Larva rampans

boala parazitara provocata de infestarea cu larve de nematode (viermi rotunzi) care se deplaseaza sub piele, larve care nu ajung la stadiul adult.

Contaminare - O larva migrans cutanata se contracteaza, in tarile tropicale, mergand cu picioarele goale pe sol sau alungindu-te pe plajele contaminate. Larvele patrund in organism prin piele, sub care migreaza lent timp de mai multe saptamani.

simptome si diagnostic - Deplasarea larvelor sub piele duce la aparitia in relief a unor cordoane sinuoase, rosietice si provoaca o mancarime intensa. O larva migrans cutanata dureaza cateva saptamani cel mult (in jur de doua luni). leziunile sunt amplasate pe picioare, pe fese si pe spate, mai rar in alte locuri.

tratament - Medicul prescrie, in general, o pomada pentru a calma mancarimile. tratamentul cu comprimate de ivermectina, sau eventual cu tiabendazol (substanta prost tolerata de organism), nu poate fi facut decat in spital.
Sinonime: dermatita verminoasa rampanta, dermatitis liniaris migrans (dermatita lineara migratorie), larva migrans cutanata, pseudomiaza rampanta.

Citeste si despre:

Himenolepidoza Oxiuroza (Enterobioza) Cum se manifesta trichineloza Difilobotriaza sau botriocefaloza Teniaza Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Carnea de porc: beneficii si riscuri Enterobius vermicularis (oxiurii) Scabia - Raia Viermii si parazitii intestinali
Cere sfatul medicului ×