insuficienta a secretiei glandelor corticosuprarenale care antreneaza un deficit in hormoni glucocorticosteroizi si mineralocorticosteroizi.
Cauze - O insuficienta suprarenaliana cronica poate fi urmarea unei atingeri a celor doua glande suprarenale (boala lui Addison) sau unei insuficiente a secretiei unui hormon, adus de catre hipofiza, corticotrofina, care asigura in mod normal o stimulare permanenta a corticosuprarenalelor (insuficienta corticotropa).
simptome si semne -Principalul simptom al insuficientei suprarenale cronice este o debilitate fizica si psihica, (oboseala, dificultati de concentrare, diminuare a capacitatii de munca), care se agraveaza in cursul zilei si dupa efort. Acestora li se asociaza adesea o anorexie, pierderea in greutate, o hipotensiune arteriala si o tendinta de hipoglicemie a jeun (pe nemancate).
complicatii -insuficienta suprarenaliana acuta este principala complicatie a insuficientei suprarenaliene cronice. Responsabila de o deshidratare severa, de tulburari digestive si de tulburari ale constientei (apatie, coma) ea survine cu ocazia unei incetari a tratamentului pentru insuficienta suprarenaliana cronica sau cu ocazia unui stres (infectie, interventie chirurgicala). Tratamentul, urgent, este de o eficacitate spectaculara: corticosteroizi injectabili, hidratare.
Tratament -Tratamentul insuficientei suprarenale cronice asociaza administrarea pe cale orala a hidrocortizonului si a 9-alfa-fluorohidrocortizonului. Acest tratament, care instituie un echilibru fiziologic, trebuie sa fie urmat intreaga viata; dozele sunt crescute de insusi pacient in caz de stres.
Sinonim: insuficienta suprarenala cronica, boala Addison.