Luxatiile si fracturile rotulei

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Sport Med Center

Luxatiile rotulei sunt afectiuni destul de frecvente, ele pot aparea pe un genunchi normal sau anterior afectat de boli congenitale. Din punct de vedere clinic, sunt dureri spontane sau agravate de miscarea de flexie a gambei, ele pot avea intensitate variabila.

La inspectia genunchiului se observa rotula deplasata iar in locul ei, apare o depresiune Hidrartroza poate insoti afectiunea, fara a fi importanta.

Tratamentul luxatiei este ortopedic sau se poate folosi bandajul compresiv. In cazuri grave, se poate ajunge pana la patelectomie. Recuperarea prin kinetoterapie este obligatorie.

Fracturile rotulei se pot produce atat direct, cat si indirect, printr-o flexie exagerata a gambei.
Clinic, apar dureri, tumefactie articulara, hemartroza, impotenta functionala. La palparea genunchiului, se constata fragmentele deplasate.

Tratamentul fracturilor poate fi variabil in functie de gravitate. Se merge de la repaus la pat, bandaj compresiv, pana la atela gipsata, patelectomie. Mersul se poate relua dupa aproximativ trei saptamani.

Recuperarea genunchiului fracturat se face inca din perioada de imobilizare: tratarea inflamatiei, asigurarea drenajului limfatic, mentinerea tonusului muscular, recuperarea dupa terminarea imobilizarii prin exercitii pasive facute de kinetoterapeut in apa, dar si prin miscari active, reinvatarea mersului la inceput cu carja apoi cu baston, reacomodarea la pozitia ortostatica , tonifierea musculaturii, mobilizarea articulara cu recastigarea amplitudinii de flexie, sunt pasii care vor trebui urmati.

Tratamentul profilactic, este unul foarte important, in sensul ca se vor evita miscarile bruste la nivelul genunchiului de catre sportivii de performanta dar si de catre batrani si copii care prezinta sensibilitate crescuta la acest nivel


Citeste si despre:

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Durerile de genunchi Cauze ale deplasarii de rotula Prim ajutor in caz de luxatie a cotului Luxatia congenitala de sold Luxatia gleznei Simptomele si tratamentul luxatiei congenitale de sold Cum sa ai grija de articulatiile tale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Simptomele si tratamentul luxatiei la genunchi Tot ce trebuie sa stim despre luxatia degetului Fracturile degetelor de la picior Leziunile ligamentelor incrucisate ale genunchiului Artroza soldului (coxartroza) Valoarea ecografica in depistarea precoce a displaziei luxante de sold Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii