Combaterea respiratiei urat mirositoare

Actualizat: 12 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Respiratia urat mirositoare sau halitoza, asa cum este ea denumita medical, afecteaza una din patru persoane.

Bacteriile din cavitatea bucala, tulburari intestinale sau un sistem digestiv slab functional, consumul de tutun si alcool sunt cateva dintre cauze. Exista insa remedii pentru halitoza.

Cele mai multe dintre persoanele care sufera de halitoza nu stiu ca au o problema de asemenea natura, intrucat, receptorii senzoriali ai nasului inceteaza sa raspunda la prezenta unui miros, daca acesta actioneaza asupra lor timp indelungat.

Cauze

Consum de alcool. Acesta cauzeaza probleme digestive, care duc la respiratia urat mirositoare. In plus, alcoolul usuca gura, reducand productia de saliva.

Boli respiratorii. Este vorba despre afectiuni precum bronsita sau sinuzita.

Stres. Acesta afecteaza sistemul digestiv. Practic, stresul este o cauza invizibila, greu de determinat.

Igiena deficitara. Cateva sute de tipuri de microbi formeaza flora normala bucala. Mare parte dintre acestia se hranesc cu proteine ramase in gura. Descompunand proteinele, bacteriile secreta substante chimice care contin sulf: hidrogen sulfurat si metil mercaptan. Acestea raspandesc un miros neplacut, asemanator celui de putregai.

Placa bacteriana de pe limba. Bacteriile care se hranesc cu proteine din gura se aglomereaza pe limba, formand o placa bacteriana sub forma unui strat alb. Puterea halitozei este direct proportionala cu grosimea acestei pelicule de pe limba.

Diabet. Respiratia urat mirositoare poate fi semnul unor afectiuni medicale grave, cum ar fi diabetul, ulcerul duodenal, hipoglicemia, refluxul gastro-esofagian, hepatita sau tulburari ale functiei renale si respiratorii.

Dieta. Alimentele sunt, de asemenea, o cauza potentiala a halitozei. Atat persoanele vegetariene, cat si cele care consuma carne pot dezvolta halitoza in urma procesului digestiv. Saliva contine enzime care incepe procesul de digestie inca din gura, iar tipul de alimente ingerate poate afecta chimia alimentelor inca de la acest nivel.

Diaree. Atunci cand diareea este cauzata de paraziti intestinali, la nivelul gurii se poate instala mirosul neplacut.

Probleme dentare. Cariile, afectiuni ale gingiilor, in special abcese dentare, sunt adesea cauze ale respiratiei urat mirositoare.

Tratament

Igiena orala. Practicarea unei bune igiene orale este importanta pentru ameliorarea problemelor de respiratie urat mirositoare. Trebuie efectuata pe trei paliere: dinti, gingii si limba. Periajul si folosirea atei dentare ajuta la eliminarea tartrului si a placii bacteriene. Apa de gura are rolul de a anihila bacteriile daunatoare. Trebuie cautata apa de gura care contine cat mai putin alcool, intrucat acesta agraveaza problema.

Nutritia. Eliminarea anumitor tipuri de alimente, cum ar fi cele bogate in grasimi, a zaharului, a condimentelor exotice si a produselor lactate pot ajuta la eliminarea halitozei. Usturoiul si ceapa sunt binecunoscute pentru mirosul neplacut pe care il provoaca. De asemenea, trebuie eliminate din dieta bauturile precum cafeaua si alcoolul. Ambele sunt foarte acide si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor urat mirositoare.

Detoxifierea. Constipatia poate fi cauza halitozei, astfel ca buna functionare a sistemului digestiv se poate constitui intr-o solutionare a acestei probleme. Hidratarea ajuta la tratarea constipatiei si la detoxifierea organismului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Cauze ale respiratiei urat mirositoare Sinuzita (Infectia sinusurilor) Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate 6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata De ce este bine sa bei apa cu lamaie. Beneficii surprinzatoare! Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor 20 de factori care iti ruineaza zambetul! De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Impactul condimentelor asupra sanatatii tale Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare Rinita non-alergica Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Halena sau halitoza