Sanatatea fizica odata cu inaintarea in varsta

Actualizat: 06 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cu ajutorul capacitatilor fizice, o persoana isi poate finaliza sarcinile zilnice. Pe masura inaintarii in varsta, multor oameni le este dificil sa-si mentina independenta fizica. Activitate fizica inseamna orice miscare a corpului, realizata de catre muschii scheletici, care implica energie.

Starea fizica a unei persoane se refera la capacitatea acesteia de a face activitati fizice si poate fi evaluata prin determinarea rezistentei, puterii si flexibilitatii. Gradul de independenta fizica al unei persoane depinde de cat de bine poate sa functioneze fizic.

Acesta este unul dintre cele mai puternice motive pentru ca un individ sa isi mentina activitatea fizica, dar nu trebuie sa fie singurul motiv. Oricine ar trebui sa faca multa miscare, cat mai des. Pentru a exista certitudinea ca anumite exercitii fizice nu sunt contraindicate, se va discuta cu medicul. Uneori, chiar si activitatea fizica moderata este utila.

Argumente pentru a va mentine in forma

1. Activitatea fizica ajuta la cresterea densitati osoase si diminueaza riscul aparitiei osteoporozei. Osteoporoza afecteaza peset 10 milioane de barbati si femei, in timp ce un alt numar important de persoane au o masa osoasa scazuta, fapt ce determina dezvoltarea osteoporozei.

Principalele caracteristici ale bolii sunt fragilizarea si slabirea oaselor. Exercitiile fizice contribuie la cresterea rezistentei osoase. Cele mai bune tipuri de exercitii fizice pentru consolidarea oaselor sunt cele care implica rezistenta sau greutatile, cum ar fi mersul alert pe jos sau ridicarea de greutati.

Lucrul in gradina, mersul la magazin, dansul pot fi doar cateva exemple de astfel activitati. Pentru o sanatate optima a oaselor vor fi necesare suplimentele de calciu si vitamina D).

2. Pastrarea unei forme fizice adecvate contribuie la pastrarea independentei - pentru ca un individ sa fie activ, acesta trebuie sa-si mentina capacitatea de a functiona. Pe masura inaintarii in varsta, majoritatea oamenilor devin interesati mai ales de indicele de masa corporala sau de numarul suplimentar de kilograme.

Aceste lucruri insa, nu sunt motivante. Jocul cu nepotii, socializarea cu cei de aceeasi varsta si chiar finalizarea activitatilor zilnice pot mentine forma unei persoane de varsta a treia. Studiile arata ca persoanele care fac miscare nu vor fi imobilizate la pat spre sfarsitul vietii lor.

3. Activitatea fizica accelereaza metabolismul. Metabolismul masoara modul in care corpul reuseste sa foloseasca substantele nutritive. Activitatea fizica ajuta la cresterea masei musculare, stimuland metabolismul.

Un alt beneficiu este ca organismul arde mai multe calorii, iar rata metabolica de odihna creste. Asfel va fi prezent mai putin tesut adipos, iar numarul kilogramelor va fi mai usor de controlat. Chiar si doar cateva kilograme in plus pot declansa probleme de sanatate.

4. Miscarea scade riscul accidentelor prin cadere - exista doua argumente care stau la baza acestei afirmatii. In primul rand prin exercitiile fizice vor fi consolidate echilibrul si reactia la lucrurile din jur, iar al doilea este ca exercitiile fizice impiedica declinul natural al rezistentei musculare.

Dintre toate beneficiile exercitiilor fizice, cel mai important pentru persoanele in varsta este consolidarea musculaturii. Acest lucru include, uneori chiar si mersul rapid pe jos.

5. Exercitiile fizice ajuta la cresterea flexibilitatii - anumite tipuri de miscari ajuta la cresterea flexibilitatii corpului. Rezultate se pot obtine in urma mai multor tipuri de activitati. Nu se vor face excese sau miscari gresite.

6. Activitatea fizica poate fi un mijloc de socializare - exercitiile fizice realizate in grupuri pot fi o modalitate buna de a intalni alti oameni, de a socializa. Una dintre cele mai bune strategii este efectuarea activitatilor fizice in cadrul unui grup.

7. Exercitiile fizice imbunatatesc starea de spirit - activitatea fizica este benefica pentru sanatatea psihica a unei persoane, reduce depresia si creste stima de sine. Starea generala fizica determina nivelul de sanatatea mentala, dar si bunastare sociala. O persoana activa fizic are o stare ridicata de spirit.

8. Activitatea fizica contribuie la sanatatea intregului organism - aceasta imbunatateste activitatea plamanilor, ajuta la prevenirea si controlul diabetului zaharat si este benefica pentru inima.

Nu exista sistem in organism care sa nu fie influentat in mod pozitiv de exercitiul fizic. Toate sistemele organismului se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, dar mai mult de 50% acest lucru se datoreaza lipsei de activitate fizica. Exercitiile fizice modifica acest aspect si incetineste inaintarea in varsta.

Patru tipuri de exercitii

Urmatoarele patru tipuri de exercitii sunt foarte benefice pentru mentinerea formei persoanelor in varsta:

- Rezistenta - exercitiile pentru cresterea rezistentei imbunatatesc ritmul cardiac si respiratia. Acestea sunt indicate pentru sanatatea inimii, plamanilor si stimuleaza circulatia, impiedicand sau amanand aparitia unor boli.

Printre acestea se numara mersul pe jos, alergatul, ciclismul, inotul, dansul sau orice alta activitate care se va realiza continuu, o anumita perioada de timp.

- Forta - printre exercitiile de forta se numara ridicarea greutatilor, flotarile sau impingerile.

- Echilibrul - exercitiile de echilibru ajuta la prevenirea caderilor, o cauza majora a dizabilitatilor persoanelor in varsta. Se va incerca mentinerea echilibrului pe un picior si se va prelungi durata de timp, iar apoi se vor misca mainile sau ochii pentru a face exercitiile mai dificile.

- Stretching - exercitiile care presupun intinderi au rolul de a creste flexibilitatea unei persoane. Printre acestea se numara tai chi, pilates si yoga. Rolul acestora este de a incearca sa extinda gama de miscari a articulatiilor.

Programul de exercitii fizice trebuie sa faca parte din activitatile zilnice. Miscarile se vor face lent, la inceput si ritmul se va creste treptat. Prezenta unui prieten poate oferi motivatia de a respecta programul.

Recomandabil ar fi sa se adauge diverse tipuri de activitati fizice pe parcursul unei zile, cum ar fi urcarea scarilor, parcarea mai departe de destinatie pentru a face o plimbare mai lunga pe jos, etc.


Citeste si despre:

Ce inseamna sa aveti o greutate normala odata cu inaintarea in varsta Ce schimbari apar odata cu inaintarea in varsta? Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Ce boli va pot afecta sanatatea oaselor Dieta in functie de varsta Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Cum sa imbatranim sanatos Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 8 lucruri pe care sa le faceti acum pentru un aspect fizic mai tanar Sfaturi pentru articulatii sanatoase Evaluarea conditiei fizice generale Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Alimentatia dupa exercitiile fizice
Cere sfatul medicului ×