Pneumonita de hipersensibilitate - o boala pulmonara interstitiala speciala

Actualizat: 03 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ana-Maria Cucu
Consultant medical:

Dr. Ana-Maria Cucu
Medic rezident Medicina Interna

Ce este pneumonita de hipersensibilitate


Pneumonita de hipersensibilitate este o forma particulara de boala pulmonara interstitiala, determinata de reactii imune la nivelul sistemului respirator, ca urmare a expunerii la un antigen habitual.

Apar manifestari clinice diverse, in functie de evolutia bolii, de la astenie pana la dispnee, insuficienta respiratorie. Este o boala inca subdiagnosticata, neavand un “standard de aur ” care sa o defineasca in totalitate.

Epidemiologie

Pneumonita de hipersensibilitate este o boala destul de rara. In SUA se estimeaza o incidenta de 0.13-1.94 cazuri la 100 000 de locuitori si o prevalenta de 0.45-2.71 cazuri la 100. 000 de locuitori.

Numarul de cazuri difera in functie de tara, de clima, de domeniul de activitate, prevalenta find crescuta la cei care lucreaza in agricultura, industria alimentara, industria metalurgica, de prelucrare a lemnului, in constructii si in industria textila.

In Romania nu avem suficienta date care sa ateste prevalenta bolii.

Factori de risc

Exista multe substante care pot contribui la dezvoltarea pneumonitei de hipersensibilitate.

Cei mai frecventi antigeni sunt reprezentati de:

Patogenie

In urma expunerii la anumiti antigeni din mediul inconjurator, sub influenta factorilor genetici, au loc reactii imune la nivel pulmonar, cu eliberare de citokine proinflamatorii, rezultand o inflamatie granulomatoasa.

Expunerea prelungita la antigen poate favoriza dezvoltarea fibrozei pulmonare.

Tipologie

Exista mai multe tipuri de boala, denumite in functie de etiologie:

Manifestari clinice

Manifestarile sunt preponderent respiratorii si difera ca intensitate, in functie de timpul de expunere la un antigen din mediu:

Diagnostic

Anamneza este importanta, deoarece poate releva expunerea profesionala la un antigen din mediul inconjurator (praf, polen, detergenti, microorganisme).

Sunt utile urmatoarele investigatii paraclinice:

Pot aparea modificari precum: infiltratie inflamatoare limfocitara, celule gigante multinucleate, cu predilectie in interstitul pulmonar, cristalele de colesterol, corpii Schaumann, fibroza pulmonara.

Factori predictivi

Grupul de studiu al bolii a identificat sase factori predictivi semnificativi: 

Tratament

Complicatii

Evolutia depinde de expunerea la antigen, stadiul inflamatiei, statutul de fumator, comorbiditatile asociate, varsta crescuta a pacientilor.

In lipsa unui raspuns favorabil la tratament pot aparea urmatoarele complicatii:

Recomandari suplimentare

Concluzii

Pneumonita de hipersensibilitate este determinata de multiple reactii imunologice declansate de un antigen din mediu, fiind mai frecventa in randul crescatorilor de animale. Punctul cheie al tratamentului consta in evitarea agentului cauzal, pentru a stopa manifestarile clinice si a evita aparitia complicatiilor pulmonare.

Bibliografie
https://err.ersjournals.com/content/31/163/210169
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499918/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8495410/


Citeste si despre:

Pneumonia de aspiratie Pneumonia de ventilatie Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Pneumonia comunitara Riscul de pneumonie in sarcina Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Pneumonia lobara Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Pneumonia netratata poate fi fatala Cauzele aparitiei pneumoniei in timpul verii Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament