ACTIVELLE, tablete

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Prospect ACTIVELLE, tablete
  1. Interactiuni medicamentoase

Ce este Activelle si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Activelle este indicat in tratamentul de substitutie hormonala combinata al simptomelor determinate de deficienta estrogenica la femeile cu uter intact, la care s-a instalat menopauza. De asemenea, este indicat in prevenirea osteoporozei la femeile aflate in perioada postmenopauza.

Mod de administrare

Activelle se administreaza oral in doza de 1 comprimat pe zi, fara intrerupere, de preferat la aceeasi ora a zilei. Pentru prevenirea osteoporozei la femeile in perioada postmenopauza doza va fi individualizata in functie de efectele la nivel osos si de toleranta. Trecerea la doze mai mari poate fi indicata daca, dupa 3 luni de tratament cu Activelle, raspunsul nu este satisfacator in ceea ce priveste ameliorarea simptomatologiei. La femeile cu amenoree si care nu urmeaza tratament de substitutie hormonala sau la femeile care au urmat tratament cu un alt produs combinat de substitutie hormonala, tratament ul cu Activelle poate fi inceput in oricare zi a lunii. La femeile care au urmat tratament secvential de substitutie hormonala, administrarea de Activelle trebuie inceputa imediat dupa incetarea sangerarii menstruale.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului; sarcina cunoscuta sau suspectata; - femei care alapteaza; cancer de san cunoscut, suspectat sau in antecedente; tumori estrogeno-dependente cunoscute sau suspectate; hemoragii genitale de etiologie neprecizata; antecedente tromboembolice; tulburari cerebrovasculare; afectiuni cardiovasculare: boala coronariana, hipertensiune arteriala, valvulopatii; afectiuni hepatice severe sau recente; patologie oculara de origine vasculara; porfirie. Atentionari speciale Inaintea inceperii tratamentului de substitutie hormonala se vor efectua examenul fizic si anamneza amanuntita, inclusiv examenul ginecologic. In timpul tratamentului sunt recomandate controale periodice a caror natura si frecventa trebuie adaptate individual. La femeile care urmeaza tratament estroprogestativ, trebuie efectuata o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu de-a lungul tratamentului. Este necesara prudenta la femeile cu: leiomiom, endometrioza, hiperplazia endometrului, afectiuni fibrochistice ale san ului, galactoree, prezenta factorilor de risc pentru afectiuni tromboembolice, diabet zaharat, hiperlipidemii, obezitate , afectiuni hepatice (de ex. icter, adenom hepatic), colestaza recurenta, litiaza biliara, prurit gravidic recidivant, otoscleroza, migrena. Daca una dintre aceste conditii sunt prezente, au existat anterior si/sau s-au agravat in timpul sarcinii sau a unui tratament hormonal anterior, beneficiile tratamentului trebuie puse in balanta cu posibilele riscuri. Estrogenii pot induce retentia hidrosalina, motiv pentru care pacientele cu afectiuni cardiace sau renale trebuie monitorizate.

Pacientele cu insuficienta renala trebuie monitorizate atent, deoarece concentratia plasmatica a substantelor active din Activelle poate sa creasca. In cazul agravarii astmului bronsic, epilepsiei sau diabet ului zaharat, terapia de substitutie hormonala trebuie reconsiderata. Studiile epidemiologice au sugerat ca terapia de substitutie hormonala este asociata cu un risc crescut de tromboembolism venos (de ex. tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar). Studiile au evidentiat un risc de 2-3 ori mai mare la femeile ce folosesc terapie de substitutie in comparatie cu cele care nu o folosesc, ceea ce ar insemna ca la 5000 de paciente tratate ar exista un nou caz de trombembolism venos. In general, factorii de risc pentru trombembolism venos includ antecedente personale sau heredocolaterale, obezitate severa (indicele masei corporale>30 kg/m2) si lupus eritematos diseminat. La femeile cu factori de risc trebuie efectuata o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu. Nu exista studii despre posibilul rol al bolii varicoase la pacientele sub tratament de substitutie hormonala. Riscul de trombembolism venos poate fi crescut temporar prin imobilizare prelungita, traumatisme majore sau interventii chirurgicale majore. Pentru pacientele care au fost supuse unei interventii chirurgicale se acorda o atentie deosebita masurilor de prevenire a tromboembolismului postoperator. In cazul in care imobilizare a prelungita este de asteptat dupa anumite interventii chirurgicale, in special abdominale sau ortopedice la nivelul membrelor inferioare, trebuie luata in considerare intreruperea temporara a terapiei de substitutie hormonala cu 4-6 saptamani inaintea interventiei. Daca tromboembolismul venos apare dupa initierea terapiei de substitutie hormonala, medicatia trebuie intrerupta. Folosirea terapiei de substitutie hormonala mai mult de 5 ani este asociata cu un risc crescut de cancer de san. Riscul creste odata cu durata tratamentului si scade dupa ce tratamentul a fost intrerupt, revenind la valoarea medie la 5 ani dupa intrerupere. La femeile care primesc terapie de substitutie hormonala se recomanda examinarea periodica a sanului si, unde este cazul, mamografia, in special la femeile care prezinta sau au in antecedente noduli mamari, boala fibrochistica sau antecedente de neoplasm mamar.

S-a raportat un risc crescut al litiazei biliare, confirmata chirurgical la femeile in perioada postmenopauza care primesc estrogeni. De asemenea a fost raportat un risc crescut pentru dezvoltarea unui lupus eritematos diseminat in timpul terapiei de substitutie hormonala. Folosirea estrogenilor poate influenta rezultatele anumitor teste endocrine si ale functiei hepatice. In timpul primelor luni de tratament pot aparea sangerari vaginale, care pot necesita intreruperea tratamentului. Daca sangerarea reapare dupa o perioada de amenoree sau persista dupa intreruperea tratamentului, etiologia ei trebuie investigata, inclusiv prin biopsie endometriala.

Interactiuni medicamentoase

Medicamentele cu efect inductor enzimatic (barbiturice, fenitoina, rifampicina, carbamazepina etc.) pot accelera metabolizarea substantelor active din Activelle. Medicamentele cu efect inhibitor enzimatic (de ex. ketoconazol) pot creste concentratia plasmatica a substantelor active din Activelle. Alimentele intarzie absorbtia noretisteronului fara sa reduca biodisponibilitatea dupa administrarea orala si scad concentratia plasmatica maxima a acestuia. Nu exista insa relevanta clinica a acestui fenomen.

Sarcina si alaptarea

Activelle este contraindicat in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand poate influenta dezvoltarea tractului genital fetal si poate provoca malformatii la nivelul inimii si membrelor. De asemenea, Activelle este contraindicat in timpul alaptarii, deoarece estrogenii sunt excretati in laptele matern.

Reactii adverse posibile

Cea mai des intalnita reactie adversa in timpul tratamentului a fost senzatia de tensiune mamara, care a aparut in primele luni de tratament. Alte reactii adverse asociate tratamentului estroprogestativ, observate in timpul studiilor clinice cu Activelle, sunt: cefalee, vertij, marirea sanilor, dureri abdominale, greata, flatulenta, sangerari vaginale, cresterea in volum a fibroamelor uterine, eritem si prurit cutanat, insomnie, depresie, tromboze venoase, edeme. Rareori pot sa apara: dispepsie, stari de voma, balonare, colecistita, calculi biliari, alopecie, hirsutism; migrena, ameteli, candidoza vaginala, hipertensiune arteriala. Mai pot sa apara: crestere in greutate, modificari ale libidoului, dureri ale membrelor inferioare. La femeile care au folosit terapie de substitutie hormonala, au fost raportate in mod exceptional cloasma, eritem multiform, eritem nodos si eruptii hemoragice.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat filmat contine 1 mg estradiol sub forma de estradiol hemihidrat 1,03 mg si 0,5 mg de noretisteron.

Ambalaj

Cutie cu un disc tip calendar a 28 comprimate filmate. Discul tip calendar contine 3 componente: - Baza din polipropilena colorata, opaca; - Cadranul rotund din polistiren transparent; - Discul central din polistiren colorat, opac

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Beneficiile oferite de ciocolata neagra Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor? Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat Cocoasa cauzata de telefonul mobil