Vara mult asteptata vine la pachet cu o serie de provocari pentru organismul nostru, care trebuie sa faca fata, intr-un fel sau altul, temperaturilor ridicate specifice acestei perioade. Transpiratia este una din problemele care ne dau mari batai de cap in sezonul cald, mai ales atunci cand provoaca si mirosuri neplacute. Pierdem, insa, din vedere faptul ca transpiratia este benefica pentru organism, intrucat are rolul de a elimina caldura excesiva si de a mentine constanta temperatura corpului.
Problema reala apare atunci cand ne confruntam cu hiperhidroza, o afectiune caracterizata printr-o transpiratie excesiva, abundenta, mult peste ceea ce este necesar pentru reglarea temperaturii corpului. Potrivit Societatii Internationale de Hiperhidroza (IHS), aproximativ 5% din oamenii din intreaga lume - adica 367 de milioane de persoane - se confrunta cu probleme legate de transpiratia excesiva.
Hiperhidroza poate fi generalizata sau localizata in anumite zone ale corpului, axilele, palmele si picioarele (talpile) fiind cele mai afectate de transpiratia excesiva datorita numarului mare de glande sudoripare.
Transpiratia din zona axilelor poate fi tinuta sub control cu ajutorul deodorantelor si antiperspirantelor prezente pe piata, cum ramane cu transpiratia excesiva a picioarelor?
Afla de ce transpira picioarele (exista o serie de motive pentru care picioarele transpira, nu numai temperaturile ridicate) si ce masuri ar trebui sa iei ca acest lucru sa nu se mai intample!
De ce transpira picioarele?
Identificarea exacta a cauzelor acestor crize de transpiratie extrema continua sa fie o provocare pentru cercetatori, dar este posibil sa existe o legatura ereditara. De regula, hiperhidroza se manifesta in timpul copilariei sau adolescentei, insa poate aparea la orice varsta. Unele tipuri de hiperhidroza pot fi secundare, ceea ce inseamna ca se datoreaza unei alte cauze. Cu toate acestea, hiperhidroza plantara este de obicei:
Transpiratia excesiva a picioarelor poate fi cauzata si de stres si poate fi stanjenitoare. Unele persoane ajung chiar sa evite situatii sociale sau profesionale, temandu-se ca starea de agitatie, nervozitate sau anxietate ar putea provoca o transpiratie abundenta. Atunci cand ne suparam foarte tare, corpul nostru atinge „punctul de fierbere” prin eliberarea hormonilor de stres, adica cresterea nivelului de cortizol in organism.
Tot in categoria „cauzele transpiratiei” intra si accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale si a temperaturii corpului care sunt combinatia perfecta ce favorizeaza transpiratia in exces. Furia este o emotie sanatoasa si normala in anumite situatii, dar cand ne pierdem cumpatul in mod regulat poate fi un semnal de alarma.
Rareori, unele sindroame genetice pot fi o cauza secundara pentru transpiratia excesiva a palmelor si a picioarelor. Daca totusi te ingrijoreaza faptul ca transpiratia picioarelor ar putea fi cauzata de o afectiune subiacenta nediagnosticata, discuta cu medicul tau!
De ce miros picioarele?
Nu transpiratia in sine este vinovata pentru mirosul neplacut al picioarelor, ci bacteriile prezente in mod natural pe suprafata pielii. Exista mai multe tipuri de bacterii la nivelul talpilor, care „traiesc” din sudoarea pe care picioarele o produc in mod constant. Atunci cand se hranesc cu sudoarea, bacteriile creeaza un acid care provoaca mirosul picioarelor.
In afara de bacterii, ciupercile pot, de asemenea, sa provoace mirosul urat mirositor al picioarelor. Ciupercile cresc si se dezvolta in zonele calde si umede, iar atunci cand picioarele transpira in interiorul pantofilor si sosetelor, se creeaza un mediu in care ciupercile se pot dezvolta. Aceste ciuperci urat mirositoare sunt cunoscute in mod obisnuit sub numele de „Picior de atlet”.
Alti factori care ar putea provoca picioare urat mirositoare includ:
Cum scapi de transpiratia picioarelor si de mirosul neplacut
Iata cateva lucruri pe care le poti incerca pentru a reduce transpiratia si mirosul picioarelor:
Pastreaza picioarele uscate!
Bacteriile traiesc in zonele umede, asa ca pastrarea picioarelor uscate va ajuta la reducerea mirosului neplacut. Poti aplica o pudra speciala pentru picioare si pantofi, cum este cea de la Odaban, care absoarbe transpiratia, creand un mediu uscat ce reduce proliferarea bacteriilor.
Pudra pentru pantofi si picioare Odaban actioneaza in doua feluri: in primul rand absoarbe o parte din transpiratie apoi pudra reduce multiplicarea bacteriilor prin crearea unui habitat curat. Apoi, datorita puternicelor proprietati bactericide provenite din ingredientele naturale, pudra Odaban distruge in totalitate bacteriile ramase, reducand considerabil sau chiar eliminand riscul de aparitie a mirosului neplacut, atat la nivelul pielii piciorului cat si al sosetelor sau pantofilor.
Pudra Odaban inlatura cele mai cunoscute bacterii responsabile de mirosul neplacut: Trichophyton Mentagrophytes, Micrococcus sp, Brevibacterium, Bacillus Acinetobacterium, Trichophyton mentagrophytes.
Daca picioarele iti sunt foarte transpirate, poti incerca chiar sa folosesti un antiperspirant pe talpa picioarelor. Tot de la Odaban iti recomandam antiperspirantul spray, care ofera protectie pana la sapte zile pentru transpiratia excesiva cu o singura aplicare.
Antiperspirantul spray Odaban este cel mai recomandat de catre medici dermatologi si farmacisti, intrucat reduce transpiratia excesiva cu pana la 90%. Acesta trebuie aplicat numai seara, inainte de culcare, iar inainte de folosire, asigurati-te ca pielea este perfect uscata.
Practica o buna igiena!
Spala-ti picioarele in fiecare zi, cu apa cald si sapun, mai ales intre degete. De asemenea, ar trebui sa iti pastrati unghiile de la picioare curate si taiate si sa elimini orice pielea moarta de pe calcaie cu ajutorul unei pietre ponce. Mai poti folosi un exfoliant delicat pe laba piciorului de asemenea pentru eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii. Astfel, pielea ta va absorbi mai usor produsele de hidratare si de ingrijire, se va regenera si va fi mult mai sanatoasa.
Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea locurilor in care bacteriilor le place sa traiasca pe picioarele tale.
Ai grija de incaltamintea ta!
Ar trebui sa eviti sa porti aceiasi pantofi doua zile la rand pentru a-i lasa sa se aeriseasca. in plus, poti spala talpile pantofilor pentru a impiedica aparitia mirosurilor neplacute.
Poarta incaltaminte din piele!
Incearca sa porti, in majoritatea timpului, incaltaminte din piele. Pielea este un material flexibil, rezistent si, spre deosebire de pielea ecologica sau alte materiale sintetice,
lasa pielea picioarelor sa respire.
Foloseste un spray dezinfectant
O alta modalitate prin care poti ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute din incaltaminte este sa folosesti un spray dezinfectant pe pantofi si sa ii lasi sa se usuce la aer.
Acest lucru va ucide orice bacterie care traieste in incaltaminte!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.