Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor

Actualizat: 13 Iunie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Afectiunile picioarelor se pot agrava in mod semnificativ in perioada verii, in conditii de temperaturi si umiditate crescute.

Pantofii potriviti pentru controlul simptomelor unor boli care se pot manifesta la nivelul membrelor inferioare nu doar ca inlatura disconfortul uneori insuportabil, ci impiedica si infectarea cu agenti patogeni, precum bacteriile, ce gasesc conditii prolifice de dezvoltare in zona picioarelor bolnave si incorect sustinute de incaltaminte.

Cele mai comune afectiuni ale picioarelor

Infectiile fungice si bacteriene apar in conditiile in care picioarele sunt tinute timp indelungat in pantofi necorespunzatori, intr-un mediu umed, intunecat si cald, deci perfect pentru inmultirea si dezvoltarea microorganismelor nocive.

Infectiile cu ciuperci si bacterii produc simptome tipice, precum

- piele uscata
- roseata
- vezicule (basici cu lichid)
- prurit (mancarimi)
- exfolierea pielii

Cand nu este tratata la timp, o infectie devine greu de combatut, iar cand nu este tratata deloc, va recidiva in mod repetat. Mentinerea picioarelor curate si uscate este esentiala pentru prevenirea infectiilor fungice si bacteriene la nivelul picioarelor.

Uscarea excesiva a pielii membrelor inferioare este o alta afectiune comuna a picioarelor, agravata de incaltamintea nepotrivita. Baile caldute si folosirea unor creme emoliente pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Bataturile si calusurile osoase sunt cauzate de frictiunea si presiunea exercitate de incaltaminte asupra partilor proeminente ale piciorului. Tratarea acestor probleme fara recomandarea medicului poate fi periculoasa, in special in cazul celor care sufera de circulatie sanguina deficitara sau de diabet. Asadar, nu va autoadministrati medicamente pe baza de acizi, care distrug tesutul exterior, fara sa trateze cauza.

Negii sunt excrescente ale pielii cauzate de anumite tipuri de virusuri, deseori dureroase, care se extind rapid atunci cand nu sunt tratate. Incaltamintea care nu permite talpii sa respire poate accelera expansiunea negilor.

Monturile se dezvolta atunci cand articulatiile degetelor mari ale picioarelor se umfla si devin sensibile la atingere. Cand monturile nu sunt severe, purtarea pantofilor decupati in zonele-cheie pe timp de vara sau suficient de largi, precum si prevazuti cu perne si tampoane care atenueaza frictiunea, diminueaza considerabil disconfortul.

Fasceita plantara este o inflamatie dureroasa a tesutului conjuctiv al talpii, structura care mentine arcurile piciorului. Manifestarea tipica implica aparitia de dureri ascutite la nivelul calcaiului si la baza metatarsienelor.

Pintenul osos este o conditie medicala a piciorului care apare atunci cand organismul produce suplimente osoase, in cadrul procesului de regenerare survenit ca raspuns la unele agresiuni. Purtarea pantofilor de marime incorecta sau supraponderalitatea pot agrava pintenul osos. Utilizarea unor branturi medicinale poate fi o buna solutie in acest caz.

Pantofi de vara pentru picioarele cu afectiuni medicale

Pantofi de vara pentru picioarele afectate de diabet

Persoanele care sufera de diabet se confrunta deseori cu o serie de probleme ale picioarelor, precum edemul sau durerile locale, care se intensifica simtitor in timpul verii. Pana si vindecarea leziunilor usoare de la nivelul membrelor inferioare, precum taieturile, zgarieturile sau veziculele, devine anevoioasa in cazul diabetului, din pricina proastei circulatii periferice a sangelui.

Prin urmare, pantofii de vara potriviti pentru persoanele care sufera de diabet sunt cei care lasa talpii suficient spatiu de extindere (in cazul umflaturilor frecvente), astfel incat sa nu obstructioneze circulatia sanguina.

Mersul descult este in totalitate interzis bolnavilor de diabet, intrucat aparitia unei rani va fi soldata cu o vindecare extrem de dificila. De evitat sunt slapii, sandalele cu talpa plata (care nu sustin arcuirea naturala a talpii) si sandalele prea decupate, care predispun picioarele diverselor leziuni externe periculoase.

Pantofi de vara pentru picioarele afectate de fasciita plantara

Intrucat fasciita plantara este cauzata de multe ori de incaltamintea care sustine insuficient arcuirea talpii, pantofii de vara recomandati pentru aceasta afectiune sunt sandalele cu talpa special conceputa pentru sprijinirea corespunzatoare a calcaiului, care se muleaza perfect pe forma anatomica a piciorului.

Piata confectiilor ofera o serie intreaga de variante pentru achizitionarea sandalelor cu format anatomic corect, solicitate in special de clientii cu afectiuni ale picioarelor. De asemenea, producatorii de incaltaminte ofera si serviciul fabricarii unor branturi speciale, care sa poata fi montate pe talpa pantofilor pentru un plus de confort.

Pantofi de vara pentru picioarele afectate de monturi

Daca suferiti din pricina monturilor, probabil ca degetele mari ale picioarelor sunt orientate catre al doilea deget si prezinta cate un mont la baza, sensibil la atingere. Recomandarea generala a specialistilor in ortopedie este purtarea unor piese de incaltaminte care sa ofere mult spatiu liber in varf, in zona degetelor.

In acest fel, monturile nu ajung sa se atinga de materialul pantofilor si nu produc dureri. Sandalele decupate in regiunea degetelor de la picioare sunt o optiune excelenta pentru suferinzii de monturi, deoarece nu restrictioneaza in niciun fel flexarea acestora.

Sandalele cu mai multe barete pot fi o problema daca aveti monturi, deoarece acestea ajung deseori sa acopere monturile si sa le inflameze. Este esential ca pantofii pentru vara pe care ii alegeti sa nu produca niciun gen de frictiune, cu orice tip de excrescenta osoasa ati avea la nivelul picioarelor.

Reguli generale de alegere a pantofilor pentru vara

Este foarte important sa alegeti cu mult pragmatism si realism incaltamintea de vara, nicidecum exclusiv dintr-un criteriu estetic. Puteti purta slapi in curte, la plaja sau la piscina, insa evitati-i pe cat posibil in deplasarile mai lungi.

Nu achizitionati incaltaminte din material sintetic sau cauciucat, ce stimuleaza activitatea glandelor sudoripare si creeaza un mediu propice de dezvoltare bacteriilor. Pielea naturala, bumbacul si alte materiale bio permit piciorului sa respire, se extind in functie de forma acestuia si asigura un confort deplin. Gasiti intotdeauna o cale de compromis intre stil si siguranta!


Citeste si despre:

Sfaturi legate de machiaj si frumusete pe timp de vara Reactii ale pielii cauzate de plante Pleci in vacanta? Iata ce produse nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj Cauze comune ale durerii picioarelor Solutii simple pentru a scapa de calcaiele crapate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Ingrijirea picioarelor 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Sarcina - Luna a VII-a Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii