Hipocalcemia la nou-nascut

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este hipocalcemia la nou-nascut?


Hipocalcemia reprezinta o tulburare metabolica frecvent intalnita la nou-nascut si sugar si este reprezentata de o cantitate insuficienta de calciu in sange. La bebelusi, se numeste hipocalcemie neonatala si poate sa apara in momente diferite si din cauze diferite.

Hipocalcemia la nou-nascut este caracterizata de urmatoarele valori:
• pentru copiii nascuti la termen sau pentru prematurii cu greutate la nastere > 1500 g: nivel seric al calciului total < 8 mg/dl (2 mmol/l) sau al calciului ionic < 4,4 mg/dl (1, 1 mmol/l);

• pentru copiii cu greutate foarte mica la nastere < 1500 g (1): nivel seric al calciului total < 7 mg/dl (1,75 mmol/l) sau al calciului ionic < 4 mg/dl (1 mmol/l).
In functie de debutul patologiei, se disting dou forme:

• Hipocalcemia cu debut precoce

Apare in primele 2-3 zile de viata si este in general asimptomatica. Este mai probabil sa dispara in termen de pana la 72 de ore, indiferent daca se administreaza sau nu tratament.

• Hipocalcemia cu debut tardiv

Este mai rara, apare in primele saptamani dupa nastere si este insotita, in general, de simptome.

Ce cauzeaza hipocalcemia la nou-nascut?

Cauze de hipocalcemie cu debut precoce:
Nastere prematura;
• Retard de crestere intrauterina;
• Asfixie perinatala;
• Istoric familial (la mama) de diabet zaharat, deficit de vitamina D sever, hiperparatiroidism;
• Preeclampsie;
• Sepsis;
• Tratament cu anticonvulsivante sau aminoglicozide.

Cauze de hipocalcemie cu debut tardiv:
• Aport excesiv de fosfat (alimentatie cu lapte de vaca sau formule care contin o cantitate redusa de calciu si crescuta de fosfor, alimentatie parenterala prelungita incorecta);
• Hipomagneziemie - Nivelurile scazute de magneziu pot provoca, de asemenea, niveluri scazute de calciu. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelurile de calciu sunt legate de nivelurile de magneziu;
• Hipoparatiroidism;
Deficit de vitamina D;
• Sindrom DiGeorge(sindrom de deletie).

Cui se face test screening pentru depistarea hipocalcemiei?

Hipocalcemia este mai frecventa la bebelusii prematuri sau care au o greutate mica la nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca glandele lor paratiroide sunt mai putin dezvoltate.

Bebelusii a caror crestere a fost mai lenta decat inainte de nastere pot avea mai multe sanse de a avea hipocalcemie severa. Acest lucru se intampla deoarece mai putin calciu a traversat placenta. Hipocalcemia poate aparea si la bebelusii care au o nastere dificila si la copiii ale caror mame au diabet.

Majoritatea cazurilor de hipocalcemie cu debut precoce sunt asimptomatice, motiv pentru care se recomanda masurarea calciului seric, de preferat ionic, la toti copiii care prezinta factori de risc pentru dezvoltarea hipocalcemiei, in primele 24-48 de ore de la nastere.

Monitorizarea nivelului calcemiei trebuie continuata pana cand valorile se normalizeaza si aportul de calciu este adecvat.

Care sunt simptomele hipocalcemiei la nou-nascut?

Simptomele hipocalcemiei pot sa nu fie evidente la nou-nascuti. Majoritatea sugarilor nu au simptome.

Daca un copil are simptome, acestea pot include:
• Iritabilitate;
Spasme musculare;
• Tremuraturi;
• Letargie;
• Convulsii;
• Apetit diminuat;
• Apnee;
• Varsaturi;
• Tetanie;
• Cianoza.

Simptomele hipocalcemiei la nou-nascut pot fi confundate cu alte afectiuni de sanatate, din aceasta cauza este recomandat sa va consultati cu medicul pediatru al copilului.

Cum este diagnosticata hipocalcemia la nou-nascut?

Medicul pediatru va examina copilul dumneavoastra si il va testa pentru a determina dozarea concentratiei plasmatice a calciului (total sau ionic).

Cum se trateaza hipocalcemia la nou-nascut?

Nivelul de calciu plasmatic scazut se poate imbunatati rapid in cazul in care nu exista simptome. Hipocalcemia precoce dispare cel mai adesea in cateva zile.

Tratamentul hipocalcemiei neonatale este etiologic.Tratamentul de baza este suplimentarea cu calciu.
Terapia trebuie administrate prompt in cazurile simptomatice de hipocalcemie datorita riscului crescut de a dezvolta complicatii neurologice si cardiace.

Cum sa te pregatesti pentru vizita la pediatru?

In cazul in care va confruntati cu o astfel de problema este recomandat sa respectati urmatoarele sfaturi pentru ca fiecare vizita la medicul pediatru sa fie eficienta si sa aduca o rezolvare rapida problemei.

Trebuie sa programati o vizita la medicul pediatru imediat ce observati la copilul dumneavoastra simptome specifice hipocalcemiei.

Inainte de vizita, notati toate intrebarile la care doriti sa primiti un raspuns.

Este foarte important sa notati toate sfaturile pe care vi le ofera medicul pediatru.

Informati-va despre medicamentele prescrise si discutati cu medicul despre efectele secundare posibile.

Intrebati medicul daca exista si metode alternative in cazul in care tratamentul nu functioneaza.

Aflati de ce este recomandat un test sau o procedura si ce ar putea insemna rezultatele.

Documentati-va despre hipocalcemie pentru a sti la ce trebuie sa va asteptati.

Este recomandat sa respectati data si ora la care sunt programate vizitele deoarece sanatatea copilului dumneavoastra este prioritara.

De asemenea, discutati cu medicul dumneavoastra daca se poate sa il contactati in afara programului de lucru in cazul in care apar situatii neprevazute.

Concluzii

Hipocalcemia este o tulburare metabolica frecvent intalnita la nou-nascut si este caracterizata de o cantitate insuficienta de calciu in sange.

Exista 2 tipuri de hipocalcemie la nou-nascut: hipocalcemia precoce si hipocalcemia tardiva. De obicei, hipocalcemia precoce este asimptomatica si este probabil sa dispara rapid. Hipocalcemia tardiva nu.

Debutul hipocalcemiei precoce are loc in primele 2-3 zile de viata, in timp ce debutul tardiv are loc dup 3 zile de viata.

Hipocalcemia poate aparea din cauza insuficientei de vitamina D, prematuritatii sau a unor infectii.

Simptomatologia hipocalcemiei este destul de restransa si este greu sa iti dai seama daca copilul sufera de hipocalcemie, mai ales ca uneori nu manifesta niciun simptom. Cea mai buna modalitate de a depista aceasta problema este sa-i faci copilului periodic analizele.

Calciul este vital in copilarie, cand oasele cresc activ. 


Citeste si despre:

Tetralogia Fallot Abuzul de barbiturice Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Sughitul Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Icter la copii: ce trebuie sa stii Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Spasmofilia Tulburari ale echilibrului electrolitic Magneziul si importanta lui in dieta