Boala serica

Ansamblu de manifestari alergice consecutive patrunderii in organism a serului sau alergenelor medicamentoase. Boala serica este consecutiva unei injectari de ser sau, mai rar, unei luari de antibiotice, antiinflamatoare, barbiturice sau hormoni.
Dupa 7 pana la 10 zile apar manifestari cutanate (urticarie, mici pete trandafirii cu o ridicatura inelara periferica), o febra, dureri articulare, carora pot sa li se asocieze dureri abdominale cu greturi si vome: de asemenea, este posibila o atingere inflamatorie a glomerulilor renali. Formele cele mai grave sunt tratate cu antihistaminice si corticosteroizi, altele se vindeca spontan in cateva zile.
Sinonim: boala serului.

Citeste si despre:

Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Boala Raynaud si fenomenul Raynaud Boala Addison - insuficienta suprarenaliana lenta Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Boala Still a adultului Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Arteriopatia periferica cronica a membrelor inferioare (APC) – o boala aterosclerotica Virusul West Nile - cum se manifesta aceasta boala transmisa de tantari Bolile transmise de capuse: babesioza si boala Lyme Lupusul eritematos sistemic (LES), boala care afecteaza organele corpului
Cere sfatul medicului ×