Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Imunitatea este la ora actuala cel mai pronuntat cuvant atat in randul populatiei, cat si in randul cadrelor medicale. Intrebarea de ce este atat de pronuntat acest cuvant si care este rolul ei, ne poate oferi o serie de raspunsuri, uneori greu de inteles.
Acest sistem imunitar este unul complex si format din mai multe mecanisme cu rol de “memorare” a agentilor infectiosi, cat si fagocitare a lor in vederea unei vindecari cat mai rapide.
Cu acest sistem imunitar ne nastem si atunci discutam despre o imunitatea innascuta si nespecifica, sau o dobandim pe parcursul vietii, cand vorbim de un mecanism artificial si specific.
Cand ne raportam la imunitatea dobandita sau specifica se instaleaza ca urmare a unui raspuns imun mediat celular dupa ce organismul uman a luat contact cu agentul patogen si sunt dezvoltati automat anticorpii specifici.
Intrebarea cea mai frecventa este cum imi intaresc sistemul imunitar in aceasta perioada?
Raspunsul este unul dificil tinand cont de perioada rece in care ne aflam, dar si de situat epidemiologica, iar indiferent de modul cum ne gestionam propriul sistem imunitar, nu ne poate garanta nimeni ca nu ne imbolnavim, chiar si sub tratament specific pentru imunitate.
In prima linie ramane VITAMINA C care pana in prezent toate studiile demonstreaza ca isi sustine eficacitatea in ceea ce priveste protectia asupra sistemului imunitar si indiferent ca o administram sub forma de picaturi, comprimate sau in diverse combinatii, efectul antioxidant al acidului ascorbic ramane primordial in mai multe procese importante, incepand cu favorizarea absorbtiei fierului si prevenirea anemiei feriprive si pana la sustinerea imunitatii prin accelerarea vindecarii in situatii de stres oxidativ.
Vitamina D, cunoscuta si sub numele de “vitamina soarelui”, deoarece este sintetizata in prezenta luminii solare. Este o vitamina liposolubila cu multiple roluri atat asupra cresterii si dezvoltarii normale a organismului deoarece fixeaza calciul si fosforul, cat si asupra imunitatii prin formarea unor compusi cu rol antimicrobian.
Zincul este unul dintre cele mai cautate suplimente la ora actuala deoarece studiile au aratat ca ajuta la refacerea organismului dupa infectia cu virusul Sars Cov2 si in acelasi timp contribuie si la protejarea celulara de stresul oxidativ provocat de agresivitatea virala.
Seleniul este si el un microelement esential mai ales pentru glanda tiroida, dar si pentru celelalte functii ale organismului, iar suplimentarea lui din exterior aduce un beneficiu suplimentar imunitatii organismului, scazand riscul contactarii unei infectii bacteriene sau virala.
Quercetina un nou suplimet alimentar care a inceput sa fie tot mai recomandat de medici deoarece este un flavonoid 100% natural cu rol antioxidant si proprietati antiinflamatoare si antihistaminice, fiind un adjuvant esential in perioadele de convalescenta.
Alte beneficii oferite de acest suplimet sunt: normalizeaza nivelul de dopamina din organism, reda starea de bine prin reglarea secretiei de serotonina si cortizol, metine valorile tensionale in limite normale, contribuie la normalizarea colesterolului la cei cu hipercolesterolemie, reduce inflamatia fie ea si de natura osoasa, ofera protectie antioxidanta prin fortificarea sistemului imunitar, scade riscul instalarii unor alergii deoarece are rol antihistaminic, protejeaza vasele de sange si reduce fragilitatea capilara, are un afect anti-aging daca este facuta o cura de minim 3 luni, apoi pauza, lupta impotriva coronavirusului ca adjuvant alaturi de tratamentul medicamentos specific.
L-Arginina este un aminoacid esential ce se gaseste fie sunt comprimate de 1000mg, fie sub forma de fiole buvabile, sau chiar sub forma de pulbere ce se poate dizolva cu apa sau lapte si care are rol imunostimulator puternic, protejand sistemul nervos de factorii virali agresivi si mentinand un echilibru si o stare de relaxare permanenta.
Propolisul glicolic un al supliment apicol cu proprietati uimitoare de protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi si ofera o protectie antibacteriana si antivirala prin reducerea procesului inflamator.
Polenul crud este un produs apicol cu rol antiseptic, esential in afectiuni virale, dar nu numai si care echilibreaza metabolismul celular supus stresului oxidativ. Pe langa faptul ca previne raceala si gripa, mai echilibreaza si tractul digestiv, fiind considerat un probiotic vegetal deoarece contine lactobacili si bifidobacterii ce provin din stomacul albinelor prin simplul fapt ca ele isi amesteca “recolta” cu propria lor saliva.
Este un tonic si energizant natural,fiind recomandat atat pe perioada bolii cat si dupa in ideea de a combate starile de slabiciune si de a preveni instalarea unei anemii in context infectios.
Acidul folic sau forma sintetica de vitamina B9 este un nutrient esential ce apartine complexului de vitamine B, iar un deficit de acid folic poate atrage dupa sine un deficit imun si instalarea unor afectiuni acute in plina stare de sanatate. Administarea optima de acid folic poate preveni instalarea depresiei mai ales in perioada de autoizolare si ajuta la o vindecare mai rapida.
Indiferent de suplimentul pe care decidem sa il luam sau care ne este recomandat de medic sau farmacist, nu trebuie sa uitam de interactiunile medicamentoase, de eventualele reactii alergice, iar daca ele apar trebuie intrerupt imediat si anuntat medicul curant.
Fiecare supliment are rolul lui in organism si de aceea este bine sa nu luam mai multe suplimente in speranta ca ne vindecam mai repede, ba din contra este posibil sa facem mai rau si sa suprasolicitam functia hepatica, riscand sa ne intoxicam medicamentos fara sa ne dam seama.
Un al aspect de care trebuie sa tinem cont este momentul cand il administram. Trebuie inteles modul de adminstrare scris pe prospect, sa nu depasim doza si nici perioada de administare si sa facem pauza necesara dupa terminarea curei medicamentoase.
Rolul si beneficiile suplimentelor nu se observa in cateva ore, ci dupa minim 7 zile de la administare, iar dupa 1,2,3 luni efectul va fi unul garantat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.