Riscul consumului de laxative in dietele de slabit

Actualizat: 09 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oamenii care fac abuz de laxative nu isi ating, de obicei, scopurile. Acestia folosesc laxativele pentru a fi mai slabi si obtin rezultate imediate pozitive. Totusi, in cele din urma, in timp, se produce exact opusul efectului dorit.

Cum se poate evita abuzul de laxative

Iata cateva modalitati prin care poate fi evitat abuzul de laxative:

- Nu se vor utiliza laxative cu exceptia cazului in care medicul recomanda acest lucru. Laxativele sunt deosebit de nocive pentru organism.

- Se vor consuma cel putin 6-10 pahare de apa si bauturi fara cofeina pe zi. Se recomanda evitarea cofeinei intrucat aceasta actioneaza ca diuretic si stimuleaza eliminarea lichidelor din organism) pe zi. Limitarea aportului de lichide promoveaza deshidratarea si agraveaza constipatia.

- Inclusiv unele tipuri de activitati fizice regulate pot fi utile pentru reglarea functiei intestinale, desi trebuie sa se discute cu medicul legat de intensitatea si tipul de exercitii fizice. Activitatea fizica intensa sau prea viguroasa poate agrava constipatia, ca urmare a efectelor pe care aceasta le poate avea asupra metabolismului sau a echilibrului fluidelor.

- Mese regulate. Este important sa se consume mese regulate, cel putin trei pe zi, care vor fi despartite de intervale constante de timp.

- Diversitate in alimentatie. Este indicat sa se manance alimente diverse care sa contribuie la mentinerea in limite normale a functiei intestinale. Sunt recomandate: cerealele intergrale, biscutii, taratele de grau, etc. Alaturi de aceste produse alimentare va fi insotita de un consum de 6-8 pahare de lichide, pe zi.

Legumele si fructele pot contribui la buna functionare a sistemului digestiv. Prunele uscate, sucul de prune nu sunt recomandate deoarece ingredientul din compozitia acestora care promoveaza miscarile intestinale este de fapt un laxativ iritant si utilizarea pe termen lung a acestora poate conduce la aceeasi problema ca si utilizarea laxativelor pe termen lung.

- Importanta frecventei eliminarii scaunului. Daca o persoana este constipata mai mult de trei zile trebuie sa apeleze la medic, dietetician sau psihoterapeut.

Ce este abuzul de laxative?

Abuzul de laxative apare atunci cand o persoana incearca sa piarda in greutate sau sa elimine intr-un mod exagerat caloriile nedorite prin folosirea abuziva si repetata de laxative. Adesea, laxativele sunt utilizate in mod gresit de unele persoane care considera eronat ca acestea au rolul de a grabi procesul digestiei si arderea caloriilor. Abuzul de laxative este periculos si primejdios si poate declansa multe complicatii, afectand sanatatea.

Simptomele renuntarii la laxative

Nu exista nici un tipar care sa stabileasca modul in care va fi afectata o persoana dupa renuntarea la laxative. De exemplu, tipul acestora, cantitatea sau durata pe care au fost folosite laxativele nu sunt indicatori care vor prezice cat de severe vor fi simptomele de sevraj.

Cel mai bun mod de a diminua efectele neplacute ale renuntarii la laxative este ca persoana in cauza sa se pregateasca pentru aceste efecte si sa elaboreze un plan de actiune pentru a putea face fata in cazul in care apar efecte neplacute.

Efectele adverse care se pot manifesta in cazul renuntarii la laxative sunt:
- constipatie
- retentie de lichide
- senzatie de balonare
- crestere temporara in greutate.

Citind aceste simptome se poate observa ca intreruperea administrarii laxativelor este un proces destul de dificil pentru o persoana cu tulburari alimentare. Este normal ca o persoana sa manifeste retineri legate de acest proces.

Totusi, este esential sa nu se uite ca orice acumulare de kilograme asociata cu intreruperea laxativelor este doar temporara. Simptomele acestui fenomen nu vor duce la cresterea permanenta in greutate.

Durata manifestarilor specifice renuntarii la laxative, variaza de la o persoana la alta, de la doua zile la 2-3 luni (desi la majoritatea oamenilor acestea n-au depasit 1-3 saptamani).

Complicatiile medicale implicate de abuzul de laxative

Complicatiile medicale implicate de abuzul de laxative depind de mai multi factori, inclusiv de tipul de laxative utilizate. Unele dintre cele mai frecvente complicatii ale abuzului la laxative sunt:

- constipatia - utilizarea repetata a laxativelor cauzeaza constipatie. Acest lucru determina pe cei care le utilizeaza, deja sa creasca doza de laxativ, care la randul sau va agrava problema constipatiei.

- deshidratarea - laxativele determina eliminarea de lichide din intestine, iar organismul va fi apoi afectat de deshidratare.

- anomalii electrolitice - multi oameni care fac abuz de laxative sufera de dezechilibre electrolitice. Electrolitii, cum ar fi potasiul, clorura si sodiul sunt importante pentru functiile vitale. Prin diareea cronica, se pierd electroliti din organism prin materiile fecale. Acest lucru conduce la un dezechilibru electrolitic.

- edem - laxativele stimuleaza eliminarea lichidelor. Schimbarile dramatice sau fluctuatiile de lichde din organism dezechlibreaza balanta mecanismelor care se autoregleaza din organism. Astfel, ca rezultat al abuzului frecvent si sprelungit de laxative apare retentia de lichide sau edemul.

- sangerarea - persoanele care abuzeaza de laxative pot suferi de sangerari intestinale care vor fi regasite in scaun. Pierderea cronica de sange asociata cu abuzul de laxative poate duce la anemie.

- dezechilibrul functiei intestinale - oamenii care abuzeaza de laxative pot manifesta dezechilibre permanente la nivelul functiei intestinale.

Rolul laxativelor in pierderea in greutate

Laxativele actioneaza intr-o prima faza, in mod semnificativ, asupra functiei sistemului digestiv. Apoi acestea isi desfasoara activitatea in colon, care este capatul distal al sistemului digestiv, localizat inainte de anus.

Intrucat absorbtia nutrientilor si a caloriilor are loc in intestinul subtire, laxativele influenteaza in mod nesemnificativ absorbtia de calorii. Studiile referitoare la rolul pe care il au laxativele in absorbtia caloriilor au demonstrat influenta nesemnificativa a acestora.

Acest lucru inseamna ca si daca are loc expulzarea fortata a materiei fecale, de cele mai multe ori caloriile si nutrientii au fost deja absorbiti. Ca atare, cu cat sunt consumate mai multe calorii, indiferent de cate laxative se folosesc, creste numarul kilogramelor.

Ceea ce induce in eroare este ca o scurta perioada de timp, se poate observa o scadere destul de mica a numarului de kilograme. Acest lucru se intampla din cauza eliminarii apei din organism. Rolul laxativelor este sa ajute la eliminarea unei catitati cat mai mari de fecale din intestin si de a inmuia continutul scaunului prin hidratarea lui. Apoi fecalele sunt eliminare iar apa absorbita de organism.

Intr-adevar utilizarea intr-un mod intensiv a laxativelor poate duce la pierderea unei cantitati mari de apa din organism si din moment ce corpul este format intr-o proportie de 80% din apa, acest lucru ar putea determina pierderea in greutate ca urmare a eliminarii apei.

Din pacate sau din fericire, organismul se adapteaza rapid la aceste efecte nesanatoase prin stocarea a mai multa apa decat este nevoie, anticipand deshidratarea, avand loc, cresterea in greutate.


Citeste si despre:

Motive pentru a consuma seminte de in Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate 5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate Hemoroizii - factori de risc Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Anorexia nervoasa 11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea Tulburarile de alimentatie Tratamentul incontinentei fecale Laxativele