Termenul "sclerofonie" vine de la cuvintele grecesti "skleros" care inseamna "dur" si "phone" care inseamna "voce". Prin urmare, sclerofonie semnifica "voce dura" sau "voce lemnoasa".
Sclerofonia se refera la o anomalie a vocii umane, provocata cel mai adesea de diverse conditii sau boli care afecteaza organele vocale. Termenul poate de asemenea sa descrie sunetul produs de o voce artificiala, asemanatoare cu cea a unui instrument muzical din lemn.
In practica, aceasta se manifesta printr-o voce care pare a fi rigida, lipsita de variatii de ton sau volum. Vocea poate fi descriesa ca fiind "lemnoasa" din cauza tonului sau constant, care se aseamana cu zgomotul pe care l-ar face un obiect de lemn atunci cand este lovit.
Poate exista o lipsa de inflexiune sau expresivitate in vocea persoanei, facandu-i discursul sa para monoton sau robotizat. In unele cazuri, sclerofonia poate fi atat de severa incat face intelegerea vorbirii extrem de dificila.
Cauzele sclerofoniei pot fi diverse, de la afectiuni neurologice la boli ale sistemului respirator care afecteaza functia normala a corzilor vocale. Tratamentul pentru aceasta afectiune poate fi la fel de divers ca si cauzele sale, de la terapie vocala la interventii chirurgicale pentru a corecta orice anomalii fizice.
Este important pentru cei care sufera de sclerofonie sa incerce sa comunice eficient cu ceilalti prin folosirea altor metode de comunicare, cum ar fi limbajul corpului sau expresiile faciale, pentru a compensa lipsa tonului si a volumului vocal.