Modalitati de a combate stresul prin alimentatie

Actualizat: 25 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pentru a rezista la stres, una dintre cele mai bune modalitati este de a consuma alimente potrivite.

Combaterea stresului va poate ajuta la o mai buna gestionare a greutatii.

Un nivel prea mare de stres poate sa va supraalimenteze (mancatul intr-o maniera compulsiva).

Exista totusi alimente care sa va ajute sa luptati impotriva stresului.

Multe persoane supraponderale sau obeze consuma unele alimente fara a fi constienti de ceea ce mananca pentru a suporta stresul cotidian. Stresul se poate manifesta in corpul unei persoane intr-un mod nociv, compromitand capacitatea corpului de a functiona normal.

Traind cu stres, in corpul dumneavoastra pot aparea diverse probleme de sanatate cum ar fi boli cardiace, hipertensiune, ulcer peptic (leziune la nivelul regiunii digestive provocata de actiunea sucurilor gastrice), astm, luare in greutate (putand duce la supraponderalitate sau la obezitate).

Din fericire, puteti combate stresul din viata dumneavoastra consumand alimente care contribuie la lupta impotriva stresului:

Pentru a va pastra buna dispozitie

Buna dispozitie permite alungarea stresului. Pentru aceasta, este recomandat sa consumati:

- Migdale;
- Iaurt natural;
- Fistic;
- Papaya;
- Somon;
- Scoici;
- Creveti;
- Nuci.

Vitamina B creste productia de serotonina din creier si va ajuta sa va relaxati. Acidul folic amelioreaza bunastarea. Alegeti nuci pentru a obtine vitamina B6, peste si iaurt pentru vitamina B12 (care vor mari doza de energie).

Pentru a intari sistemul imunitar

O imunitate scazuta poate creste riscul de boli si mari indirect nivelul de stres. Pentru a va intari sistemul imunitar si a combate stresul, consumati:

- Afine;
- Broccoli;
- Piper verde;
- Kiwi;
- Capsuni;
- Rosii.

Vitamina C reduce efectele stresului si radicalii liberi, sustinandu-va sistemul imunitar. Aceasta este o buna modalitate de aparare impotriva cauzelor stresului ca frigul si efortul.

Pentru a gestiona furia

Sentimentele colerice nu folosesc la nimic stresului. Pentru a controla furia si a lupta contra stresului, puteti consuma:

- Avocado;
- Banane;
- Fasole neagra;
- Porumb;
- Curcan;
- Cartofi;
- Fasole alba.

Sunteti pe punctul de a va infuria? Incercati sa consumati potasiu, un electrolit care ajuta la diminuarea presiunii arteriale. Alegeti alimente care au multi antioxidanti ca vitaminele C si E. Acestea ajuta la repararea celulelor deteriorate din cauza stresului.

Pentru a dormi mai bine

Un somn de buna calitate si de o durata suficienta contribuie la combaterea stresului. Pentru aceasta, mancati:

- Naut;
- Linte;
- Fulgi de ovaz;
- Seminte de dovleac;
- Spanac.

Magneziul actioneaza ca un tranchilizant natural pentru a destinde muschii, vasele de sange si sistemul gastro-intestinal. In plus, magneziul joaca un rol in stimularea serotoninei (hormonul care calmeaza).

Plante medicinale care diminueaza stresul

Incercati rucola, o sursa foarte buna de folati care se potriveste in salate, supe, sandwich-uri sau in pizza. Rucola face parte din alimentele prin care va veti mentine in forma.

Incercati si busuiocul, o planta parfumata delicioasa in toate mesele pe baza de rosii sau fructe de mare, sau in pui, salate, curcan. Busuiocul calmeaza, ajutandu-va sa rezistati la stres si creste rezistenta psihica.

Alimente de evitat pentru a lupta impotriva stresului

Incercati pe cat posibil sa va feriti de urmatoarele alimente daca sunteti supusi la stres:

- Bauturi de baza de cafeina: cafeina din cafea, ceai, bauturi carbogazoase, ciocolata poate provoca anxietate si creste hormonii se stres.
- Zahar: consumul prea mare de zahar mareste continutul de zahar din sange si creste si productia de insulina.
- Alcool: consumul excesiv de alcool este daunator glandelor suprarenale, pentru ca aportul de zahar din sange este prea mare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Obezitatea 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Cancerul osos Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cancerul de piele sau melanomul Prematurul - o fiinta extrem de fragila Beneficiile complexului de vitamine B Procesul de imbatranire poate fi schimbat? Semne ale stresului fizic