Fracturile degetelor de la picior

Publicat: 27 Martie 2006
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Fractura degetului de la picior se poate produce fie prin lovirea acestuia in urma impiedicarii fie prin caderea unui obiect greu pe deget.

O fractura longitudinala (in "fir de par") se poate produce in urma exercitiul fizic regulat, activitatii fizice intense, de tipul alergat sau mers.

Simptome

- un zgomot de crapat in momentul lovirii
- durere, edem (umflarea degetului), echimoza (invinetire)
- este posibil sa apara deformarea degetului, de exemplu indreptarea degetului in alta directie.
Un deget care a suferit o luxatie poate de asemenea sa arate deformat.

Investigatii

Diagnosticul se pune in urma examenului fizic. Se examineaza, sensibilitatea, edemul, echimozele.
Este necesara o radiografie pentru a diferentia fractura degetelor de luxatie.

Tratament

Tratamentul in ambulator include aplicarea de gheata pe deget, mentinerea piciorului in pozitie ridicata si repaus, astfel fiind tratata echimoza locala.
Tratamentul depinde de tipul fracturii, de severitatea leziunii si de locul de fractura. De cele mai multe ori, se infasoara degetul fracturat in tifon si se fixeaza de degetul vecin cu atele intre degete. Este necesar un interval de 2-4 saptamani pentru a se vindeca.

Alte tratamente

- protejarea degetului de rani aditionale, prin utilizarea de gips sau de suporturi care sa stabilizeze degetul
- repararea chirugicala a degetului, in cazuri severe.
Tratamentul este indicat mai des in fracturile degetului mare de la picior decat in cazul celorlalte degete. O fractura netratata se poate insoti de durere, limitarea miscarii si deformare.


Citeste si despre:

Durerile localizate la nivelul piciorului Leziunile piciorului - sindromul cuboid Entorsa de glezna Ulcerul de gamba Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Remediul natural impotriva gripei! Durerea ca factor de stres in tratamentul de recuperare functionala a articulatiei genunchiului Declansarea durerilor - cauze nebanuite Picioarele: 18 indicii despre sanatate Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare Sciatica Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor