Luxatie temporomandibulara

Deplasare spre in fata a maxilarului inferior (mandibula) la nivelul articularii sale cu osul temporal. Luxatia temporomandibulara, mai curand numita desprindere (decrosare) de maxilar, poate atinge una dintre articulatiile temporomandibulare sau ambele: in primul caz, ea este cauzata de un soc al carui punct de impact se gaseste in partea de jos a obrazului; in al doilea caz, ea poate fi provocata de un cascat, de o deschidere fortata a gurii (la dentist, de exemplu).

simptome si semne - Subiectul aude o trosnitura in fata urechii, careia i se asociaza rapid o durere. El nu-si
poate inchide complet gura.

tratament - Acesta este manual si incearca sa reaseze maxilarul inferior in pozitie corecta. Pentru aceasta, medicul sau o persoana obisnuita cu aceasta tehnica se aseaza in fata pacientului si ii prinde maxilarul inferior intre police si index, apoi ii imprima o presiune usoara indreptata in jos (gura are tendinta sa se deschida mai mult) si apoi spre la spate (gura se inchide), aceasta manevra avand drept efect reducerea luxatiei.

Sinonim: decrosare de maxilar.

Citeste si despre:

Prim ajutor in caz de luxatie a cotului Luxatiile si fracturile rotulei Luxatia congenitala de sold Luxatia gleznei Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold Simptomele si tratamentul luxatiei la genunchi Tot ce trebuie sa stim despre luxatia degetului Fracturile degetelor de la picior Leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului
Cere sfatul medicului ×