Retroreglare

Tehnica datorita careia un subiect ia cunostinta de modalitatile de functionare ale uneia sau mai multor functii ale corpului sau isi invata sa le stapaneasca.
Un retrocontrol permite sa se actioneze constient asupra functiilor inconstiente ca: frecventa batailor inimii (marcata prin puls) sau tensiunea arteriala.

Indicatii - Tehnica retrocontrolului este utilizata in tratamentul bolilor legate de stres, ca unele forme de hipertensiune arteriala, de exemplu.

Tehnica - Stapanirea retrocontrolului se obtine multumita unei aparaturi care inregistreaza si transcrie (pe un ecran, de exemplu) functiile care trebuie controlate si modificate: tensiunea arteriala, pulsul, tonusul muscular, undele cerebrale etc. La folosire, subiectul asociaza senzatiile cu indicatiile primite, ceea ce ii permite, putin cate putin, sa-si cunoasca si sa-si stapaneasca functiile de controlat. La sfarsitul instruirii, subiectul va putea actiona asupra acestor functii fara ajutorul aparaturii.
Sinonime: retroactiune, retrocontrol.

Citeste si despre:

Electroterapia in managementul durerii cronice Encefalocelul - cauze si tratament Cand poate aparea oligomenoreea? Recuperarea post-accident vascular cerebral: Etape si obiective Recuperarea dupa interventiile ortopedice majore Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala Terapia cognitiv-comportamentala cu focus pe trauma pentru copii si adolescenti Agranulocitoza: cauze si tratament Placerea, durerea si creierul: Ingrediente naturale pentru sanatatea mintala Virusul HMPV: un virus respirator periculos care se raspandeste rapid in Europa