Embolie gazoasa

Migrare a bulelor de gaz in vasele sangvine, care le transporta de cele mai multe ori pana la creier.

Cauze - embolia gazoasa este o forma destul de rara de embolie; ea poate fi provocata de intrarea accidentala de aer intr-un vas in cursul unei interventii chirurgicale (chirurgie cardiaca, pulmonara, neurochirurgie), in timpul unor interventii implicand circuitul sangvin (transfuzie masiva sub pompare, circulatie extracorporala) sau in decursul unor acte diagnostice sau terapeutice (angiografie, celioscopie, laparoscopie). Un caz deosebit de embolie gazoasa este cauzat de formarea de bule de gaz in vasele sangvine ca urmare a unei decompresii brutale (accidente de plonjare in apa, boala chesoanelor).

simptome si semne - embolia gazoasa da loc unor tulburari neurologice bruste - convulsii, coma, deficit motor, tulburari vizuale - surse ale unor posibile sechele si ale unor tulburari cardio-vasculare: colaps, stop cardio-circulator, tulburari ale ritmului cardiac sau ale insuficientei coronariene.

Tratament - Tratamentul, care trebuie pus in aplicare de urgenta, este bazat pe reanimarea cardiorespiratorie, cu restaurarea unei presiuni arteriale normale si ventilatia cu oxigen pur, precum si pe controlul convulsiilor. oxigenoterapia hiperbarica (metoda care permite cresterea cantitatii de oxigen furnizata tesuturilor administrandu-l la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica), efectuata de cele mai multe ori intr-un centru specializat, constituie tratamentul cel mai adecvat al emboliei gazoase.

Citeste si despre:

Embolismul pulmonar Hipoventilatia sau depresia respiratorie Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara Complicatii neurologice ce pot aparea dupa interventiile estetice Terapia cu oxigen hiperbaric Stenoza mitrala