IGT

intoleranta la glucoza sau scaderea tolerantei al glucoza. Testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) - se indica in urmatoarele situatii:
- cand laboratorul arata valori ale glicemiei a jeun intre 100 si 125 mg/dl;
- la persoane cu risc diabetogen crescut, indiferent de valoarea glicemiei a jeun (ereditate diabetica certa, obezitate, femei care au nascut copii cu greutatea peste 4000 g);
- pentru diagnosticul DZ (diabet zaharat) gestational si in orice alta situatie ce ridica suspiciunea de DZ.

Metoda - TTGO se efectueaza si se interpreteaza dupa criterii oms (organizatia mondiala a sanatatii):
- cu trei zile inainte de testare se indica o alimentatie cu cel putin 150 g de glucide (deci nu post sau cura de slabire)
- TTGO se efectueaza dimineata, in repaus, dupa minim 8 ore de repaus caloric (post nocturn)
- in ziua efectuarii TTGO, se recolteaza sange venos pe anticoagulant pentru dozarea glicemiei a jeun din plasma rezultata; imediat dupa aceasta subiectul va trebui sa ingere o solutie formata din 75 g de glucoza pulvis dizolvata in 300 ml de apa (concentratie 25%) in decurs de 5 minute. Dupa doua ore se repeta prelevarea de sange in acelasi mod. Dozarea glicemiei se face prin metoda enzimatica, cu glucozoxidaza.

Interpretarea rezultatelor - Se face in functie de valoarea glicemiei la 2 ore:
- glicemie <140 mg/dl = normal
- glicemie 140-199 mg/dl = scaderea tolerantei la glucoza (STG)
-glicemie ≥200 mg/dl = DZ
In prezent, se considera ca efectuarea TTGO nu aduce beneficii notabile fata de glicemia a jeun. Totusi, se considera ca este util la:
- orice individ in varsta de peste 45 de ani (cu repetare din 3 in 3 ani)
- s
ubiecti cu risc crescut pentru DZ:
a) persoane cu ereditate sigura (la rude de gradul I ale pacientilor diabetici);
b) supraponderali si obezi;
c) femei care au nascut copii macrosomi (≥4000 g la termenul de 9 luni) sau au fost diagnosticate cu diabet gestational;
d) hipertensivi (≥140/90 mmHg);
e) subiecti cu HDL ≤35 mg% si/sau trigliceride ≥250 mg%;
f) pacienti cu STG sau MGB (modificarea glicemiei bazale - glicemie a jeun de 110-125 mg/dl) diagnosticati in prealabil.

Sinonim: STG, scaderea tolerantei al glucoza.

Citeste si despre:

Miocardita, inflamatia muschiului inimii Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Efectul consumului de energizante asupra inimii
Cere sfatul medicului ×