Tipat al sugarului

Unul dintre mijloacele de exprimare ale copilului inainte de achizitionarea limbajului. Tipetele prea frecvente sau prea indelungate au cauze multiple, o infima minoritate din ele fiind patologice.

tulburarile alimentare -
legate de insuficienta cantitatilor ce ii sunt date sau din cauza unei prea mari diluari a continutului biberoanelor, provoaca tipete puternice; copilul prezinta miscari de supt, isi baga degetele in gura. In alte cazuri, continutul biberonului ii este dat prea repede, tetina este prea mult perforata sau laptele prea lichid: sugarul tipa cu putere facand grimase in cursul suptului biberonului, care este intrerupt cu eructatii sonore provocate de ingestia de aer; se mai poate ca suptul sa fie urmat de tipete si de emisie de gaze care evoca colicile.

O perturbare a ritmului vietii copilului -
 prin trezirea lui pentru a-i impune anumite ore de masa, ori deplasarea in locuri care nu-i sunt cunoscute, antreneaza tipete; el mai tipa la culcare; nu este calm nici cand se trezeste, nici cand este culcat din nou.

O modificare a relatiei intre mama si copil -
de exemplu, in cursul unei depresiuni a mamei, genereaza o reactie a copilului. Hiperactiv, el se linisteste in bratele altei persoane.

Unele boli -
in sfarsit, provoaca tipete de durere. Acestea sunt insotite, in general, de alte semne ale bolii (febra, paloare, diaree, constipatie, varsaturi, durere la apasarea pe urechi). Ele nu seamana cu alte tipete: acestea sunt mai plangarete, mai violente sau mai acute. Acest tip de tipete trebuie sa conduca rapid la o consultatie medicala.

Citeste si despre:

Colicile la sugari Teste auditive (audiometria) Hidrocefalia congenitala Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) Meningita - cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×