Stresul face parte din viata noastra si chiar daca nu poate fi controlat, poate fi gestionat astfel incat sa nu ajunga sa ne afecteze sanatatea mentala si fizica. Stresul poate sa apara oricand: cand stam in trafic, cand avem o sarcina de indeplinit la locul de munca si timpul devine insuficient, cand suntem ingrijorati, speriati, suparati si asa mai departe.
Exista, insa, numeroase cercetari care arata ca o anumita doza de stres poate fi chiar benefica. Da, ai citit bine! Manifestat pe termen scurt, stresul acut, care este si cea mai frecventa forma de stres, te mentine in alerta si te ajuta sa faci fata mai bine provocarilor si situatiilor extreme. Un nivel scazut de stres stimuleaza capacitatea intelectuala, imbunatateste memoria, creste imunitatea pe termen scurt si iti da energie sa duci la bun sfarsit anumite sarcini. Ce facem, insa, atunci cand, din cauza stresului, transpiram excesiv?
De ce apare transpiratia in perioade de stres?
Agitatia, iritabilitatea, furia, anxietatea si transpiratia excesiva, in special la nivelul mainilor si picioarelor, sunt printre cele mai frecvente simptome ale stresului. Dintre toate aceste manifestari, care apar atunci cand emotiile ne coplesesc, transpiratia abundenta este cea mai neplacuta si nu face decat sa amplifice stresul pe care il resimtim in acel moment.
Stresul este raspunsul natural al corpului la o amenintare din exterior, iar starea declanseaza secretarea unor cantitati considerabile de adrenalina si cortizol, influenteaza cresterea ritmului cardiac si stimuleaza incordarea muschilor. Glandele sudoripare, la randul lor, incep sa secrete transpiratie, fiindca temperatura corpului creste in situatii de stres si stim foarte bine ca transpiratia regleaza temperatura corporala.
Transpiratia excesiva provocata de stres este mai susceptibila de a provoca un miros neplacuta, fiindca nu se evapora la fel de repede ca transpiratia normala. Prin urmare, atunci cand intra in contact cu anumite bacterii, provoaca un miros intepator.
Cum combati transpiratia excesiva pe baza de stres
Este imposibil sa eliminam complet stresul din viata noastra si sa ne sustragem de la provocarile cu care ne confruntam aproape zi de zi. Exista, insa, cateva solutii pentru a minimiza efectele provocate de stres, in special in ceea ce priveste transpiratia excesiva. Iata ce poti poti face pentru a preveni si/sau combate transpiratia pe baza de stres!
1. Urmeaza reguli de igiena elementara
Baia sau dusul zilnic reduce inmultimrea bacteriilor de pe piele care ar putea interactiona cu transpiratia secretata. Foloseste produse care curata bine si insista asupra zonelor afectate, in mod normal, de transpiratie. Dupa baie, usuca bine pielea, intrucat mediul umed si cald stimuleaza inmultirea bacteriilor si a ciupercilor.
2. Elimina factorii favorizanti
Exista cateva alimente care favorizeaza transpiratia excesiva, printre care zaharul, alimentele procesate bogate in acizi grasi trans, mancarea iute, precum si cafeaua, ceaiul, bauturile energizante sau cele alcoolice. Evitarea lor poate fi de ajutor in combaterea efectelor neplacute ale transpiratiei.
3. Fa exercitii de respiratie
In momentele tensionate, de stres acut, foarte eficiente pot fi exercitiile de respiratie. Inspira adanc si expira lent de cateva ori, pana cand simti ca stresul se reduce si incepe sa apara o senzatie de relaxare si calm.
4. Indeparteaza pilozitatea si poarta imbracaminte adecvata
Pilozitatea din zona axilei mentine transpiratia si favorizeaza mirosul neplacut. Indepartarea pilozitatii poate reduce semnificativ transpiratia si reduce aplicarea si actiunea antiperspirantelor.
De asemenea, poarta imbracaminte adecvata. Evita hainele stramte, din materiale sintetice si alege, in schimb, piese lejere, din fibre naturale: bumbac, matase, casmir, in.
5. Foloseste produse antiperspirante
Bineinteles, foarte important pentru prevenirea transpiratiei excesive si combaterea mirosurilor neplacute provocate de aceasta, este antiperspirantul. Produsele antiperspirante reduc cantitatea de transpiratie prin blocarea eliberarii acesteia din canalele sudorale si sunt disponibile intr-o varietate de forme destinate utilizarii la nivelul axilei, mainilor sau picioarelor.
Printre acestea se numara ODABAN Antiperspirant Spray, care ofera protectie pana la sapte zile impotriva transpiratiei excesive, cu o singura aplicare! Este usor de folosit, nu lasa urme, este sigur in utilizarea de lunga durata, hipoalergenic si nu are parfum.
ODABAN Antiperspirant Spray are o eficacitate confirmata dermatologic, reducand cu pana la 90% transpiratia excesiva dupa numai 3 aplicari. Odaban este prima recomandare a medicilor specialisti atunci cand vine vorba de tratamentul pentru transpiratia excesiva cu un antiperspirant. ODABAN Antiperspirant Spray poate fi aplicat si pe maini sau picioare dar este foarte important ca, indiferent de zona corpului unde este aplicat, el se foloseste doar seara inainte de culcare, iar pielea trebuie sa fie perfect uscata.
Asadar, ia-ti ramas bun de la petele de transpiratie si recastiga-ti increderea de sine, in momentele care conteaza pentru tine! Mai multe detalii despre Odaban Spray Antiperspirant gasesti pe www.odaban.ro.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.