Sensibilitatea dentara la frig: cauze si solutii eficiente

Actualizat: 25 Martie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este sensibilitatea dentara?


Sensibilitatea dentara apare atunci cand stratul profund al dintilor, numit dentina, este expus factorilor externi.

Pacientii descriu frecvent sensibilitate "la frig" fiindca apare atunci cand aerul atmosferic este rece.

De cele mai multe ori insa, sensibilitatea dentara la frig se asociaza si cu sensibilitatea la cald, rece sau alimente prea dulci.

Ce este dentina si ce rol are?

Dentina, un strat in mod normal profund, este expusa in urma eroziunii dentare sau a retragerii gingivale, atunci cand tesutul gingival se subtiaza si se retrage de pe suprafata dintilor, pana la radacina.

Pacientii cu straturile dentare integre, fara expunerea dentinei, nu au sensibilitate la frig sau in alte situatii.

Sensibilitatea dentara poate fi un simptom si al altor patologii stomatologice, precum cariile dentare, parodontoza, fisurile dentare etc.

Cauze

Expunerea dentinei si aparitia sensibilitatii pot aparea din numeroase cauze.

Cele mai frecvente includ:

- Periajul dentar exagerat

Folosirea unei periute de dinti dure, intens uzata, poate deveni prea agresiva pentru straturile dentare.

Folosirea indelungata a unei astfel de periute ssau periajul agresiv, de mai mult de 3 ori pe zi, pot duce la expunerea dentinei.

- Retractia gingivala

Unele persoane au genetic o gingie subtire, usor retrasa de pe suprafata dentara. Alti oameni dezvolta retractia gingivala in urma parodontozei sau altor probleme.

- Parodontoza

Inflamatia gingiilor poate duce la sensibilitate prin pierderea unor ligamente de sustinere, ceea ce provoaca retractie gingivala si expunerea radacinilor dentare.

Se pierde rolul protector al gingiei asupra dintelui, iar nervul dentar devine mai expus si implicit mai sensibil la factorii externi.

- Fisurile dentare

Fisurile sau orificiile dentare anormale actioneaza ca sursa de infectie. Infectia, de regula bacteriana, se raspandeste catre pulpa dentara, provoaca inflamatie si durere.

- Bruxismul

In bruxism, pacientii au tendinta de a strange sau de a scrasni dintii foarte puternic, involuntar si deseori in timpul somnului.

Straturile superficiale dentare se pot astfel eroda, expunand dentina.

- Produsele de albire dentara

Acestea sunt factori majori ce induc sensibilitate dentara.

Metoda ideala este de a apela la albiri dentare profesionale, realizate in cabinetul medicului stomatolog, in locul produselor din comert.

- Varsta

Sensibilitatea dentara este maxima intre varsta de 25 si 30 de ani.

- Tartru dentar

Tartrul de pe suprafata radacinilor dentare poate cauza sensibilitate.

- Apa de gura

Unele ape de gura contin acizi ce pot inrautati sensibilitatea dentara, la persoanele care au deja probleme de expunere a dentinei.

Cereti sfatul medicului stomatolog in legatura cu o apa de gura neutra, care nu v-ar dauna

- Alimentele acide

Consumul regulat al alimentelor cu un continut acid, precum fructele citrice, rosiile, ceaiurile, muraturile, poate induce si agrava eroziunile dentare.

- Procedurile stomatologice recente

Igienizarea dentara, implantul, extractiile dentare pot induce o sensibilitate dentara temporara, cu o durata de maxim cateva saptamani post-procedura.

Sensibilitatea dentara nu indica deci obligatoriu o infectie, ci eroziunea si/sau retractia gingivala.

Desigur, infectia poate fi una dintre cauze, motiv pentru care un consult stomatologic este necesar pentru un diagnostic cert.

Tratament

In unele cazuri, in special atunci cand se identifica si opresc anumiti factori declansatori, sensibilitatea dentara poate trece de la sine.

Sensibilitatea post-procedurala trece de asemenea spontan, in 4-6 saptamani de la interventie.

In cazurile mai complexe insa, in care cauza nu poate fi identificata sau este o patologie stomatologica, tratamentul de specialitate este necesar.

Totusi, evitarea expunerii la frig nu este o solutie ideala.

Scopul tratamentului este de a repara straturile dentare, astfel incat dentina sa fie protejata si sa nu mai existe sensibilitate.

Astfel tratamentul se alege de catre medicul dentist in functie de cauza sensibilitatii si de severitatea durerii.

Orice cauza de tipul tartrului, retractiei gingivale, infectiei si fisurilor dentare trebuie tratate conform recomandarilor medicului dentist, uneori fiind nevoie de mici interventii chirurgicale.

Intre timp, medicul va va recomanda cateva optiuni de tratament simptomatic, de aplicat atat pe perioada sensibilitatii cat si ulterior, cu scop preventiv.

Recomandari utile:

- Folositi o pasta de dinti desensibilizanta. Exista numeroase paste de dinti special formulate pentru dinti sensibili, care contin fluor insa nu contin concentratii mari de acizi.

Apa de gura neutra intra in aceeasi categorie de recomandari.

- Mentineti o igiena orala buna: Continuati sa periati dintii zilnic, sa utilizati ata dentara si sa va obisnuiti cu tehnici corecte de periaj, dar si cu igienizari profesionale periodice la medicul dentist.

- Folositi o periuta cu perii moi: astfel reduceti abrazivitatea periajului dentar. Asigurati-va ca va inlocuiti periuta de dinti atunci cand perii devin tari, iritanti

- Acordati atentie alimentelor acide: incercati sa reduceti treptat cantitatea de alimente acide pe care o consumati si observati daca sensibilitatea dentara s-a ameliorat

- Tratati bruxismul: daca observati ca aveti tendinta de a va inclesta maxilarul si de a va scrasni dintii, apelati la ajutor medical pentru a obtine un tratament.

Medicul dentist va poate de asemenea indruma intr-o astfel de situatie

- Mergeti la consultul stomatologic de rutina: o vizita la medicul dentist o data la 6 luni sau cel putin o data pe an este importanta pentru sanatatea orala si dentara

Daca sensibilitatea dentara persista chiar si dupa tratarea cauzei si aplicarea masurilor anterioare, discutati cu medicul dentist.

Exista cateva tehnici ce pot ameliora sensibilitatea dentara:

- Puntea dentara, pentru a acoperit radacinile dentare expuse

- Solutii fluorizate aplicate la radacina dintilor

- Solutii de sigilare a dentinei, pentru a limita expunerea ei la factorii externi

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Programati o vizita la medicul dentist oricand simtiti o sensibilitate dentara ce dureaza mai mult de cateva zile.

Observati daca sensibilitatea apare spontan sau in urma consumului de alimente sau lichide reci, calde si/sau dulci.

Concluzie

Sensibilitatea dentara la frig sau la alti factori poate aparea din diverse cauze, atat patologii stomatologice complexe cat si factori externi ce pot fi modificati.

Indiferent de caz, consultul stomatologic este important pentru stabilirea diagnosticului, a cauzei si a conduitei optime de tratament.

In plus fata de terapiile specifice, medicul stomatolog va va recomanda masuri corecte de igiena si obiceiuri mai sanatoase pentru a evita sensibilitatea dentara.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sensitive-teeth/faq-20057854
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sensitive-teeth


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTETICO
Tel: 0721904777
Brasov, Bd.Griviței, Nr.70, Bloc 6, Parter

Medici

medic stomatolog Podoreanu Georgiana
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic stomatolog coordonator Chiriacescu Cristina
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic specialist Balint Andreea
Stomatologie - DENTETICO
Brasov, 0721904777
medic specialist chirurgie dento-alveolara Tatomir Alexandru
Chirurgie dento-alveolara - DENTETICO
Brasov, 0721904777

Citeste si despre:

Eruptia dentara Albirea dentara, indicatii si contraindicatii Primii dinti la copii sau eruptia dentara Greseli in ingrijirea dentara Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la igiena dentara Sensibilitatea la lumina puternica – cand soarele devine prea intens si ce putem face Radiografia dentara poate fi periculoasa? Agenezia dentara - cauze, simptome si solutii pentru lipsa dintilor Cauzele si prevenirea sensibilitatii dentare Ata dentara sau dus bucal? Aftele si sanatatea dentara