Hemiplegie

paralizie care afecteaza o jumatate (stanga sau dreapta) a corpului. hemiplegia poate fi fie spasmodica (muschii atinsi sunt rigizi), fie flasca (muschii sunt moi si slabiti).

Cauze - O hemiplegie are drept cauza o leziune a caii piramidale, fasciculul de fibre nervoase care merg de la cortexul cerebral pana la diferite niveluri ale maduvei spinarii si care comanda contractia muschilor. Leziunea se afla de partea opusa membrelor atinse. Aceasta leziune este la randul ei, consecutiva unui accident vascular cerebral, ischemic (diminuarea sau oprirea circulatiei) sau hemoragic, unei tumori sau unui traumatism ori a unei infectii asistemului nervos (abces al creierului).

Tratament - Acesta este, in principal, tratamentul cauzei, care poate face sa regreseze hemiplegia sau impiedica sa se agraveze. Lui i se adauga tratamentul simptomelor (ventilatie asistata in caz de coma). Ulterior, reeducarea amelioreaza adesea sechelele motorii iar ortofonia, pe cele de limbaj.

Citeste si despre:

Tipuri de hemiplegie si tratamentul acestora Accidentul vascular cerebral si incontinenta Migrena juvenila Un miracol numit NEUROPLASTICITATE Migrena (tipuri, stadii, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament) Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Despre fizioterapie Migrena Accidentul vascular cerebral (AVC) Scleroza multipla - semne care nu trebuie ignorate