Judetul Galati a ramas fara vaccinuri pentru nou-nascuti

Publicat: 20 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Directia de Sanatate Publica a judetului Galati nu mai are pe stoc niciun vaccin pentru nou-nascuti, impotriva hepatitei, poliomielitei, rujeolei si tuberculozei, si asteapta circa 2.000 de doze din alte judete, insa acest lot ar rezolva criza vaccinurilor doar pentru doua luni.

"Lipsesc anumite vaccinuri specifice copiilor mici, vaccinuri obligatorii, conform programului national de vaccinare. in primul rand, lipseste vaccinul BCG impotriva tuberculozei, care nu se mai produce din luna ianuarie decat de Institutul Cantacuzino. in ceea ce priveste celelalte vaccinuri, nu avem nici Priorix - vaccinul impotriva rujeolei, antihepatiticul, DTP - vaccinul impotriva difteriei si antipolio", a declarat, luni, directorul Directiei de Sanatate Publica de la Galati, dr. Valentin Boldea.

In judetul Galati sunt vaccinati intre 500 si 600 de nou-nascuti, in fiecare luna. Stocurile de vaccin impotriva tuberculozei s-au epuizat in urma cu aproximativ trei luni, astfel ca in momentul de fata sunt 1.500 de bebelusi nevaccinati cu BCG. Dozele de vaccin DTP si antipolio s-au terminat luna aceasta si sunt 550 de nou-nascuti nevaccinati. Pentru Priorix si antihepatitic, Directia de Sanatate Publica a gasit o solutie pentru a-si completa stocurile, chiar daca numai pentru o perioada limitata.

"In ceea ce priveste celelalte vaccinuri, vom primi in perioada urmatoare Priorix - vaccinul impotriva rujeolei, aproximativ 750 de doze care ne ajung o luna si jumatate, si antihepatitic - 1.300 de doze care ne sunt suficiente pentru aproximativ doua luni de zile", a afirmat dr. Valentin Boldea.

Pana la completarea stocurilor de vaccinuri de la DSP, parinii pot cumpara pachete de vaccinuri de pe piata libera, insa acestea sunt foarte scumpe. "in afara de vaccinul BCG, celelalte vaccinuri se pot gasi in farmacii. si medicul de familie poate propune variante alternative, adica vaccinuri produse de alte companii. Acestea sunt, insa, contra-cost. Cele trei vaccinuri obligatorii care se fac la doua, patru si sase luni ajung la 800 de lei. Daca mai adaugam vaccinarea de la un an, ajungem la 1.100 de lei", a precizat directorul DSP Galati.

Pentru a-i linisti pe parinti, oficialul a mentionat ca amanarea vaccinarii nu dauneaza sanatatii bebelusilor. "Nu e recomandabil sa se intarzie cu vaccinarea, dar, in situatii deosebite, cateva luni nu sunt periculoase. De exemplu, vaccinul BCG, impotriva tuberculozei, se poate recupera pana la zece luni, fara testare prealabila", a spus dr. Valentin Boldea.


Citeste si despre:

Trusoul nou-nascutului Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? Sindromul de abstinenta al nou-nascutului Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului Aspecte privind etape diferite in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Hipocalcemia la nou-nascut Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor Anemia nou-nascutului