Miaza

boala parazitara provocata de infestarea cu larve de insecte (diferite specii de muste), in general, care nu inteapa.
Miazele sunt boli raspandite in lumea intreaga, mai frecvente fiind insa in regiunile tropicale.

Contaminare - Mustele isi depun ouale pe piele, in orificiile naturale (urechi, nas, gura), pe plagi sau pe lenjeria umeda. Larvele intra in piele sau in cavitatile naturale. parazitii erup apoi la suprafata pielii.

simptome si semne - Larvele care au patruns in piele provoaca un furuncul dureros.
Miazele care ating cavitatile naturale ale organismului, ca otomiaza (miaza urechii) sau nazomiaza (miaza nasului), pot provoca leziuni grave insotite de dureri ascutite. In absenta tratamentului, infestarea cu larve, care pot perfora septul nazal sau valul palatin, se dubleaza cu o infectie bacteriana.

tratament - tratamentul miazelor cutanate consta in extragerea larvelor cu ajutorul unui ac dupa ce au fost omorate cu un insecticid. O operatie chirurgicala se dovedeste uneori necesara, in caz de infectie a tesuturilor profunde.

Citeste si despre:

Miocardita, inflamatia muschiului inimii Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Efectul consumului de energizante asupra inimii
Cere sfatul medicului ×