IGT

intoleranta la glucoza sau scaderea tolerantei al glucoza. Testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) - se indica in urmatoarele situatii:
- cand laboratorul arata valori ale glicemiei a jeun intre 100 si 125 mg/dl;
- la persoane cu risc diabetogen crescut, indiferent de valoarea glicemiei a jeun (ereditate diabetica certa, obezitate, femei care au nascut copii cu greutatea peste 4000 g);
- pentru diagnosticul DZ (diabet zaharat) gestational si in orice alta situatie ce ridica suspiciunea de DZ.

Metoda - TTGO se efectueaza si se interpreteaza dupa criterii oms (organizatia mondiala a sanatatii):
- cu trei zile inainte de testare se indica o alimentatie cu cel putin 150 g de glucide (deci nu post sau cura de slabire)
- TTGO se efectueaza dimineata, in repaus, dupa minim 8 ore de repaus caloric (post nocturn)
- in ziua efectuarii TTGO, se recolteaza sange venos pe anticoagulant pentru dozarea glicemiei a jeun din plasma rezultata; imediat dupa aceasta subiectul va trebui sa ingere o solutie formata din 75 g de glucoza pulvis dizolvata in 300 ml de apa (concentratie 25%) in decurs de 5 minute. Dupa doua ore se repeta prelevarea de sange in acelasi mod. Dozarea glicemiei se face prin metoda enzimatica, cu glucozoxidaza.

Interpretarea rezultatelor - Se face in functie de valoarea glicemiei la 2 ore:
- glicemie <140 mg/dl = normal
- glicemie 140-199 mg/dl = scaderea tolerantei la glucoza (STG)
-glicemie ≥200 mg/dl = DZ
In prezent, se considera ca efectuarea TTGO nu aduce beneficii notabile fata de glicemia a jeun. Totusi, se considera ca este util la:
- orice individ in varsta de peste 45 de ani (cu repetare din 3 in 3 ani)
- s
ubiecti cu risc crescut pentru DZ:
a) persoane cu ereditate sigura (la rude de gradul I ale pacientilor diabetici);
b) supraponderali si obezi;
c) femei care au nascut copii macrosomi (≥4000 g la termenul de 9 luni) sau au fost diagnosticate cu diabet gestational;
d) hipertensivi (≥140/90 mmHg);
e) subiecti cu HDL ≤35 mg% si/sau trigliceride ≥250 mg%;
f) pacienti cu STG sau MGB (modificarea glicemiei bazale - glicemie a jeun de 110-125 mg/dl) diagnosticati in prealabil.

Sinonim: STG, scaderea tolerantei al glucoza.

Citeste si despre:

Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice