Tehnici de relaxare prin automasaj

Actualizat: 11 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Masajul este tehnica prin care cu manipularea mainilor, se incearca obtinerea unei relaxari sau a unei stari prin care se pune in circulatie o cantitate mai mare de sange, de decontracturare a musculaturii sau de relaxarea a nervilor.

Insa nu intodeauna se poate realiza acest lucru, deoarece nu toata lumea isi permite plata unei taxe de masaj la un maseur profesionist sau la un fiziokinetoterapeut.
Masajul implica a actiona asupra corpului presiune in diferite puncte si de a relaxa intregul organism.

Exista si domenii special dedicate pentru aceasta tehnica de relaxare, adica prin care se considera ca aplicarea unor presiuni in anumite puncte vor trata anumite patologii.

Desi acest segment nu mai face parte din terapia medicala ci din tehnicile alternative, totusi masajul are efecte benefice si exista la ora actuala peste 80 de tehnici de masaj recunoscute a avea efecte benefice. Intodeauna cand ne gandim la masaj trebuie sa avem in minte principiul non nocere adica a nu provoca rau si a fi mai intai de toate benefic decat nociv.

Insa pentru persoanele care doresc a le fi efectuate un masaj de relaxare si nu exista posibilitatea de a efectua acest masaj mai exista o ramura a masajului care implica doar latura singurala, in speta automasajul.

Automasajul este cel mai facil mod de relaxare deoarece implica prin invatarea anumitor tehnici si locatii de presiune sa fie realizata, aproape aceleasi efecte scontate de relaxare si de decontracturare musculara sau de activare a circulatiei.

Beneficii medicale ale masajului si automasajului

Masajul efectuat corect pe toata lungimea unui muschi, va ajuta la decontracturarea musculaturii.

Pentru mentinerea pozitiei verticale dar si cea de sezut, pentru a se mentine o pozitie corecta tonica, musculatura organismului trebuie sa fie sub o stare de relativa tensiune permanenta, aceasta tensiune a musculaturii ne ajuta pe noi sa avem pozitia de homo sapiens.

Insa la toate acestea se adauga si activitatile zilnice, de la simpla grimasa (zambet fin), pana la reflexele de respiratie, deglutitie sau altele, dar si contractura musculaturii in activitatile zilnice de hranire, de scriere sau de a ridica, muta obiecte si conduce, toate acestea sunt efectuate printr-o contractie musculara.

Toate miscarile de aductie si abductie de supinatie si pronatie vor efectua o tensiune suplimentara si de contractura a muschilor care ii va mentine sub o tensiune prea mare.

Astfel ca prin automasaj se va realiza eliberarea contracturii musculare si se va face o pauza de la aceasta contractura zilnica la care ne supunem organismul.

Imbunatatirea circulatiei:

O presiune exercitata in diferite puncte ale tegumentului va ajuta la imbunatatirea circulatiei arteriale dar si la intoarcerea venoasa. Vasele sanguine au mai multe lumene, adica o serie de tunici.

Pentru intoarcerea venoasa dar si circulatia arteriala, sangele este ajutat sa traverseze intreaga retea de vase datorita contracturii musculare prin care sunt traversate aceste vase.

Insa daca persoanele sufera de o tromboza venoasa, de o circulatie intregunata cauzata de o dislipidemie sau de o hipercolesterolemie, sau de fumat, sau o serie de alti factori care vor ingreuna circulatia sanguina, toate acestea se pot imbunatati printr-un masaj efectuat in directia si traiectul vasului sanguin la care facem referire.

Postura sau patologii ale coloanei vertebrale:

Multiple persoane sufera de o curbura viciata a coloanei vertebrale.

Deoarece coloana are doua curburi majore pe traiectul sau exista si o serie de vicii de la aceste curburi: scolioza, cifoza sau lordoza sau un viciu de pozitie (cate persoane stau intr-o pozitie perfect verticala, adica intr-o pozitie corecta de postura), astfel ca prin acest masaj se va ameliora pozitia vicioasa a coloanei fie congenital, fie dobandita prin pozitie.

Detoxifierea se obtine prin masaj:

Prin presionarea anumitor celule dar si prin activarea circulatiei sanguine dar si prin faptul ca intr-o perioada de relaxare se obtine o stare de reconfortare, adica stare in care metabolic vorbind se va elibera serotonina si endorfine si se va realiza detoxifierea organismului.

Tonifierea pielii:

Dupa o perioada in care se va scadea intreaga elasticitate a pielii se va reusi prin masaj sa se obtina aceasta elasticitate buna sau mai buna a pielii, desigur pana la un anumit nivel deoarece scaderea elasticitatii si ridarea mai apare si datorita faptului ca scade concentratia hidrica a pielii odata cu imbatranirea si care nu mai este un proces reversibil, insa componenta de elastina poate fi imbunatatita prin masaj sau automasaj.

Contraindicatii ale masajului si automasajului

Patologii osoase sau osteo-articulare severe, precum sunt fracturile, fisurile osoase sau entorsele ori luxatiile severe, cancere aflate in metastaza, sau cazurile de afectiuni in stare acuta, totodata recomandarea de a efectua un masaj mai complex sau de automasaj este dupa consultarea unui medic de medicina balneofizioterapie, sau medicina recuperatorie deoarece si acest masaj efectuat incorect sau de catre persoane care nu au notiuni elementare de anatomie, pot fi daunatoare.

Dupa cum am spus, principalul principiu al masajului este si trebuie sa fie acela ca in primul rand sa nu fie nociv si ca in cel mai rau caz in care nu face bine macar sa nu faca rau.

Tehnici de automasaj

Inainte de a efectua un automasaj trebuie avute in vedere niste precautii, precum faptul ca in anumite regiuni se vor efectua doar anumite manevre de masaj.

Este cazul zonei gatului sau zonei axiale, ori portiunea superioara a cutiei toracice. In aceste zone sunt regasite la o relativa suprafata o serie de vase mari, precum sunt carotidele si jugulare si un astfel de masaj prea apasat in aceasta zona poate provoca o hipotensiune sau o bradicardie.

In aceste zone asadar presiunea aplicata nu trebuie sa fie una mare si nu una constanta, astfel ca in aceasta zona se permit doar manevre de tipul unor mangaieri, manevre de netezire usoara lenta si care nu trebuie efectuate o perioada prea indelungata.

In zona articulatiilor nu se vor efectua manevre de framantare sau stoarceri, deoarece articulatiile pot fi afectate, in schimb, se permite apucarea cu intreaga mana a acestor zone si miscari circulare repetate in jurul acestei articulatii pentru a ajuta decompresurizarea.

In zona sanilor nu sunt permise decat manevre dinspre exterior spre interior, preferabil circulare si se va evita mamelonul si zona mamara, insa se permit si miscari de framantari dar fine si cu utilizarea unor miscari usoare de netezire.

Automasajul

Automasajul se poate efectua zilnic, pe intreg organismul si perioada cea mai recomandata este seara cu jumatate de ora inainte de ora de culcare, sau daca timpul permite si dimineata inainte de inceperea activitatii cotidiene.

Automasajul poate fi asociat cu gimnastica care vor ajuta astfel la mentinerea unui corp tonifiat, sanatos si cu un minim de miscare fizica.
Exista si un minim de pregatire in prealabil ce ar trebui sa aiba loc inainte de inceperea automasajului.

Prima regula ar fi cea legata de igiena si care ar trebui sa defineasca oricum caracteristica omului. Masajul este bine a fi efectuat dupa un dus, in special deoarece apa calda va ajuta la deschiderea porilor dar si datorita faptului ca tegumentul va fi unul curat si igienizat de alte impuritati.

Deoarece automasajul este efectuat de catre aceeasi persoana, este bine ca unghile sa fie atat igienizate si ele dar nici sa nu aiba portiuni ascutite sau sa fie prea lungi pentru a nu permite lezarea, zgarierea sau ranirea in orice fel a unei alte zone din organism.

Este inca o data de amintit a nu efectua masaj (automasaj) pe zone sensibile, zone inflamate, lezate sau unde exista leziuni produse de curand, escare, etc. Daca se doreste utilizarea unor uleiuri de masaj, unor creme, acestea este bine sa fie procurate de la farmacie, sa fie non-alergice sau hipo-alergice, iar daca acestea au si un continut medicamentos este bine a fi consultat un medic in prealabil.

Pozitia de automasaj trebuie sa fie una comoda si relaxata dar suficient de permisiva incat sa se poata accesa cu usurinta toate zonele ce se doresc a fi masate fara a produce o intindere musculara sau un efort suplimentar prea mare.

Este bine ca atunci cand se face un automasaj, sau macar primele dati sa fie in apropiere si o oglinda de dimensiuni mai mari pentru a permite vizualizarea efectuarii unui masaj corect si a se observa tipul de miscari efectuate.

Un automasaj corect nu va evita nici o portiune a corpului si este bine sa porniti intr-un mod sistematic (de sus in jos, sau invers) pentru a nu evita nici o portiune si a acoperi intreaga suprafata corporala.

Astfel ca se poate incepe cu zona fetei, unde miscarile trebuie sa fie efectuate in special cu buricele degetelor trebuiesc efectuate miscari fine, preferabil circulare. Se poate porni din zona tamplelor mergand spre frunte si zona arcadelor supraorbiculare si coborand mai apoi spre obraji si zona gatului.

In zona gatului este bine sa cuprindem ambele zone ale gatului fie daca nu reusim sa prindem cu aceeasi mana zona omonima, se poate efectua si o miscare de masare cu mana dreapta a zonei stangi si invers, dar in principal este de dorit a nu se cuprinde gatul si mai precis zona cefei (zona posterioara a gatului) si a se masa cu intreaga mana usor prin tehnici fine de apucare in care presiunea ramane in podul palmei.

Ulterior de pe gat se poate cobori usor spre zona claviculelor si tot prin tehnici fine de apucare se pot decontractura muschii sternocleidomastoidieni si se va elibera presiunea cumulata pe parcursul zilei de o musculatura care asigura pozitia permanenta a capului.

Din aceasta zona se poate merge la masarea fiecarui membru superior in parte care va fi efectuat evident cu membrul contralateral, adica mana dreapta cu mana stanga si invers.

Se va porni din zona articulatiei humerale cu omoplatul, adica zona superioara a spatelui, atlfel spus de unde incepe mana si se vor permite miscari usoare de piscaturi, framantari si frictiune de masari usor mai dure si in care se vor imita intinderea musculaturii de la acest nivel. In momentul ajungerii la mana este bine a se efectua si contracturi la nivelul regiunii palmare si se poate merge pe fiecare deget in parte.

Dupa mana se poate merge pe zona toracala unde prin miscari de frictiune si de netezire se va merge dinspre stern pe lungimea a doua, trei coaste o data si presiunea trebuie lasata pe podul palmei, astfel ca degetele vor veni cu segmentul mai sensibil din automasaj timp in care zona presionala de eliberare a contracturii musculaturii intercostale vine prin presionarea cu podul palmei.

In cazul femeilor se pot efectua miscari usoare de masaj si pe sani, miscari circulare dinspre exterior spre interior cu evitarea mamelonului, tehnica prin care se poate efectua si o palpare zilnica pentru depistarea unor noduli sau a unor formatiuni patologice, daca exista cazul sa apara.

Ulterior acesteia, trecand la zona bazinului se va merge cu mana omonima a bazinului, adica cu mana dreapta in soldul drept si mana stanga pe zona osoasa stanga a bazinului.

Miscarile trebuie sa fie mai ferme, de apucare si de contracturare a acestei zone osoase si musculare, sunt permise si miscari de apucare, frecare si piscare, tehnica trebuie sa fie una ca atunci cand mana apuca ceva.

Mergand pe membrul inferior, tehnica de automasaj poate sa fie una putin mai dura prin care se roteste si se maseaza cu forta atat coapsele si gambele de rotire, frictiune si contracturare, miscari in care se roteste usor dar rapid intreaga zona de lipide si musculatura a acestor membre.

Odata ajuns la talpe aici tehnica trebuie sa fie de exercitare a unei presiuni mai dure prin degete dar in puncte fixe pentru a evita gadilarea.

Dupa efectuarea masajului, care per total trebuie sa nu fie mai scurt de 15 minute dar nici sa nu depaseasca 30 de minute, trebuie sa nu mai fie intreprinse in perioada imediat urmatoare de 10-15 minute activitati fizice intense, pentru a permite intregului organism sa intre intr-o stare de relaxare temporara si a se putea activa efectele benefice interne ale acestui automasaj.

Masajul si mai precis automasajul se bazeaza pe principiul – sanatatea ta este la propriu in mainile tale.


Citeste si despre:

Masajul terapeutic - beneficii si riscuri Masajul picioarelor - un rasfat sanatos Beneficiile masajului facial Masajul anticelulitic si celulita Beneficiile masajului profund al tesuturilor Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Masajul terapeutic. 13 beneficii pentru corp si minte Recuperarea medicala cu ajutorul masajului Care sunt beneficiile pentru sanatate ale unui masaj cu pietre calde? Detoxifierea prin masaj Ce este acupresura?