Temperaturile scazute si scurtarea zilelor semnaleaza instalarea anotimpului cand afectiunile legate de aparatul respirator devin predominante. Ca si primavara, toamna da nastere sau acutizeaza alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice, care, desi sunt mai blande si pot fi diferite fata de alergiile de primavara si se manifesta prin:
- stranuturi;
- dureri de cap;
- scurgeri nazale;
- congestii nazale;
- mancarimi ale ochilor si lacrimarea acestora.
Netratatate corespunzator, simptomele de mai sus se pot asocia cu semne ce pot sugera si aparitia unei sinuzite.
Trebuie sa fii atent sa nu confunzi manifestarile alergiilor de tip respirator cu cele ale racelii. Poate fi vorba despre alergie daca:
- Simptomele persista mai mult de o saptamana, care reprezinta durata obisnuita a unei raceli.
- Simptomele sunt mult mai severe intr-un anumit loc sau anotimp, si mai putin severe in altele.
- Rinoreea si secretiile mucoase sunt clare si abundente.
- Simptomele se instaleaza treptat, incluzand accese de stranut, prurit ocular, nazal sau al “cerului gurii”.
- Febra, durerile musculare si starea de rau general nu sunt prezente de obicei.
Poate fi vorba de o raceala daca:
- Simptomele includ febra, dureri musculare, stare de rau general si durere in gat.
- Simptomele se remit dupa 7-10 zile.
- Rinoreea si secretiile mucoase devin mai consistente si capata o culoare galbuie.
- Pruritul ocular, nazal si otic este minim.
Raceala si alergia au simptome comune, ceea ce poate face dificila diferentierea celor doua afectiuni. Vizita la medic este foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic, pentru depistarea cauzelor, cat si pentru alegerea celui mai adecvat tratament.
Expunerea la temperaturi scazute in timpul sezonului rece poate determina la nivelul pielii reactii normale la frig sau reactii anormale, in functie de specificul fiecarui individ.Una dintre reactiile cutanate anormale este urticaria la frig, care se manifesta prin aparitia de leziuni dupa expunerea la vant, dupa bai in apa rece, dupa consumul de bauturi reci sau la simpla scadere a temperaturii.
Clinic, se manifesta prin aparitia de placi urticariene (eritem, edem si prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar in 2-3 ore dupa eliminarea agentului fizic incriminat. Consultarea medicului este foarte importanta pentru diagnosticarea corecta si stabilirea tratamentului adecvat.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.