Rata de mortalitate in randul copiilor cu varste pana in 5 ani a scazut la jumatate fata de 1990, arata un document realizat de World Health Organization (WHO) in colaborare UNICEF.
Astfel, daca la inceputul anilor 1990 se inregistrau aproximativ 12 milioane de decese infantile pe an, in 2012 organizatiile de sanatate au inregistrat doar 6,6 milioane de decese, adica 18.000 de decese pe zi.
Cifrele sunt imbucuratoare, cu atat mai mult cu cat o contributie importanta la scaderea deceselor in randul copiilor cu varste sub 5 ani au avut-o dezvoltarea pietei vaccinurilor si Programele Nationale de Imunizari din fiecare tara in parte.
Se poate si mai bine
Insa, cele doua organizatii care au publicat datele, WHO si UNICEF, sustin ca desi injumatatirea deceselor este o veste cat se poate de buna, inca este loc de mai bine. Cu alte cuvinte, este nevoie de noi strategii pentru imbunatatirea serviciilor medicale, de noi descoperiri medicale, dar si de o colaborare mai buna a oamenilor cu medicii.
Parintii sunt sfatuiti sa respecte schemele de vaccinare, pentru ca doar in acest fel pot fi prevenite imbolnavirile, complicatiile grave, respectiv decesele.
"Tendinta este una pozitiva. Milioane de vieti au fost salvate. Si inca putem face mai multe in acest sens. Multe dintre aceste decese pot fi prevenite", a declarat Anthony Lake, directorul executiv al UNICEF.
Pneumonia, una dintre principalele cauze de deces infantil
El a precizat ca principalele cauze ale deceselor in randul copiilor mai mici de 5 ani sunt:
- pneumonia
- nasterea prematura
- asfixia perinatala
- diareea acuta
- malaria
Strategia pentru diminuarea si mai accelerata a deceselor infantile presupune adoptarea unui plan global de actiune in ceea ce priveste vaccinarea (Global Vaccine Action Plan). Specialistii considera ca vaccinarea impotriva bolilor prevenibile este una dintre cele mai bune masuri la nivel global.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa