Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta

Actualizat: 19 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oana Alexandra Baba
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce este cancerul de piele


Cancerul de piele este o problema de sanatate foarte des intalnita, reprezintand cel mai frecvent tip de cancer aparut la oameni. Este utilizat ca termen larg, generalizat, existand de fapt 3 tipuri principale de cancer de piele.

Acestea pot fi divizate in doua categorii: melanoame si non-melanoame. In categoria non-melanoamelor sunt incluse carcinomul scuamos si carcinomul bazo-celular.

Prevalenta si tipologie

Dintre toate, carcinomul bazocelular reprezinta cea mai mare proportie, aceasta fiind de 80 % din totalul cancerelor de piele. Carcinomul scuamos este al 2-lea cel mai des intalnit, reprezentand aproximativ 20% din total.

Melanomul desi nu este la fel de des intalnit ( reprezinta in jur de 2% ), dar este insotit de cea mai mare mortalitate ( 90% din totalul deceselor produse de cancerul de piele sunt datorate melanoamelor).

In prezent, rata incidentei este in crestere pentru toate tipurile.

Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular apare de cele mai multe ori pe pielea expusa la soare in mod repetat, timp de ani de zile, acesta fiind factorul de risc principal al aparitiei acestei tumori.

Alti factori de risc sunt:
- factori genetici
- radiatii ionizante
- imunosupresie ( cauzata fie de diverse aptologii, fie de anumite medicamente)

Localizarile cele mai frecvente sunt:
- fata
- gat, decolteu
- spate
- membrele superioare
- scalp

Este un tip de tumora care creste incet, apare la persoanele cu fototip deschis la culoare, I sau II , este asimptomatic si rareori metastazeaza, in momentul in care este neglijat timp de ani de zile.

Cu toate acestea, desi rar fatal, CBC poate provoca modificari semnificative ale fizionomiei si poate deforma si invada tesuturile locale daca tratamentul este inadecvat sau intarziat.

La examenul clinic, CBC se prezinta de obicei in stadiu initial ca niste mici leziuni plane rosiatice, care in timp pot creste, avand consistenta dura, carnosa, cu o suprafata lucioasa, cu o margine perlata sau cu vase de sange vizibile.

Deseori sangereaza si formeaza apoi o crusta pe suprafata tumorii.

Tratament carcinom bazocelular

Tratamentul de electie este excizia chirurgicala cu o margine de siguranta de 3-5 mm. In cazul exciziei complete se recomanda urmarirea periodica a intregului tegument , cu o atentie sporita la nivelul cicatricii post-excizie pentru a evalua posibilitatea unei recidive.

Carcinomul scuamos

Similar carcinomului bazocelular, si acesta apare pe pielea expusa la soare, dar poate sa apara si pe mucoase. De cele mai multe ori, la nivelul tegumentului se dezvolta din leziuni precursoare numite keratoze actinica.

Factoti de risc:
• expunerea la radiatii UV, expunerea cumulativa de-a lungul vietii reprezentand factorul principal
• zone de tegument cu inflamatie cronica- de ex cicatrici post arsuri extinse sau ulcere
• virusuri (ex. HPV)
• Imunosupresia
• consumul de tutun si alcool - favorizeaza aparitia la nivelul mucoaselor tractului respirator si digestiv
• factori genetici

Localizarile cele mai frecvente sunt:
- fata
- gat, decolteu
- spate
- fetele externe ale membrelor superioare
- scalp

Pe langa aceste localizari, se poate identifica si la nivelul buzelor, mucoasei bucale sau mucoasei de la nivel genital.

Acest tip de tumora creste mai repede decat carcinomul bazocelular , avand potential mai crescut de metastazare. Este caracterizat prin evolutie rapida, aparitia ulceratiilor, sangerarilor si formarea de cruste. Se poate prezenta sub multe aspecte, formatiuni plane sau elevate, vegetante, ulcerate, sub forma de corn cutanat etc.

Tratament carcinom scuamos

Si in cazul carcinomului scuamos, terapia cea mai potrivita este excizia chirurgicala cu margini de siguranta . Daca in urma examinarilor complementare se identifica semne de invazie locala sau la distanta, tratamentul se poate completa cu radio-chimioterapie.

Melanomul

Melanomul reprezinta un tip de cancer de piele extrem de periculos si de agresiv, cu o evolutie foarte rapida si imprevizibila . Acesta poate sa apara pe nevi pre-existenti sau poate sa apara de novo.

Spre deosebire de tipurile de cancer prezentate anterior, unde factorul de risc principal era expunerea prelungita, cumulativa la soare, in cazul melanomului este reprezentat de arsurile solare repetate, in special in copilarie/adolescenta.

Alti factori de risc importanti:
• factorul genetic - istoricul familial de melanom creste sansele descendentilor de a dezvolta aceasta tumora
• conditii de imunosupresie
• nevi melanocitari multipli
• piele deschisa la culoare
• istoric personal de CBC sau CSC

Regula generala dupa care ne putem ghida pentru a identifica nevii cu potential malign este regula ABCDE:
A- asimetrie, B-border ( margini neregulate), C- culoare ( mai multe nuante de mari si negru ), D- diametru ( >6mm) , E-evolutie.

In cazul in care in urma unui consult dermatologic se identifica un melanom, acest diagnostic este urmat de investigatii riguroase suplimentare, de laborator si imagistice, pentru a ajuta in stadializare si in stabilirea conduitei de tratament.

Tratamentul melanomului

Tratamentul in cazul melanomului este in prima faza excizia chirurgicala, iar in functie de stadializarea ulterioara se poate completa cu tratamente adjuvante .

Preventie si diagnostic precoce

Factorul comun in ceea ce priveste preventia acestor tipuri de cancer cutanat este protectia solara si evitarea radiatiilor UV. Inca din copilarie trebuie acordata o atentie deosebita acestor masuri de protectie .

Se recomanda evitarea cu strictete a expunerii solare in intervalul orar 11:00-17:00 , iar inafara acestui orar este obligatorie aplicarea cremei cu protectie solara cu factor SPF 50+ , reaplicata ulterior din 2 in 2 ore.

Se recomanda de asemenea o vizita anuala la dermatolog pentru realizarea unei dermatoscopii a intregului corp , atat pentru copii cat si pentru adulti .

Orice leziune suspecta, care s-a modificat ( si-a schimbat forma, culoarea sau a crescut ) trebuie urmarita indeaproape si excizata daca este considerata la risc.

Concluzie

Cancerul de piele este o afectiune extrem de variata si complexa, cu multiple tipuri si subtipuri. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul.

Expunerea excesiva la soare, precum si utilizarea frecventa a solarului, pot creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Autoexaminarea regulata a pielii si vizitele regulate la dermatolog sunt importante pentru detectarea timpurie a leziunilor suspecte.


Bibliografie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20806172/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/squamous-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20352480
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15818-skin-cancer


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Screeningul cancerului endometrial Virusurile si cancerul Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Profilaxia cancerului endometrial Screeningul pentru cancerul testicular Remedii naturale pentru cancerul de san Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Screeningul cancerului esofagian