Transpiratia excesiva a picioarelor

Actualizat: 14 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Transpiratia excesiva a picioarelor sau hiperhidroza stabilita la nivelul membrelor inferioare este o problema ce apare mai frecvent la barbati, decat la femei si mai des la adultii tineri, decat la cei in varsta. Persoanele care sufera de transpiratie excesiva a picioarelor au deseori dificultati similare si la nivelul palmelor.

Mecanismul hiperhidrozei picioarelor

Transpiratia este modalitatea naturala a organismului de a se racori singur. Hiperhidroza talpilor sau transpiratia excesiva a picioarelor este o conditie medicala frecventa, deranjanta, dar care poate fi tinuta sub control prin masuri specifice. Hiperhidroza plantara este localizata pe suprafata talpii si predispune instalarii altor afectiuni ale picioarelor, precum Piciorul Atletului, negii plantari sau afectiunile cutanate ale talpii.

Daca transpiratia excesiva la acest nivel este asociata cu alta afectiune medicala, este cunoscuta sub numele de hiperhidroza secundara. Exista peste 250.000 de glande sudoripare la nivelul talpilor, care secreta zilnic mici cantitati de transpiratie.

Picioarele transpira in mod constant, iar bacteriile sunt si ele prezente in mod natural pe suprafata pielii. In cazul majoritatii persoanelor, transpiratia se evapora cu rapiditate, insa exista si situatii in care transpiratia ramane captiva la nivelul glandelor sudoripare, permitand multiplicarea bacteriilor. Acest fenomen poate fi o reala problema, daca o persoana detine un numar mai mare de glande sudoripare la nivelul talpilor si este, implicit, mai predispusa transpiratiei excesive.

Cauze

Exista o serie intreaga de motive pentru care picioarele transpira. Hiperhidroza plantara poate fi cauzata de efortul fizic, la fel de bine cum poate sa apara sub efectul stresului emotional. Ereditatea joaca un rol important in susceptibilitatea catre transpiratia excesiva a picioarelor, persoanele care sufera de aceasta problema avand si alti membri in familie cu acelasi diagnostic.

Concentratia mare de toxine poate cauza, de asemenea, hiperhidroza plantara. Toxinele care provin din alimente bogate in grasimi saturate, alcoolul, sedentarismul - toti acesti factori pot conduce la o transpiratie mai abundenta in zonele-cheie ale corpului (printre care se numara si picioarele).

O alta cauza a transpiratiei excesive a talpilor poate fi tipul de incaltaminte purtat in mod frecvent. Pantofii confectionati din nailon, materiale plastifiate si sintetice impiedica sudoarea sa se evapore, cauzand hiperhidroza picioarelor.

Sosetele si ciorapii din nailon sau bumbac pot actiona ca un burete care mentine umiditatea, crescand riscul aparitiei mirosului neplacut, infectiilor fungice etc.

Unii experti in medicina cred ca hiperhidroza picioarelor poate avea o legatura cu sistemul nervos simpatic, insa nu s-a descoperit inca relatia dintre acest sistem hiperactiv si intensificarea activitatii glandelor sudoripare de la nivelul talpilor.

Simptome

Cel mai comun si evident simptom al hiperhidrozei plantare este transpiratia abundenta, prezenta constant la nivelul talpilor si picioarelor. Alte simptome ale conditiei medicale pot fi:

- miros neplacut al picioarelor;
- prurit (mancarimi);
- afectiuni recurente ale pielii picioarelor;
- ciuperci ale unghiilor;
- Piciorul Atletului;
- patarea sosetelor;
- predispozitia crescuta la infectii.

Diagnostic

Cand transpiratia excesiva a picioarelor intervine in desfasurarea normala a vietii, este momentul solicitarii ajutorului unui medic specialist. De asemenea, cresterea brusca a nivelului transpiratiei talpilor este un alt semn care anunta o vizita obligatorie la medic.

Hiperhidroza plantara este diagnosticata, de cele mai multe ori, pe baza simptomelor anuntate de pacient si a unui examen fizic de evaluare a starii picioarelor. Medicul ortoped mai poate realiza un test pe baza de iod, care sa confirme diagnosticul. O solutie pe baza de iod este aplicata pe suprafata talpii si lasata sa se usuce, apoi se presara amidon de porumb. Daca zona tratata prinde o culoare de albastru-inchis, diagnosticul de hiperhidroza este stabilit.

Tratament

Medicul ortoped este cel care stabileste un tip de tratament adaptat simptomatologiei. In cele mai multe cazuri, este nevoie de o schimbare a pieselor de incaltaminte (pantofi si sosete), de utilizarea pudrelor de picioare speciale si de corectare a obiceiurilor de igiena.

In cazuri mai grave de transpiratie excesiva a picioarelor, se prescriu medicamente topice (antiperspiranti puternici eliberati pe baza de reteta).

Ocazional, ortopezii mai recomanda si tratamentul cu botox. Aceasta toxina inhiba semnalele transmise prin nervi catre glandele sudoripare de la nivelul picioarelor, astfel incat acestea din urma sa nu mai fie atat de active. Efectul injectiilor cu botox in acest scop dureaza intre 6 si 9 luni.

O alta modalitate de tratament, dedicata cazurilor severe, este o interventie chirurgicala speciala, numita simpatectomie, care intrerupe semnalele nervoase ce indeamna corpul sa transpire in mod excesiv.

Preventie

Problemele asociate cu transpiratia abudenta a picioarelor pot fi prevenite, prin adoptarea catorva masuri speciale:

Purtati incaltaminte care permite picioarelor sa respire si evitati pantofii confectionati din cauciuc, plastic si alte materiale sintetice.

Stergeti bine picioarele dupa baie cu un prosop pentru a va asigura ca umezeala a fost indepartata in totalitate. Aplicati imediat pudra sau antiperspirant pe talpa piciorului.

Purtati sosete confectionate din materiale speciale, care previn transpiratia piciorului.

Utilizati frecvent spray-uri de picioare antifungice sau pudre cu aceleasi proprietati;

Acordati o atentie deosebita igienei picioarelor, care trebuie sa fie spalate zilnic in apa calduta si sapun;

Curatati in mod frecvent incaltamintea purtata regulat;

Schimbati sosetele de 1-2 ori pe zi, minimum;

Folositi incaltamintea personala prin rotatie, astfel incat sa aiba timp fiecare sa se usuce corespunzator inainte de o noua purtare.


Citeste si despre:

Solutii pentru a scapa de transpiratia excesiva Transpiratia excesiva: ce este, de ce apare si cum o tii sub control Transpiratia excesiva poate aparea si iarna! Cum scapi de aceasta problema Cum poti tine transpiratia excesiva sub control? Cum putem tine sub control transpiratia excesiva si mirosul neplacut de la nivelul subratului, palmelor si talpilor? Hiperhidroza - transpiratia excesiva Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Scapa de transpiratia excesiva si recastiga-ti libertatea De ce transpira picioarele si cum scapam de aceasta problema neplacuta si urat mirositoare Gestionarea transpiratiei excesive Acupunctura in tratamentul transpiratiei excesive 7 semne clare ca transpirati in exces Transpiratia si mirosul corpului
Cere sfatul medicului ×