Frecventa sa este in crestere constanta in lume. Ea este mai ridicata la subiectii albi, mai ales cu pielea deschisa si cu ochi albastri, decat la subiectii negri, si exista un factor ereditar. Se pare totusi ca factorul declansant esential ar fi o expunere excesiva la soare, mai ales in primii ani ai vietii.
- melanomul cu aparitie spontana are, in general, un aspect pigmentat (brun inchis, negru). Cel mai frecvent este melanomul cu extindere superficiala, care se prezinta sub forma unei mici pete brun inchis, galben deschis sau policroma (coexistenta zonelor rosietice, albastrui, cenusii, albicioase), usor proeminente, cu suprafata mamelonata si putin rugoasa, cu contururi neregulate. Exista si alte forme de melanom: melanomul nodular (care formeaza un mic bulgare) si melanomul unghial (pata neagra sub o unghie).
-melanomul prin transformarea unei alunite este net mai putin frecvent decat melanomul cu aparitie spontana. alunitele (nevii melanocitari) congenitale, mai ales daca cresc mai mult de 2 centimetri in diametru, risca sa se transforme in melanoame maligne. O alunita care creste, isi schimba aspectul (aspect de cupola) sau culoarea (culoare foarte inchisa, amestec de mai multe culori), sangereaza, se ulcereaza sau antreneaza o mancarime trebuie sa fie scoasa preventiv. Aceasta ablatie nu este niciodata cauza unei cancerizari.
Evolutia unui melanom malign ramane severa, data fiind tendinta sa mare la recidivare si la metastazare (metastaze hepatice, osoase, pulmonare, cerebrale).
Tratament - Ablatia chirurgicala a unui melanom malign este indispensabila. Chimioterapia anticanceroasa este utilizata in caz de recidiva sau de metastaze. Imunoterapia (interferon, interleukina) este in curs de evaluare. Prevenirea consta in informarea asupra pericolelor radiatiei solare, in utilizarea unei creme solare ecran total si in depistarea precoce a bolii la subiectii predispusi.