Moasa

Persoana care are drept rol supravegherea, ingrijirea si sfatuirea femeilor pe toata durata sarcinii lor, a nasterii si in perioada care urmeaza nasterii.
In unele tari (Belgia, Elvetia, Franta, de exemplu), moasa este abilitata sa practice singura asistarea nasterii (inclusiv epiziotomiile), cu exceptia cazurilor de distocie (nastere dificila necesitand, de exemplu, o cezariana sau un forceps), pentru care moasa trebuie sa faca apel la un medic obstetrician. In timpul sarcinii, moasa poate, de asemenea, sa asigure pregatirea nasterii, propunand diferite metode: pregatirea clasica a nasterii fara dureri, sofrologia (metoda care ajuta depasirea senzatiilor dureroase printr-o relaxare), pregatirea acvatica a maternitatii (exercitii de relaxare si de respiratie practicate in piscina), haptonomia (metoda care utilizeaza simtul tactil pentru a face copilul sa comunice precoce cu viitorii parinti) etc.

Citeste si despre:

Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Nasterea - generalitati Virusul rubeolei in timpul sarcinii Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Sarcina, nasterea si perioada postpartum Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu? Declansarea prematura a travaliului Sarcina ectopica (extrauterina) Nasterea naturala Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×