Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?

Actualizat: 14 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Miscarea in cazul persoanelor care sufera de boli de inima este deosebit de importanta - intareste muschiul inimii si diminueaza riscul aparitiei durerilor toracice sau a altor simptome. De asemenea, exercitiile fizice ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, reduc stresul si depresia si ajuta la scaderea in greutate.

Inainte de a incepe un program regulat de exercitii fizice este foarte important ca pacientul sa discute cu medicul curant despre cele mai potrivite miscari pe care sa le abordeze, dar si despre durata si intensitatea exercitiilor.

Recomandari inainte de inceperea exercitiilor

Incepe incet - primele grupe de exercitii nu trebuie sa dureze mai mult de 5 minute. Organismul trebuie sa se adapteze usor, usor noilor activitati fizice, intrucat inima este intens solicitata in timpul acestora.

Fa incalzirea - intotdeauna fa cateva exercitii usoare de incalzire a muschilor si de pregatire a inimii pentru efort.

Odihneste-te - fa pauze daca te simti obosit. Poarta haine confortabile in timpul exercitiilor.

Hidrateaza-te - e foarte important aportul de lichide in timpul exercitiilor fizice.

Ia-ti pulsul - verifica-ti pulsul dupa fiecare set de exercitii. Pulsul il poti lua presand cu doua degete incheietura mainii.

Tipuri de exercitii potrivite pentru cardiaci

Mersul pe jos - plimbarea este placuta, sigura si usoara. Poti face o plimbare in timp ce mergi la serviciu, cand mergi la magazin sau te poti plimba seara, in jurul cartierului.

Urcatul scarilor - pentru a obtine un beneficiu maxim pentru sanatatea inimii din orice exercitiu aerobic, incearca sa atingi intre 50 si 85% din ritmul cardiac maxim. Urcatul scarilor reprezinta o modalitate usoara de a face miscare.

Mersul pe bicicleta - antrenarea muschilor picioarelor reprezinta un exercitiu excelent pentru inima. Poti alege o bicicleta medicinala sau una de oras. Pedalatul acasa, pe o bicicleta fixa este foarte comod, mai ales ca se poate face la orice ora si pe orice anotimp.

Inotul - este unul dintre cele mai bune exercitii aerobice. Doua ore si jumatate de inot pe saptamana ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Un alt avantaj este dat de faptul ca inotul forteaza mai putin oasele si articulatiile. Acest lucru poate fi deosebit de benefic in cazul persoanelor supraponderale sau al celor care sufera de artrita.

Mersul pe banda - iti permite sa controlezi ritmul miscarilor si sa monitorizezi viteza si distanta parcursa. Acest tip de exercitii poate fi facut oricand, insa e recomandat in special dimineata si seara.

Dansul - ai nevoie de o incaltaminte comoda, de spatiu si de o muzica antrenanta. Monitorizeaza bataile inimii in timpul dansului. Nu trebuie sa depaseasca 135 de batai pe minut. Dansurile de societate, dar si zumba sunt foarte potrivite pentru persoanele cardiace.

Cand trebuie sa ceri ajutorul medicului?

Daca exercitiile pun prea multa presiune asupra inimii, pot aparea dureri si alte simptome, precum:

- Ameteli;
- Dureri in piept;
- Batai neregulate ale inimii;
- Dificultati de respiratie;
- Greata;
- Amorteala in brate;
- Transpiratie excesiva.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele? Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat Ne imbolnavesc sucurile de fructe? Afla care sunt cele mai sanatoase variante Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti? Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina? Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii? Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Clipesti des? Care sunt cele mai frecvente cauze Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Exercitii fizice pentru un corp sanatos si tonifiat Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa