Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare
Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara
Nutritia reprezinta un proces prin care, cu ajutorul alimentatiei, organismul obtine si foloseste nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii si functionalitatii corporale optime.
Prin intermediul unei alimentatii echilibrate, corpul se adapteaza in vederea sustinerii tuturor functiilor vitale.
Astfel, alimentele ingerate contribuie la furnizarea de energie, reglarea proceselor metabolice, mentinerea sistemului imunitar si depozitarea de energie.
Pentru ca acest lucru sa fie posibil, alimentatia noastra trebuie sa fie compusa din micronutrienti (vitamine, minerale) si macronutirenti (proteine, carbohidrati, grasimi).
Necesarul poate fi obtinut prin alimentatie sau prin utilizarea de suplimente alimentare.
De retinut ca alimentatia este o actiune coordonata sub control constient si voluntar si deci, este o actiune educabila.
Cand se stabileste un plan alimentar personalizat trebuie luate in considerare aspecte precum faptul ca efortul fizic efectuat este influentat si de alimentele consumate.
Totusi, nutritia nu se refera doar la alimentele ingerate, ci si la impactul pe care acestea il au asupra sanatatii fizice, mentale si emotionale. Ea joaca un rol important in calitatea vietii noastre.
Pe de alta parte, recuperarea medicala cuprinde un program complex care are ca scop reducerea unor deficiente functionale.
Serviciile de recuperare medicala, cunoscute ca fiind si servicii de medicina fizica si reabilitare includ tratamente farmacologice, proceduri de electroterapie, kinetoterapie, masaj, terapie ocupationala, terapie cu factori naturali, dar si cu tehnologii de ultima generatie.
Astfel, aceste interventii au ca scop reducerea dizabilitatii si optimizarea functionalitatii persoanelor in viata lor de zi cu zi.
Programul de recuperare medicala trebuie sa fie individualizat si sa cuprinda o evaluare medicala initiala, un diagnostic clinic si functional, dar si obiectivele dorite.
Asadar, impreuna cu nutritia, recuperarea medicala formeaza o combinatie esentiala.
Prin intermediul alimentatiei vindecarea tesuturilor poate fi accelerata si, totodata, poate fi optimizata performanta fizica.
Nutritia joaca rol important att in cazul persoanelor sedentare, cat si in cazul sportivilor, unde cerintele energetice si de recuperare sunt si mai ridicate.
O alimentatie bine planificata contribuie la sustinerea performantei fizice si la optimizarea recuperarii dupa anternamente sau competitii.
In cursul antrenamentelor, nutritia este orientata pe obiective precum cresterea masei musculare, a fortei si rezistentei, dar si pe mentinerea rezervelor energetice nesecare.
Pentru a contribui la cresterea masei musculare, persoana care depune efortul fizic trebuie sa consume alimente bogate in proteine, care pot fi atat de origine animala, cat si vegetala.
Dupa efortul fizic, nivelul hormonilor anabolici precum testosteronul, insulina sau hormonul de crestere este crescut, existand asa zisa “fereastra anabolica”.
In timpul acesta de dupa antrenament, organismul este mai receptiv la nutrienti si se considera ca alimentele bogate in proteine trebuie consumate mai ales dupa efectuarea unui antrenament.
In primele 30-60 de minute de la efort exista o sensibilitate mai mare a organismului la nutrienti.
Se recomanda consumul a aproximativ 20 g de proteine pentru refacerea musculara. Nivelul hormonilor anabolici fiind crescut, va favoriza si sinteza proteica.
Totodata, si consumul de glucide dupa efortul fizic duce la maximizarea rolului hormonilor anabolici.
Hormonii anabolici sunt cheia procescului de sinteza proteica, actionanad la refacerea musculara, mai ales in combinatie cu un antrenament bine structurat.
O nutritie adecvata este necesara oricarui stil de viata, dar mai ales integrata intr-un plan de recuperare medicala.
Alimentele furnizeaza nutrienti esentiali pentru regenerarea testulurilor corpului si pentru prevenirea complicatiilor.
De asemenea, furnizeaza si energia necesara pentru a efectua o sarcina.
Cum spuneam, alimentatia noastra trebuie sa fie compusa din macronutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi) si micronutrienti (vitamine, minerale).
Proteinele sunt esentiala in procescul de recuperare medicala.
Ele furnizeaza aminoacizi necesari sintezei proteinelor musculara, adica contribuie la regenerarea si repararea tesuturilor afectate ale corpului.
Acest lucru este realizabil deoarece ele ajuta la sinteza colagenului si elastinei.
Pentru mentinerea masei musculare, dar si pentru cresterea ei, proteinele sunt utilizate de organism pentru repararea microleziunilor si crearea de fibre musculare mai puternice si mai groase, contribuind astfel la hipertrofia musculara.
Sursa de proteina poate fi animala sau vegetala.
Cateva exemple de proteine animale benefice sunt carnea slaba de pui, curcan sau vita, dar si carnea de peste precum somonul sau tonul.
De asemenea, albusul de ou sau lactatele sunt si ele o sursa buna.
In ceea ce priveste sursele de proteine vegetale, putem incerca leguminoase precum nautul, fasolea sau lintea, dar si produse din soia precum tofu.
Se considera ca proteinele gatite la cuptor sunt mai usor de digerat.
Carbohidratii ofera energia necesara efortului, fiind principala sursa de energie. Au rol in refacerea si mentinerea rezervelor de glicogen.
Glicogenul este stocat in muschi si reprezinta “combustibilul” principal utilizat in timpul efortului fizic.
Astfel, dupa o perioada de efort este necesara refacerea rezervelor de glicogen prin consumul de carbohidrati.
Totodata, se previne si epuizarea fizica si psihica.
Asadar, este necesara o rezerva adecvata de glicogen pentru a putea doza intensitatea efortului fizic si a intarzia oboseala musculara.
Surse de carbohidrati ar fi: cartoful, cartoful dulce, orezul brun, bulgurul, ovazul sau quinoa.
Grasimile sanatoase au si ele un rol important in regenerarea tesuturilor si recuperarea musculara, rolul lor fiind adesea subestimat.
Grasimile bogate in acizi grasi omega-3 au rol in refacerea microleziunilor musculare produse in decursul efortului fizic intens.
Omega-3 contribuie la reducerea productiei de citokine proinflamatorii si favorizeaza vindecarea si reglarea inflamatiei.
Surse benefice de grasimi sanatoase nesaturate omega-3 ar fi pestele gras precum somonul, macroul.
De asemenea, si ele contribuie la necesarul energetic al organismului furnizand energie pe termen mai lung si fiind astfel necesari in cazul sporturilor de anduranta.
Grasimile nesanatoase ce trebuie evitate sunt acizii grasi trans si uleiurile rafinate.
Acizii grasi trans se gasesc in produse de patiserie procesate.
Micronutrientii precum vitaminele si mineralele actioneaza ca factori coenzimatici, antioxidanti si care contribuie la reglarea functiilor celulare prin reducerea inflamatiei.
Pentru o mai buna pastrare a nutrientilor se recomanda gatitul la cuptor in favoarea altor tipuri de gatire a alimentelor.
O dieta personalizata este de luat in calcul deoarece fiecare persoana are nevoi diferite in functie de afectiunea prezenta sau de tipul de antrenament fizic efectuat.
Alimentele potrivite unora, pot crea balonare si afecta tranzitul intestinal in cazul altora.
In cazul persoanelor cu afectiuni neurologice este necesara suplimentarea dietei cu acizi grasi omega-3 pentru a ajuta functia cognitiva.
Ei pot sprijini sanatatea creierului prin reducerea inflamatiei si prevenirea deteriorarii neurolnilor, contribuind la sustinerea plasticitatii neuronale si la imbunatatirea memoriei.
Pe de alta parte, pacientii cu fracturi in curs de consolidare necesita o dieta bogata in calciu si vitamina D.
Pacientii cu afectiuni gastrointestinale trebuie sa abordeze o dieta cu alimente usor digerabile.
Pentru a vedea daca este necesara adaugarea in dieta a suplimentelor alimentare sunt recomandate anumite analize de laborator pentru a vedea daca exista o lipsa a acestora.
Suplimentele de vitamine sau proteine pot veni in completarea unei diete la pacientii cu deficite nutritionale sau in cazul lipsei asimilarii acestora din cauza unei patologii.
Nutritia si recuperarea medicala sunt eficiente daca se respecta niste reguli sau ghiduri.
Este importanta planificarea meselor si integrarea tuturor micronutrientilor si macronutrientilor in dieta zilnica.
Hidratarea adecvata este necesara pentru toate procesele fiziologice si ar trebui calculat necesarul hidric in functie de activitatea fizica, varsta, greutatea corporala si sanatatea generala a persoanei.
O metoda des folosita de calculare a necesarului hidric cuprinde greutatea corporala.
Astfel, pentru femei se considera necesar 31 ml lichide per kilogram si la barbati 35 ml per kilogram.
Asadar, o femeie cu greutatea de 60 kilograme are un necesar hidric de 1.8 litri de lichide pe zi.
Este de preferat evitarea sucurilor carbogazoase.
Rolul nutritiei in recuperarea medicala este indispensabil.
O dieta echilibrata contribuie la refacerea organismului si la obtinerea celor mai bune rezultate posibile a programului de recuperare medicala.
Colaborarea intre medici, nutritionisti si terapeuti este necesara pentru a oferi pacientilor cele mai bune rezultate pentru o recuperare optima in cazul unei afectiuni medicale complexe sau dupa o interventie chirurgicala.
Bibliografie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8140719/
https://medlineplus.gov/genetics/understanding/howgeneswork/protein/
https://www.healthline.com/nutrition/functions-of-protein
https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/what-should-you-eat/protein/
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.