Teniaza

Actualizat: 08 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Teniaza este o parazitoza determinata de infectarea organismului uman cu Taenia saginata sau Taenia solium.

Epidemiologie

Teniaza apare in urma consumului de carne infestata cu parazit, carne ce nu a fost suficient de bine preparata termic. Incriminata este carnea de vita (in infectiile cu Taenia saginata) si carnea de porc (infectata cu Taenia solium).

Carnea este infectata cu parazitul in stadiul de larva (forma imatura a teniei este cisticercul). Cisticercii se localizeaza in special in tesutul muscular striat, cord, dar si in sistemul nervos central si ochi, unde isi pot definitiva maturarea.

In cazul in care se consuma accidental carne infectata, cisticercii sunt capabili sa dea nastere viitoarei tenii. In general, in organismul gazdei supravietuieste o singura tenie. Aceasta poate rezista chiar si 20 de ani si poate ajunge la 3-5 metri in lungime.

Corpul teniei este alcatuit din mai multe segmente numite proglote, fiecare capabila sa produca oua. Teniile au in jur de 1000 de proglote care se elimina in functie de cum se desprind de restul corpului (singure sau mai multe proglote o data).

Eliminarea proglotelor de Taenia solium se face numai cu materiile fecale, in timp ce proglotele de Taenia saginata se elimina si independent (fapt important in diagnosticul diferential).

Segmentul gravid al teniei poate contine in perioada fertila aproximativ 60-70000 de oua (fiecare dintre acesta avand in interior un embrion ce va deveni cisticerc, iar acesta la randul lui se va transforma in adult).

In lipsa unei igiene corespunzatoare, adultii si copii infectati se pot autoinfecta (astfel isi perpetueaza teniaza) in cazul in care nu se spala pe maini dupa ce merg la toaleta.

Ei prezinta si un pericol pentru cei din jur, nu doar pentru ei insisi deoarece sunt o permanenta sursa de infectie. Pot atinge cu mainile murdare mancarea altora si astfel persoane sanatoase devin infectate.

Semne si simptome

Teniaza determina semne si simptome de intensitate moderata, nespecifice iar in unele cazuri (mai rar, dar posibil) pacientul poate fi complet asimptomatic.

De cele mai multe ori pacientul acuza:

- dureri abdominale difuze (in cazul Teniei saginata sunt intense si sunt localizate in special in epigastru), greata, varsaturi, modificarea tranzitului intestinal
- modificarea apetitului insotita de o scadere inexplicabila in greutate
- dureri constante de cap.

Investigatii

Raspunsul organismului la existenta parazitului nu este foarte agresiv si nici specific. Determinarile sangvine pot evidentia eozinofilie moderata (aceasta apare insa in cadrul tuturor parazitozelor) iar determinarile imunologice identifica o fractiune crescuta a Ig E (aceasta modificare apare insa inconstant).

Pentru diagnosticarea bolii se impune realizarea unui examen coproparazitologic ce urmareste evidentierea segmentelor (proglotelor) in scaun. Doar in situatii rare in scaun apar si ouale libere (eliminate din proglotul gravid).

In cazul in care pacientul este diagnosticat cu teniaza se indica investigarea intregii familii pentru a se depista si alte cazuri.

Tratament

Tratamentul teniazei se administreaza oral, intr-o doza unica. Medicamentul de electie este reprezentat de niclosamid. Se administreaza pe stomacul gol si trebuie mestecat incet pentru ca sa isi faca efectul. Doza eficienta este de 2 grame.

Alte medicamente utile sunt: praziquantel (se administreaza 5-10 mg/kg corp intr-o singura doza) si albendazol.

Eficienta tratamentului se apreciaza prin eliminarea teniei (in principal a scolexului - partea care este fixata adanc in mucoasa intestinala si cea care reface intreaga tenie).

Complicatii

In cazuri grave, cand tenia este foarte lunga (in special in cazurile cu Taenia saginata) poate sa apara obstructie intestinala (ca urmare a incolacirii parazitului).

In cazul in care larvele de Taenia solium migreaza in creier pot determina aparitia crizelor convulsive sau a altor probleme de natura neurologica: cresterea presiunii intracraniene, hidrocefalie, afectarea starii de constienta. In acest caz boala se numeste neurocisticercoza.

In afectarile generale este vorba de cisticercoza: in acest caz pot sa apara si probleme cardiace (valvulare) si oculare (chiar si pierderea vederii).

Complicatiile impun tratament cu corticosteroizi (prednison sau dexametazona) si anticonvulsivante pentru reducerea inflamatiei si a simptomatologiei neurocerebrale.
Complicatii specifice pentru Taenia saginata sunt reprezentate de apendicita si de necroza de pancreas.

Complicatii si prognostic

In cazuri grave, cand tenia este foarte lunga (in special in cazurile cu Taenia saginata) poate sa apara obstructie intestinala (ca urmare a incolacirii parazitului).

In cazul in care larvele de Taenia solium migreaza in creier pot determina aparitia crizelor convulsive sau a altor probleme de natura neurologica: cresterea presiunii intracraniene, hidrocefalie, afectarea starii de constienta.

In acest caz boala se numeste neurocisticercoza. In afectarile generale este vorba de cisticercoza: in acest caz pot sa apara si probleme cardiace (valvulare) si oculare (chiar si pierderea vederii).

Complicatiile impun tratament cu corticosteroizi (prednison sau dexametazona) si anticonvulsivante pentru reducerea inflamatiei si a simptomatologiei neurocerebrale.
Complicatii specifice pentru Taenia saginata sunt reprezentate de apendicita si de necroza de pancreas.

Prognostic

Infectia dispare in prezenta unui tratament corect efectuat. Daca insa scolexul nu s-a eliminat, tenia se reface in maxim 3 luni.

Consult de specialitate

Pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze cat mai repede unui specialist daca au pierdut in greutate in ultima vreme, daca au dureri de cap si daca au observat prezenta in scaun a unui vierme (sau unui element ce putea seamana cu un vierme).

In cazul Taeniei saginata pacientii pot simti o senzatie foarte ciudata in zona perianala si anala (deoarece parazitul se poate elimina oricand) de aceea trebuie sa verifice si lenjeria cu atentie, viermele putandu-se gasi pe aceasta.

Preventie

Masurile preventive includ:

- controlul sanitar veterinar al carnii de porc si bovine inainte ca aceasta sa fie consumata
- pregatirea termica corespunzatoare a carnii (gatirea temeinica distruge parazitul)
- respectarea masurilor igienice elementare (spalarea mainilor dupa folosirea toaletei).


Citeste si despre:

Cancerul ductului biliar extrahepatic Boala hidatica – Echinococcoza sau hidatidoza Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Oxiuroza (Enterobioza) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Importanta analizelor medicale la inceputul scolii Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc Analize parazitologice si virusologice Infectii virale suprainfectate Parazitii intestinali - preventie si remedii