infectii genito- urinare, inclusiv gonoree, boala Lyme.
Profilaxia endocarditei bacteriene.
Eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori in cadrul bolii ulceroase, in asociere cu metronidazol si un antisecretor gastric.

Mod de administrare

Copii cu functie renala normala:

copii cu varsta sub 30 luni: doza uzuala este de 50-100 mg/kg si zi, fractionata in 3 prize (la 8 ore);
copii cu varsta peste 30 luni: doza uzuala este de 25-50 mg/kg si zi, fractionata in 3 prize (la 8 ore), fara a depasi 3 g amoxicilina pe zi.

Insuficienta renala

Doza se ajusteaza in functie de clearance-ul creatininei.

Clearance-ul creatininei- Doza- Intervalul dintre doze

> 30 ml/min- doza uzuala- normal

10-30 ml/min- /din doza uzuala- 12 ore

< 10 ml/min- /din doza uzuala- 24 ore

La pacientii dializati se administreaza / din doza uzuala, dupa fiecare sedinta de dializa.

Se adauga in flacon apa proaspat fiarta si racita pana la semnul marcat, pentru a obtine 60 ml suspensie. Se agita pentru omogenizare 1-2 minute. Se completeaza din nou pana la semn. Se agita flaconul inaintea fiecarei administrari.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se va administra in urmatoarele cazuri:
- mononucleoza infectioasa
- leucenie limfatica
- infectii gastro-intestinale severe insotite de diaree sau varsaturi
- infectii respiratorii virale
- astm bonsic
- febra fanului
- persoanelor sensibile la penicilina sau la oricare dintre componentii produsului.

Precautii

Aparitia oricaror manifestari alergice impune intreruperea tratamentului si instituirea tratamentului specific. Se recomanda prudenta la pacientii cu teren atopic. Pacientii alergici la peniciline pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata pentru cefalosporine.

In timpul tratamentului indelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenti.

Daca in timpul tratamentului apare diaree severa si persistenta, trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. In acest caz, administrarea antibioticului trebuie oprita si se instituie tratamentul specific; administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicata.

Atentionari speciale
Infectiile severe (meningite, septicemii, artrite, pericardite) necesita tratament parenteral. La bolnavii cu insuficienta renala, doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei (vezi Doze si mod de administrare); la acesti pacienti se recomanda supravegherea functiei renale pe durata tratamentului.

La pacientii cu infectii biliare (colecistita, colangita) antibioterapia trebuie completata cu tratament specific, cu exceptia formelor usoare, fara colestaza majora; la acesti pacienti trebuie supravegheata functia hepatica, mai ales in conditiile tratamentului prelungit si/sau cu doze mari. Contine 1,44 g zahar/5 ml suspensie orala.

Interactiuni

Deoarece penicilinele au actiune bactericida, nu trebuie asociate cu antibiotice bacteriostatice.

Nu se recomanda administrarea concomitenta cu alopurinol (creste riscul eruptiilor cutanate).

Amoxicilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale care contin estrogeni. Administrarea concomitenta de probenecid determina concentratii plasmatice de antibiotic crescute si mentinute timp mai lung, prin reducerea eliminarii renale.

La doze mari, amoxicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in plasma si urina, precum si a proteinelor plasmatice totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influentate.

Sarcina si alaptarea

Amoxicilina traverseaza bariera placentara. in studiile efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efecte teratogene. in clinica nu au fost observate efecte malformative sau fetotoxice in cazul administrarii amoxicilinei in perioada sarcinii. in concluzie, amoxicilina se poate administra in timpul sarcinii numai dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Amoxicilina se excreta in lapte in cantitati mici si doza ingerata de sugar este mult mai mica decat doza terapeutica; de aceea, se considera ca administrarea produsului nu trebuie intrerupta in timpul alaptarii. Totusi, daca apar diaree, candidoza sau eruptii cutanate la sugar, se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Amoxicilina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Supradozaj

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj. in caz de supradozaj, amoxicilina poate fi eliminata prin hemodializa.

Reactii adverse posibile

Manifestari alergice: urticarie, eozinofilie, edem Quincke, tulburari respiratorii; exceptional soc anafilactic.

Manifestari cutanate: eruptii maculopapuloase de natura alergica sau nonalergica, rar dermatita exfoliativa si eritem polimorf.

Tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree, candidoza, glosita, stomatita. Foarte rar au fost semnalate cresterea concentratiei plasmatice a transaminazelor, tulburari hematologice reversibile (anemie, leucopenie, trombocitopenie), nefrita interstitiala acuta, colita pseudomembranoasa.

Administrarea de doze mari de P-lactamine, in special la pacientii cu insuficienta renala, poate determina tulburari nervos-centrale (tulburari ale starii de constienta, miscari anormale, crize convulsive).

Cum se pastreaza Amoxycillin (Rimoxallin)

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Suspensia reconstituita poate fi pastrata maxim 7 zile la temperaturi sub 25 grade Celsius sau maxim 10 zile la temperaturi intre 2-8 grade Celsius.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

5 ml (o lingurita) suspensie orala contin amoxicilina 125 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si excipienti: aroma de fragi, dioxid de siliciu coloidal, guma Xantan, benzoat de sodiu, zahar.

Grupa farmacoterapeutica
Antibiotice beta-lactamice, peniciline cu spectru extins.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna continand 20 g pulbere pentru 60 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare.

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Vaccinarea antigripala Fenciclidina 9 alimente recomandate cand aveti gripa Igiena corpului - dusul