Una dintre cele mai raspandite mituri din jurul vaccinului antigripal este acela conform caruia substantele injectate ar provoca gripa. Medicii americani din Chicago incearca sa clarifice si sa desfiinteze acest mit care impiedica multe persoane sa-si faca vaccinul, punandu-si astfel sanatatea in pericol.
Medicii din cadrul Infection Prevention and Control Program, de la Layola University Health System, in fruncte cu directorul Jorge Parada, explica cum si de ce vaccinul antigripal nu poate declansa gripa in organismul persoanelor vaccinate si de unde provine neintelegerea.
Mitul a luat nastere din cauza faptului ca multe persoane care s-au vaccinat antigripal s-au imbolnavit de gripa la doar cateva zile de la imunizare. Medicii sustin ca este important ca protectia nu apare imediat dupa imunizare.
Organismul are nevoie de aproximativ doua saptamani pentru a-si intari imunitatea impotriva virusurilor gripale si pentru ca vaccinul sa fie eficient. In situatia in care un virus gripal patrunde in organism in acest interval, poate declansa simptomatologia, insa nu vaccinul este cauza provocarii infectiei.