Antiagregant plachetar

Medicament care reduce capacitatea de agregare a plachetelor sangvine. Antiagregantele plachetare (aspirina in doze mici, ticlopidina, sulfinpirazonul, dipiridamolul), inhiba functiile plachetare care participa la hemostaza (oprirea hemoragiilor). Ele sunt administrate pe cale orala.

Indicatii - antiagregantele plachetare sunt indicate pentru a preveni formarea de cheaguri si aparitia emboliilor (migrarile de cheaguri) dupa un infarct de miocard, un accident vascular cerebral (hemiplegie, de exemplu) sau in cursul hemodializelor (curatirile artificiale ale sangelui).

Contraindicatii si interactiuni - Ele sunt contraindicate, mai putin totusi decat anticoagulantele, in caz de risc hemoragic. Interactiunile cu alte substante: (antiinflamatoare, anticoagulante) creste riscul de sangerari.

Efecte nedorite - Acestea sunt tulburarile digestive, reactiile alergice, hemoragiile, distrugerile de celule sangvine (scaderea dramatica a nivelului plachetelor sau al gobulelor albe).

Citeste si despre:

Trombocitoza - cresterea trombocitelor Atacul de cord si bolile cardiace Infarctul miocardic si angina instabila Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare Cocaina Wobenzym - Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem Tratamentul echimozelor Accidentul vascular cerebral (AVC) Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Afla care sunt cauzele si simptomele trombofiliei
Cere sfatul medicului ×