Anemia nou-nascutului

Actualizat: 27 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este anemia


Anemia este o patologie hematologica, a sangelui, in care organismul are mai putine celule rosii (eritrocite/hematii) decat in mod normal. Cauza unui numar scazut de eritrocite este fie pierderea masiva a hematiilor prin distrugerea lor, fie un deficit de sinteza primara a hematiilor. Astfel, hematiile fie se pierd in exces, fie nu sunt produse suficient. Anemia poate afecta atat adultii, fiind o afectiune frecventa la aceasta varsta, cat si copiii si nou-nascutii. Anemia la nou-nascut are un mecanism si cateva cauze particulare.

Hematiile sau celulele rosii sunt produse in maduva rosie si au rolul esential de a transporta oxigenul catre organele din organism, cu ajutorul proteinei lor centrale: hemoglobina. Atunci cand se pune diagnosticul de anemie, se ia in considerare valoarea numarului de hematii, precum si valoarea hemoglobinei.

Cauze

Anemia la nou-nascut are multiple cauze. Cea mai frecventa cauza este deficitul de producere a celulelor rosii. Majoritatea nou-nascutilor au un grad de anemie in primele cateva luni de viata, perioada in care maduva rosie hemato-formatoare (formatoare de hematii) nu este complet dezvoltata. Aceasta conditie are numele de anemie fiziologica. Apare si datorita ritmului accelerat de crestere a copilului, moment in care hematiile nu pot tine pasul de la inceput. Insuficienta de producere a hematiilor poate fi si patologica, in cadrul deficitului de eritropoietina sau a bolilor hematologice care afecteaza celula hematoformatoare.

A doua cea mai frecventa cauza a anemiei neonatale este distrugerea excesiva a hematiilor, in procesul numit hemoliza. Prin hemoliza, organismul degradeaza hematiile. Hemoliza fiziologica apare asupra hematiilor batrane, senescente. Hemoliza patologica apare deseori atunci cand sangele fatului nu este compatibil cu sangele mamei.

Incompatibilitatea in sistemul RH/ABO apare cand se amesteca, in timpul nasterii, un sange RH+ (pozitiv) al fatului cu sangele RH- (negativ) al mamei. In sistemul ABO, in cazul mamelor cu grupul de sange O si al fetilor cu A/B/AB, corpul mamei va produce anticorpi anti-A sau anti-B care vor fi transmisi in timpul nasterii copilului. Hemoliza duce la degradarea moleculei de hemoglobina, producandu-se bilirubina. Bilirubina se depune in tesuturile organismului nou-nascutului sub forma de icter neonatal.

In unele cazuri mai rare, anemia apare in context de infectii intrauterine sau perinatale (dobandite in timpul nasterii sau imediat dupa nastere) sau in cadrul unor patologii genetice.

Pierderea de sange prin hemoragie este o cauza severa a anemiei neonatale. In nasterile complicate sau in patologiile de coagulare (coagulopatii) ale nou-nascutului, pot aparea sindroame hemoragice. O alta situatie in care copilul poate pierde sange este in cadrul spitalicesc, cand este nevoie de multiple probe de sange pentru analize. De regula, nou-nascutii din sectia de terapie intensiva au nevoie de prelevari multiple, pentru ca medicii sa poata diagnostica si trata o afectiune asociata.

Un alt factor de risc ce predispune un nou-nascut la anemie este prematuritatea. Copiii nascuti prematur au un numar si mai redus de hematii, din cauza deficitului de maturare a maduvei. Aceste hematii au o durata de viata mai scurta decat hematiile unui nou-nascut la termen.

Dintre aceste cauze, un nou-nascut o poate avea pe una sau pot fi prezente cauze multiple, asociate, cu severitatea anemiei variata de la caz la caz.

Semne si simptome

Dintre nou-nascutii cu anemie, multi dintre acestia nu prezinta semne. Simptomele vor fi greu de interpretat ca fiind datorate anemiei, in primul rand din cauza varstei foarte mici. Atunci cand apar semnele, acestea includ paloarea tegumentelor, asociata sau nu cu icter (colorare in galben a tegumentului si mucoaselor).

Nou-nascutii cu anemie de cauza hemolitica vor avea un tip special de paloare cu tenta galbuie. Nivelul scazut de energie este un semn de anemie si poate fi identificat prin comparare cu alti nou-nascuti de aceeasi varsta. Refuzul alimentar al nou-nascutului sunt un alt semn de anemie.

De asemenea, din cauza lipsei oxigenarii corespunzatoare (deficit de hemoglobina), pacientii pot dezvolta tulburari cardiace si respiratorii ce incep prin tahicardie (frecventa cardiaca crescuta) si tahipnee (frecventa respiratorie crescuta). In cazurile avansate, cand anemia este persistenta sau foarte severa, pot aparea probleme mai grave precum ischemia sau aritmiile.

Metode de diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va recomanda analize de sange uzuale ce includ hemograma. Prin hemograma completa se numara celulele sanguine rosii si albe (leucocite). Dintre celulele rosii, importante pentru diagnostic sunt urmatoarele:
Hemoglobina. Proteina structurala a hematiilor ce transporta oxigenul.
• Numarul de eritrocite. Valoarea poate varia in functie de varsta si sex.
• Hematocritul. Procentul de celule rosii din sange
• Reticulocite. Procentul de celule rosii imature din sange. Masurarea nivelului de reticulocite permite medicului sa isi dea seama daca celulele se regenereaza sau nu. (anemie regenerativa sau non-regenerativa).

Optiuni de tratament

Tratamentul difera in functie de cauza anemiei. Astfel, medicul neonatolog va instaura tratament simptomatic si de urgenta cand este necesar, precum si tratament etiologic.

In cazul anemiei de cauza hemoragica, prima terapie va consta in reechilibrarea hidroelectrolitica (perfuzii intravenoase) si transfuzie de sange. In unele cazuri poate fi nevoie de administrare de preparate de fier, de asemenea.

Anemia de cauza hemolitica trebuie investigata si de catre un medic specialist in hematologie si tratata specific.

Atunci cand exista un deficit de producere a hematiilor, tratamentul va fi unul medicamentos, cu subtante stimulatoare.
Indiferent de tratament, nou-nascutii vor fi monitorizati pe toata durata acestuia, pana la corectarea anemiei, de cele mai multe ori fiind necesara internarea in spital pe sectia de neonatologie.

Riscuri si complicatii

Complicatiile anemiei neonatale sunt de fapt complicatiile cauzei anemiei. Afectiunea amenintatoare de viata este socul, conditie cand tensiunea arteriala scade semnificativ din cauza pierderii de sange. In soc, nou-nascutul va avea valori foarte mici ale tensiunii arteriale, tahicardie si tulburari de respiratie.

Alte complicatii survin in patologiile hematologice ce asociaza si tulburari de coagulare sau anomalii ale celulelor albe. Anemia in sine poate da complicatii hipoxice si eventual ischemice, din cauza lipsei de oxigenare corespunzatoare la nivelul organelor vitale: inima, creier, rinichi, plamani.

Concluzie

Anemia nou-nascutului se manifesta prin semne si simptome similare afectiunii adultului, insa cauzele sunt ceva mai specifice. Unele cauze de anemie necesita diagnostic si tratament precoce pentru a evita complicatiile, in timp ce altele duc la anemie usoara-moderata si nu necesita tratament de specialitate. Medicul dumneavoastra neonatolog va va informa asupra optiunilor de tratament potrivite.


Citeste si despre:

Anemia prin deficit de vitamina B12 (Anemia pernicioasa) Apneea de prematuritate Sindromul TORCH Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire Sifilisul (luesul) congenital Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Infectia cu Escherichia coli Sindromul hemolitic uremic – mecanismul patologiei Fibromul uterin - una dintre cauzele infertilitatii feminine Policitemia perinatala si sindromul de hipervascozitate Siclemia sau anemia cu celule in secera
Cere sfatul medicului ×