Ce afectiuni poate ascunde diareea persistenta?

Actualizat: 07 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Nu exista persoane care sa nu fi avut cel putin o data in viata cu un episod diareic. Ba mai mult, medicii sustin ca un adult se poate confrunta, in medie, cu patru episoade de diaree anual.

Este adevarat ca majoritatea cazurilor de diaree se rezolva de la sine, fara un tratament medicamentos, insa ce facem atunci cand vorbim despre acea diaree acuta, ale carei simptome pot persista chiar mai mult de doua saptamani?

Daca simptomele persista pana la patru saptamani, vorbim despre o diaree cronica. Atat in cazul diareei acute, cat si in cazul celei cronice, se impun investigatii medicale!

Simptome

Cele mai frecvente simptome asociate cu diareea includ:

- scaune moi sau apoase frecvente;
- crampe abdominale;
- nevoia imperioasa de a merge la toaleta;
- balonare;
- febra;
- greata si varsaturi.

Simptomele diareei pot fi moderate sau severe. In cazul episoadelor moderate, este vorba despre cateva scaune cu consistenta scazuta.

In cazul formelor severe, pacientul se confrunta cu o diaree persistenta si poate elimina pana la 20 de scaune apoase pe zi. In aceste cazuri, se impune o vizita de urgenta la medic.

Afectiuni care pot sta la baza diareei persistente

Diareea persistenta poate avea mai multe cauze si poate anunta prezenta unor afectiuni care netratate sau tratate necorespunzator, pot pune viata in pericol. Tocmai de aceea, este important sa consultam medicul atunci cand diareea persista mai mult de cateva zile.

Printre posibilele cauze ale diareei, se numara:

Infectii bacteriene

Infectiile bacteriene sunt printre cele mai frecvente cauze ale diareei persistente, precum infectiile cu: E.Coli, Salmonella, Shigella, Clostridium sau Campylobacter, care ajung in tractul digestiv prin consumarea alimentelor contaminate.

Infectii virale

Aparitia diareei poate fi provocata si de virusuri, precum herpes simplex, rotavirus, virusul hepatitic sau enterovirus.

Intolerante alimentare

Printre cauzele diareei se pot numara si intolerantele alimentare, precum intoleranta la lactoza, fructoza sau la gluten.

Boli inflamatorii intestinale

Diareea persistenta poate fi cauza de boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn, boala celiaca, diverticulita sau sindromul de colon iritabil.

Acestea declanseaza inflamatia intestinului subtire si/sau a colonului, manifestandu-se diareea cronica.

Infectii parazitare

La baza diareei persistente mai pot sta si infectiile parazitare, precum Giardia, Amoeba sau Cryptosporidium, care se instaleaza la nivelul sistemului digestiv prin intermediul mancarii contaminate.

Cancer de colon

O afectiune care poate sta la baza diareei persistente este si cancerul de colon. In cazul in care cancerul blocheaza eliminarea scaunului, este prezenta, de obicei, constipatia.

Uneori, este secretata apa in spatele blocajului si rezulta diareea. Diareea sau constipatia cauzate de cancer se agraveaza in timp, iar persoanele care sufera de cancer de rect pot avea senzatia de evacuare incompleta a scaunului.

Investigatii si diagnostic

Pentru stabilirea cauzelor care au dus la aparitia diareei, pacientul este nevoit sa faca o serie de investigatii si analize medicale, precum:

- Coprocultura, care se relizeaza prin prelevarea unei proble de scaun. Aceasta investigatie depisteaza prezenta parazitilor sau bacteriilor, in cazul in care diareea este cauzata de astfel de factori;
- Examen fizic si clinic, care consta in palparea abdomenului si discutarea simptomelor;
- Anamneza, care consta in prezentarea istoricului clinic al pacientului si al rudelor apropiate, pentru identificarea afectiunilor cronice prezente in familie;
- Teste de sange, pentru identificarea altor cauze si determinarea existentei altor afectiuni;
- Teste imagistice, pentru a se observa starea generala a tractului digestiv si depistarea eventualelor inflamatii.

Tratamentul diareei persistente

Tratamentul diareei persistente are ca scop eliminarea cauzei principale, in cazul in care aceasta este cunoscuta, sa normalizeze procesul eliminarii scaunului si eventualele complicatii legate de diaree.

Este important ca principala cauza a diareei persistente sa fie depistata si tratata de cate ori este posibil. De exemplu, infectiile pot fi tratate cu antibiotice.

Persoanele cu boala Crohn sau colita ulcerativa trebuie sa urmeze un tratament pe termen lung. In unele cazuri, tratamentul poate fi simplu si ar putea consta in eliminarea unui medicament sau a unui aliment sau grupe de alimente.

In cazul unei intolerante la lactoza, tratamentul poate include excluderea din dieta a alimentelor sau bauturilor care contin lactoza.

Alte ingrediente cunoscute catre pot provoca diareea sunt cele cu inlocuitori pentru zahar (sorbitol) sau grasime. De asemenea, exista si unele medicamente care pot cauza diaree.

Niciodata nu se va trata diareea persistenta dupa ureche, ci se impune o vizita la medic. Doar acesta va stabili tratamentul si va decide daca este nevoie de administrarea unui antibiotic.

Pe langa tratamentul medicamentos, este important ca pacientul sa tina cont de cateva sfaturi legate de alimentatie, in cazul unui episod diareic:

- Evitarea meselor copioase;
- Evitarea meselor care contin multe grasimi;
- Evitarea consumului de alimente care pot agrava situatia, precum prajeli, alimente bogate in zaharuri, lapte sau produse lactate (exceptand iaurtul sau chefirul), alimente bogate in fructoza.


Citeste si despre:

Ce se poate ascunde in spatele unei umflaturi la nivelul areolei mamare? Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Ce se poate ascunde in spatele caderii sprancenelor? Calciul - un mineral care poate ascunde o serie de boli grave Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata! De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului? Alimente interzise in caz de diaree