Remedii ayurvedice: cum ne ajuta toamna

Actualizat: 19 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Zilele devin mai racoroase, frunzele incep sa cada din copaci. Schimbarile exterioare si natura energetica a sezonului friguros sunt diferite de cele din timpul verii si isi pun amprenta asupra dumneavoastra.

Potrivit vechii stiinte indiene, numite Ayurveda, toamna se caracterizeaza prin Vata dosha, insemnand "care se misca". Vata este alcatuita din elementele Aer si Spatiu si calitatile sale sunt miscarea, uscaciunea, rugozitatea si subtilitatea.

Anotimpurile


Ayurveda ne invata ca totul se misca in cicluri: ziua si noaptea, respectiv anotimpurile. In cele ce urmeaza ne vom concentra in mod special pe mentinerea sanatatii din timpul toamnei.

Toamna variaza in functie de zona geografica si, uneori vremea fiind mai degraba calda, lipseste aerul rece, uscat si se mentin caracteristicile meteorologice ale verii. Totusi, urmatoarele sfaturi se aplica mai ales in cazul temperaturilor mai scazute si uscate, specifice toamnei.

Importanta echilibrului


Pentru mentinerea echilibrului organismului, Ayurveda considera ca atunci cand vremea este rece si beti bauturi reci, va scadea temperatura corpului dumneavoastra, dar daca pe vreme rece beti bauturi calde, veti reusi sa contracarati frigul de afara, prin adaugarea de caldura in interiorul organismului.

In cazul in care vremea este uscata, este necesar sa va protejati pielea si sa preveniti craparea acesteia de vantul toamnei, aplicand ulei. Pentru a va pastra echilibrul este suficient sa faceti macar aceste doua lucruri simple.


Ideea este de a stimula si a folosi un atribut pentru a-l echilibra pe altul. In cazul in care vremea este calda, se va urma o dieta care nu va spori caldura din corp, care din contra, va raci corpul. In cazul in care vremea este rece si umeda se vor evita bauturile si alimentele reci cu gheata si se vor folosi opusul lor, pentru echilibru: bauturile calde, mesele calde si condimentate.

Sanatatea este o avere


Ayurveda ne invata arta de a cultiva bunastarea personala, cum sa ne mentinem echilibrul intern prin lucruri sanatoase si blande. Cel mai mare cadou pe care vi-l puteti oferi este de a trai sanatos.

Ayurveda exprima ideea de sanatate, ca fiind mai mult decat absenta bolii. Sanatatea inseamna posesia vitalitatii. Acest lucru inseamna sa va treziti in fiecare dimineata cu energie, entuziasm si cu sentimentul ca aveti un scop in viata.

Ayurveda, toamna si dumneavoastra


Din cauza naturii uscate si reci a toamnei, solutia pentru o stare buna de sanatate este de a mentine o stare optima de hidratare si caldura a corpului. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a folosi ulei de corp cu susan, zilnic, inainte de a face un dus fierbinte sau cald ori, inainte de a face yoga intr-o camera incalzita.

Utilizarea uleiului si stimularea corpului sa transpire este antidotul perfect pentru a face fata zilelor reci si uscate de toamna. Practica este simpla si serveste ca protectie naturala impotriva problemelor tipice de sanatate care apar in timpul toamnei, cum ar fi: nelinistea, insomnia, constipatia, anxietatea, artrita si durerile generale. Aceste inconveniente sunt toate de natura vata, asa ca este normal ca acestea sa fie stimulate si provocate de sezonul specific vatei, toamna.

Arta de a va hrani pielea


Unii specialisti recomanda ca hidratantele sa se foloseasca dupa dus, dar caracteristic Ayurvedei este ca intai pielea sa se hidrateze si apoi sa urmeze dusul. Cand se aplica ulei pe corp, inainte de dus, apa calda care va deschide porii va ajuta uleiul sa patrunda, mai adanc, in tesuturi.

Daca utilizati un sapun natural si neagresiv, veti descoperi ca pielea va ramane catifelata dupa dus. Nu trebuie sa va patati hainele sau sa va simtiti ciudat pentru a avea pielea hidratata. In plus, este suficient pentru a oferi corpului lubrifiere si protectie pe intreg parcursul unei zile. Daca sunteti un caracter de tip vata, este chiar benefic sa faceti acest lucru zi de zi, de-a lungul intregii toamne.

Alimentatia in timpul toamnei


Toamna este anotimpul nucilor, al caror consum este recomandat pentru echilibrarea vatei si pentru a estompa uscaciunea provocata de raceala toamnei. Atat nucile, cat si migdalele sunt hranitoare pentru vata si pentru sistemul nervos.

Fructele cu coaja tare sunt clasificate ca fiind alimente calde si uleioase - care se incadreaza in modelul conform caruia, un lucru il echilibreaza pe altul. Alimentele calde si uleioase sunt o contrapondere perfecta pentru un sezon uscat si rece.

Supele si tocanitele, dar si orice fel de aliment cald, usor uleios (acest lucru inseamna adaugarea de ulei de buna calitate sau unt ghee la alimente, decat consumul de alimente prajite) sunt potrivite pentru a fi consumate toamna, in mod special de catre persoanele cu caracter de tip vata. Budinca de orez cu scortisoara si nucsoara, fructele calde la cuptor cu scortisoara si cuisoare sunt deserturi hranitoare pentru toamna.

Alimentele care se vor evita sunt cele reci si fara grasimi, cum ar fi cartofii, porumbul, alimentele crude si salatele crocante - de fapt, orice aliment uscat, rece si dur. Alte alimente de sezon adecvate sunt dovlecii, inclusiv semintele, dar si dovleceii. Toate aceste legume si fructe se gasesc din abundenta toamna si contribuie la echilibrarea naturala a energiei in aceasta perioada.

Ceaiurile calde de plante, cu ghimbir, scortisoara, cuisoare sunt bauturi care va pot echilibra, in anotimpul toamnei. Caracterele de tip vata si kapha pot consuma bauturi picante.

Activitatile din timpul toamnei


Plimbarile printre frunzele uscate ale toamnei, yoga si meditatia sunt activitati perfecte pentru toamna. Caracterele de tip vata si pitta trebuie sa se imbrace in haine calduroase si tipul vata ar trebui sa-si acopere urechile (care sunt foarte sensibile la aerul rece) pentru protectie suplimentara impotriva durerilor provocate de vantul racoros. In zilele cu vant, aplicati un pic de ulei de susan in partea interioara a urechii, cu degetul mic.

Stabilirea unei rutine, zi de zi, este intotdeauna potrivita, dar si deosebit de importanta toamna. Vremea vata poate declansa neliniste si absenta, iar rutina poate determina echilibru, in scopul eliminarii anxietatii specifice toamnei. Incercati sa va culcati in fiecare seara la aceeasi ora (de preferinta inainte de ora 22) si sa renuntati la calculator mai devreme, astfel incat mintea dumneavoastra sa nu fie prea activa atunci cand incercati sa dormiti. Mesele regulate sunt, de asemenea, o parte importanta a rutinei.


Citeste si despre:

Detoxifierea ayurvedica Ayurveda si echilibrul hormonal Remedii ayurvedice pentru hemoroizi 7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea Tot ce trebuie stiut despre berberina Stres, anxietate, tulburari de somn? Bucura-te de Ashwagandha! Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor Raceala, febra, dureri in gat? Incearca Andrographis! Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune? Cum combatem depresia prin alimentatie? Vacante sanatoase – unde sa mergi? Iarna si sanatatea sistemului digestiv
Cere sfatul medicului ×