Cauzele disfunctiilor sexuale

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea disfunctiilor sexuale apar ca urmare a unor false credinte si atitudini fata de ceea ce inseamna sexul si sexualitatea, a proastelor obiceiuri, ignorantei si debuturilor precoce.

Exista unele disfunctii sexuale care pot fi precipitate ca evolutie de factori fiziologici, biologici sau chimici.

Practica ne arata ca, de cele mai multe ori, disfunctiile fiziologice au adesea o componenta psihologica.

- Cand un barbat se gaseste in incapacitatea de a pastra o erectie, fie din cause fiziologice sau psihologice, adesea el se va simti inferior, mai putin barbat.

- Cand o femeie nu reuseste sa obtina un orgasm, ea se poate simti mai putin femeie. De aceea, in toate cazurile de disfunctie sexuala este necesar sa fie avute in vedere si impactul psihologic al acelei disfunctii la nivel personal, individual.

Factori fiziologici

Dezechilibrul hormonal, anumite medicamente, factorii neurologici, perturbarile fiziologice, chiar si carentele vitaminice sunt doar cateva dintre cele mai comune cauze non-psihologice ce pot cauza aparitia disfunctiilor sexuale.

Anumite afectiuni sau medicamente au ca efecte secundare afectarea functiilor sexuale, de exemplu pot provoca fluctuatii ale libidoului sau tulburari de erectie.

Multi oameni prefera sa ia in calcul doar o perspectiva medicala asupra etiologiei disfunctiilor sexuale, asta pentru ca este mai reconfortant pentru imaginea de sine ideea ca ar fi o cauza organica, nu una psihologica a disfunctiilor de care sufera.

Chiar si in situatiile in care este recunoscuta componenta organica a cauzalitatii, nu este indicat sa se uite de implicatiile la nivel psihologic ale disfunctiei diagnosticate.

Cu totii putem incerca variate reactii psihologice in contact cu boala. Aceasta reactie psihologica este exacerbata si de eventualele simptome fizice generate de boala diagnosticata, situatie valabila mai ales in cazul infertilitatii.

Multi oameni care intampina dificultati in a concepe un copil au tendinta de a face investigatii medicale, excluzand aspectele psihologice.

Sa ne reamintim de acele cupluri care, dupa cativa ani de incercari de fertilizare, renunta si adopta un copil, ca dupa cateva luni sa reuseasca sa aiba propriul lor copil, fara suport medical. Astfel de intamplari sustin ipoteza impactului factorilor psihologici asupra noastra.

Factori psihologici

Majoritatea disfunctiilor sexuale au cause psihologice.

Dr. Helen Singer Kaplan declara: ”in general, vedem cauzele imediate ale disfunctiilor sexuale nascandu-se ca urmare a unui climat nonerotic la nivel de cuplu cu efect distructiv asupra sexualitatii unuia sau a ambilor parteneri. O atitudine deschisa si increderea permit partenerilor sa se abandoneze cu totul in trairea si asumarea experientelor erotice.”

Ea atesta patru surse specifice de anxietate si rezistenta fata de ceea ce inseamna sex si sexualitate pentru individ:

- evitarea sau esecul in a asumarea unui comportament sexual incitant si stimulator pentru ambii parteneri;
- teama de esec, accentuate de dorinta de performanta si supraincarcarea generata de presiunea de a-i face pe plac partenerului cu orice pret, din teama de a nu fi parasit sau respins;
- tendinta de a dezvolta rezistente interioare fata de idea de placere erotica;
- esecul in a comunica deschis si fara retineri si sentimente de vinovatie despre ceea ce simtim, dorim sau reactionam in plan sexual.


Citeste si despre:

Disfunctii sexuale la barbati Disfunctia sexuala la femei Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura Fertilitate, disfunctii sexuale Disfunctii sexuale feminine Informatii de baza legate de problemele sexuale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente Ejacularea precoce - cauze, stadii si factori de risc Tulburari sexuale Ejacularea tardiva: cauze, simptome, tratament Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite Cand trebuie sa consultati un sexolog