Doar 4,2% din romani s-au vaccinat antigripal in 2012

Actualizat: 17 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Statisticile oficiale arata ca, in 2012, doar 4,2% dintre romani s-au vaccinat antigripal, iar din randul pacientilor diagnosticati cu gripa, 21% au decedat in urma complicatiilor. Reprezentantii Ministerului Sanatatii sunt ingrijorati in privinta numarului tot mai mic de copii care se imunizeaza impotriva gripelor sezoniere, acestia fiind cei mai vulnerabili in fata bolii, alaturi de varstnici.

Sezonul gripei de anul trecut a inregistrat 755 de cazuri confirmate din 3000 de cazuri suspecte, dintre care 116 au fost extrem de grave, in care s-au depistat infectari cu virusul IARS. Daca pacientii mentionati ar fi fost vaccinati, decesul nu ar fi servenit, potrivit directorului Centrului National de Supraveghere si Control al bolilor transmisibile, Adriana Pistol.

Complicatiile infectiilor sezoniere sunt de cele mai multe ori pneumonia (in special in randul copiilor), encefalita virala si laringita. Specialistii anticipeaza o crestere a numarului de imbolnaviri anul acesta, deoarece rata de vaccinare in scadere va ajuta gripa sa evolueze.

In 2013, continua campania antigripala gratuita destinata imunizarii persoanelor cel mai susceptibile imbolnavirii, respectiv femeile insarcinate, varstnicii, bolnavii cronici si personalul medical.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Un corp de invidiat in doar 4 saptamani Dieta doar cu lichide. Ce presupune si la ce riscuri te-ai putea expune Medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala 10 moduri de imbunatatire a sanatatii in doar un minut Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema Cum sa ai un par mai frumos si mai sanatos in doar 20 de minute Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Te doare spatele? Scapa de dureri cu ajutorul remediilor din natura Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura? Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor Hirsutism sau doar o hiperpilozitate Mastile de fata functioneaza cu adevarat sau sunt doar un moft? Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal