Exista o ingrijorare constanta privind modul in care produsele cosmetice afecteaza sanatatea, iar deodorantele care au in compozitia lor aluminiu au facut subiectul mai multor studii stiintifice.
Potrivit cercetatorilor, se poate vorbi despre o legatura intre cancerul la san si utilizarea deodorantelor cu continut de aluminiu, insa nu exista deocamdata dovezi concludente in acest sens.
Majoritatea cancerelor mamare se dezvolta in partea superioara a sanului - zona cea mai apropiata de axila, acolo unde se aplica deodorantele. Studiile sugereaza ca substantele chimice din deodorante, inclusiv aluminiul, sunt absorbite in piele, mai ales atunci cand porii sunt deschisi in urma epilarii.
Potrivit autorilor acestor cercetari stiintifice, substantele chimice pot sa interactioneze cu ADN-ul si sa produca modificari la nivelul celulelor sau sa interfereze cu actiunea estrogenului, hormon despre care se stie ca influenteaza dezvoltarea celulelor canceroase la nivel mamar.
Astfel, se considera ca deodorantele pe baza de aluminiu ar putea creste riscul de cancer mamar, insa deocamdata nu exista dovezi ferme in acest sens.
Aluminiul din antiperspirante, prezent de regula sub forma de saruri de aluminiu (clorid de aluminiu, clorohidrat de aluminiu), actioneaza ca o pelicula care inchide porii, reducand astfel transpiratia.
Acest ingredient este foarte usor absorbit de piele. Unul dintre efectele sale este iritarea pielii de la subrat, ca urmare a unei reactii alergice la aceste substante.
Sistemul nervos central este cea mai sensibila tinta a aluminiului. Acesta poate actiona asupra neurocomportamentului si functiilor motorii, senzoriale si cognitive. Expunerea constanta si crescuta la aluminiu afecteaza metabolismul calciului, fosforului, fluorului sau fierului.
Absorbtia unei cantitati mari de aluminiu este asociata si cu riscul de a dezvolta Alzheimer.
In cazul persoanelor cu afectiuni renale, este ingreunata eliminarea aluminiului din organism. Acest fapt duce la acumularea compusului in tesutul osos, favorizand aparitia osteoporozei.
Atunci cand cumparati un deodorant sau un antiperspirant, verificati atent eticheta produsului. Fiti atenti ca printre substantele chimice din compozitie sa nu se numere aluminiul, dar nici triclosan sau propilen glicol, substante periculoase pentru sistemul endocrin.
Optati pentru deodorantele fara aluminiu. Acestea sunt obtinute de regula din uleiuri esentiale si din ingrediente naturale.
Puteti inlocui deodorantul obisnuit cu unul mineral, precum piatra de alaun. Este un produs natural care neutralizeaza mirosul neplacut si regularizeaza transpiratia. Acest mineral are proprietati astringente, antibacteriene si hemostatice, nu modifica pH-ul natural al pielii si nu contine parfum care ar putea irita pielea.
Printre variantele sigure de inlocuire a deodorantului se numara si pasta de bicarbonat de sodiu, care neutralizeaza mirosurile. Bicarbonatul creeaza un mediu alcalin care impiedica dezvoltarea microorganismelor ce se hranesc cu substantele eliminate de organism prin transpiratie.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.