Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare

Actualizat: 06 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Halena, cunoscuta in termeni populari drept respiratie urat mirositoare, este un simptom neplacut cu care se confrunta fiecare persoana la un moment dat, in viata.

Se estimeaza ca 30 % din populaČ›ie se lupta cu respiratia urat mirositoare, o afectiune care este denumita in mod obisnuit mirosul bucal sau halitoza.  Respiratia urat mirositoare este adesea cauzata de alimentele pe care le ingerati, dar ar putea fi si un semn al unei probleme de sanatate orala.  Acest articol va explica cele sapte cauze comune ale respiratiei urat mirositoare si, de asemenea, va va oferi sfaturi despre cum le puteti preveni si ce se poate ascunde in spatele acestui simptom.

Cauze frecvente

Microbii orali care emit gaze sunt de departe cea mai frecventa cauza a respiratiei urat.  Peste 700 de specii de microbi au fost identificate in gura.  Daca nu sunt respectate metodele adecvate de ingrijire orala, acesti microbiomi orali cresc rapid si incep sa se hraneasca cu resturile alimentare care se blocheaza in gingii si dinti.

Compusii toxici pe care ii produc microbii dezvolta in cele din urma un miros urat.  Periajul, folosirea atei dentare si curatarea limbii in fiecare zi pot ajuta la reducerea numarului de bacterii orale si la neutralizarea oricaror acizi si compusi erodanti in timpul lunii.

Disfunctia glandelor salivare expune gura provocarilor erozive prezentate de streptococcus mutans sau alti microbi producatori de acid si compusii care erodeaza smaltul din alimentele ingerate.  In cele din urma, acest lucru duce la carii dentare, care este o cauza principala a halitozei.  Pentru a remedia gura uscata:

 De asemenea, puteti gasi o varietate de produse de ingrijire orala care pot ajuta la minimizarea uscaciunii gurii, dar nu ar trebui sa utilizati niciodata niciunul dintre ele fara a consulta un specialist a sanatatii dentare.

 Daca aveti o boala sau o infectie orala, halitoza poate aparea deoarece infectiile provoaca o inflamatie crescuta, care creeaza pungi gingivale in care se ascund bacteriile si alte organisme cu respiratie urata.  Parodontita, gingivita, cancerul oral, herpesul bucal si veziculele febrile sunt unele dintre bolile si infectiile asociate cu halitoza.

 Problemele orale au ca rezultat, de asemenea, productia redusa de ioni de fosfat de calciu salivare, care ajuta la neutralizarea compusilor volatili de sulf (VSC) din alimente Č™i bacterii.

 Alimentele care contin cantitati mari de proteine, glicoproteine ​​sau zahar pot provoca respiratia urat mirositoare.  Majoritatea microbilor orali se hranesc cu zahar si proteine.  Deci, cu cat mananci mai multe proteine ​​sau alimente bogate în zahar, cu atat microbii infloresc mai mult, ceea ce, la randul sau, duce la cantitati crescute de compusi toxici si mirositoare.

 Alimentele si bauturile intepatoare pot provoca, de asemenea, un miros oral urat.

Consumul de tutun pe langa faptul ca provoaca pete dentare, iritarea gingiilor si capacitatea scazuta de a gusta alimente si bauturi, produsele din tutun pot provoca, de asemenea, un miros urat asupra respiratiei.  Produsele din tutun – fie ca este vorba de tigari electronice sau de tigari obisnuite – usuca cavitatea bucala si acest lucru creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor care produc mirosuri si acid.

 Unele medicamente pot contribui la aparitia mirosului neplacut sau il pot face si mai pronuntat.  Conform unui studiu al literaturii de specialitate, daca luati un medicament care contine dimetil sulfoxid, cisteamina, disulfiram, suplatast tosilat, oxid nitric sau penicilamina, este posibil sa dezvoltati halitoza legata de medicamente.

 Uneori, resturile alimentare se blocheaza in criptele de pe suprafata amigdalei palatine.  Resturile favorizeaza cresterea rapida a microbilor cu respiratie urat mirositoare in cavitatea bucala si a gatului.

Bolile din spatele respiratiei urat mirositoare

1. Gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiei din cauza placii bacteriene, care se manifesta si prin halitoza. Daca este lasata netratata, se poate transforma in parodontita.

O buna igiena orala poate preveni gingivita. Este indicat periajul dentar de doua-trei ori pe zi, cel putin doua minute, cat si folosirea atei dentare (indeparteaza resturile alimentare dintre dinti) si a apei de gura. Poti face si gargara cu bicarbonat de sodiu, care are puterea de a reduce mirosurile.

2. Limba incarcata

Mirosul neplacut al gurii poate fi provocat de bacteriile aflate pe limba. Pe partea de sus a limbii, daca nu se gaseste suficienta saliva, se pot strange bacterii care intra in putrefactie. Cand te speli pe dinti, perie si limba, cu periute special concepute in acest sens, pentru a elimina depozitele de la suprafata acesteia.

3. Cariile si abcesele dentare

Cariile sunt locul ideal pentru bacterii, astfel incat sa favorizeze aparitia mirosului neplacut al respiratiei. Si in cazul aparitiei unui abces dentar te poti confrunta cu acest simptom.

Nu trebuie sa lasi nicio carie netratata si sa mergi la un consult la medicul stomatolog cel putin o data pe an. In cazul infectiilor dentare, de cele mai multe ori este necesar un antibiotic.

4. Boala de reflux gastroesofagian

O alta cauza a respiratiei urat mirositoare este excesul de acid gastric, care apare in mai multe afectiuni, precum boala de reflux gastroesofagian, cancerul de stomac, gastrita.

Mirosul neplacut al cavitatii bucale apare mai ales dimineata, dupa ce bolnavul se trezeste din somn. Pentru eliminarea acestui simptom neplacut, este necesara tratarea cauzei.

Astfel, medicul poate prescrie tratamentul cu antiacide, care sa fie luate cu 15 minute inainte de mese. De multe ori, totul este in ordine, dup o luna de tratament. In cazul in care acest tratament nu are efect, specialistul va efectua mai multe teste, astfel incat sa vada daca persoana in cauza nu sufera de ulcer, gastrita sau esofagita.

5. Amigdalita

De vina pentru aparitia acestui simptom pot fi si amigdalele inflamate. De asemenea, in special la persoanele care au varsta intre 20 si 30 de ani si care au suferit de episoade repetate de amigdalita, pe suprafata amigdalelor se pot forma mici santuri in care se depoziteaza bacterii.

De aici si aparitia halenei. Si sinusurile inflamate pot duce la aparitia unei respiratii neplacute pentru cei din jurul persoanei afectate.

6. Schimbarile hormonale

Daca ai observat ca mirosul neplacut al gurii apare inainte de sosirea menstruatiei, acest lucru poate fi pus pe seama schimbarilor hormonale din organismul femeii. Din aceasta cauza este favorizata aparitia placii bacteriene, dar este influentata si flora intestinala. De aceea, in aceasta perioada trebuie sa ai o igiena orala riguroasa.

Concluzie

 Un miros oral neplacut va poate scadea stima de sine.  Din fericire, problema poate fi tratata.  Dar nu ar trebui sa te descurci singur cu asta.  S-ar putea să aveti nevoie de ajutorul unui stomatolog generalist.  Un dentist experimentat poate examina situatia, poate prescrie medicamente si poate oferi sfaturi dovedite de care aveti nevoie pentru a rezolva problema o data pentru totdeauna.


Citeste si despre:

Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala) Cauze ale respiratiei urat mirositoare Combaterea respiratiei urat mirositoare Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare 6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Transpiratia si mirosul corpului Sinuzita (Infectia sinusurilor) Halena sau halitoza Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Boli determinate de cariile netratate la timp