Sistemul nostru digestiv descompune in forme mai simple, precum proteine, carbohidrati, grasimi si vitamin, toate alimentele si lichidele pe care le ingeram. Toate aceste elementele nutritive sunt apoi transportate in intestinul subtire si in fluxul sanguin, unde ofera energie pentru ca intregul organism sa functioneze corect.
In acest proces sunt implicate enzimele digestive, indispensabile in descompunerea grasimii, proteinelor si carbohidratilor in molecule care pot fi usor absorbite de catre organism.
Enzimele digestive, indispensabile unei digestii corecte
Exista trei tipuri principale de enzime digestive: proteazele (descompun proteine in mici peptide si aminoacizi), lipazele (descompun grasimile in trei acizi grasi, plus o molecula de glicerol) si amilazele (descompun glucidele, precum amidonul, in zaharuri simple).
Enzimele sunt metabolizate in intestinul subtire, inclusiv lactaza, maltaza si sucrasa.
Daca organismul nu produce suficiente enzime digestive, procesul de digestie incetineste si se instaleaza discomfortul abdominal precum arsuri, balonare, flatulenta, diaree sau constipatie, senzatia de suprasaturatie, afectiuni cardiovasculare si crestere in greutate.
Totodata, organismul este vulnerabil in fata tulburarilor digestive precum intoleranta la lactoza sau gluten daca nu are capacitatea de a produce suficiente enzime digestive.
Prin urmare, consumul de alimente bogate in enzime digestive naturale ajuta la imbunatatirea digestiei si la eliminarea riscului de a dezvolta tulburari digestive.
Cauzele deficitului de enzime digestive:
Exista mai multe situatii in care se poate instala deficitul de enzime digestive, cu efecte negative directe asupra starii de sanatate: abuzul alimentar, consumul de alimente procesate, indulcitorii artificiali, stresul, varsta inaintata, afectiuni pancreatice (fibroza chistica, cancer pancreatic, pancreatita cronica sau acuta), colecistita acuta sau cronica, afectiunile pancreatice, boala celiaca, boala Crohn, inflamatiile tractului digestive si nivelul scazut de acid gastric.
Tine cont de sfaturile medicilor in aceasta perioada:
• Mananca incet! Vei ajunge mult mai repede la starea de satietate, vei manca mai putin si vei evita indigestia si arsurile stomacale.
• Consuma mai putina paine!
• Limiteaza alcoolul! Acesta poate irita tractul intestinal si poate provoca arsuri la stomac.
• Fii activ! O plimbare scurta dupa masa te va ajuta sa eviti arsurile la stomac si refluxul gastroesofagian.
Desi exista numeroase surse alimentare bogate in enzime (ananas, papaia, mango, sfecla rosie), iar fibrele din legume si leguminoase ajuta la pastrarea unui tract gastrointestinal normal, administrarea unor suplimente cu enzime digestive reprezinta cel mai rapid mod de a ameliora indigestiile.
CosmEnzime de la COSMO PHARM este un complex de 7 enzime digestive naturale care: contribuie la o digestie usoara, amelioreaza refluxul gastroesofagian, creste nivelul enzimelor necesare digestiei, elimina senzatiile de greata sau balonare, eficient in senzatia de disconfort abdominal, regleaza tranzitul, combate constipatia si ajuta la eliminarea toxinelor.
Papaina (extrasa din fructul papaia) sustine activitatea pancreasului si metabolizarea proteinelor, activeaza enzimele digestive care promoveaza digestia si amelioreaza disconfortul digestiv.
Bromelaina (extrasa din ananas), o enzima proteolitica cu activitate anti-edematoasa, contribuie la o buna circulatie a sangelui, ajuta la scaderea senzatiei de picioare grele, ajuta la mentinerea fluiditatii fiziologice a sangelui si la circulatia sanguina prin vasele de sange. Bromelaina este recomandata in timpul curelor de slabire.
LIPAZA, AMILAZA si PROTEAZA ajuta la cresterea biodisponibilitatii substantelor nutritive din alimente, sprijina vitalitatea si activitatea organismului, descompun alimentele pe care le consumam in structuri pe care corpul nostru apoi le absoarbe pentru a le reutiliza in procesul metabolic.
Proteaza este recomandata dupa mesele copioase si, pe masura ce imbatranim, pentru a completa secretia naturala de enzime care descompun proteinele.
Dupa o masa copioasa, o digestie sanatoasa!
COSMO PHARM recomanda abordarea unui comportament alimentar echilibrat si consumul cu moderatie de alcool si alimente bogate in grasimi sau zaharuri. Un exces culinar nu ne creaza doar probleme digestive cu ale caror senzatii neplacute trebuie sa ne confruntam pe moment, ci ne poate trimite direct la Urgente, unde medicii sunt deja mult prea acaparati cu tratarea unor afectiuni mai grave in aceasta perioada.
Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din natura!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.